Pievienot darbus Atzīmētie0
Darbs ir veiksmīgi atzīmēts!

Atzīmētie darbi

Skatītie0

Skatītie darbi

Grozs0
Darbs ir sekmīgi pievienots grozam!

Grozs

Reģistrēties

interneta bibliotēka
Atlants.lv bibliotēka
3,99 € Ielikt grozā
Gribi lētāk?
Identifikators:320765
 
Autors:
Vērtējums:
Publicēts: 07.05.2021.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Vidusskolas
Literatūras saraksts: Nav
Atsauces: Nav
Darba fragmentsAizvērt

4. Lugas uzbūve.
Lugas kompozīcija izkārtota piecos cēlienos. Luga sākas ar prologu.
Lugas ekspozīcija norisinās maltuvē. Tiek aprakstīta vide un daži tēli – Zane, Barba, Anda, Orta un Ciepa. Lugas sākumā ir aprakstīta sieviešu darbība maltuvē, kuru iztraucē mātes ierašanās, paziņojot, ka drīz brauks precinieki. Orta : „Kādus viesus tu mielosi?” Anda : „Preciniekus! Preciniekus!...”
Sarežģījumu veido precinieka un dzērāja Ulda patvaļīgā rīcība - viņš cenšas noķert tikko sastapto Barbu un noskūpstīt viņu, lai gan precēt ir solijis Zani.Barba pamatīgi nobīstas no puiša un cenšas aizbēgt. Meiteni izglābj Orte. Barba Uldim liek saprast, ka negrib viņu, sakot : „Ne es kad tava būšu, Ne tu mani ritināsi! Dzelzs tev roka, vējš tev prāts, Tava mute -”.
Darbības attīstība - Uldis nespēj aizmirst noslēpumaino meiteni, bet paralēli gatavojas kāzām ar Zani. Zane ir sajūsmā par Uldi, bet Uldis - tieši pretēji –izvairās no Zanes un cenšas atrast Barbu. Attīstoties notikumiem, Uldis ar vien vairāk cenšas iegūt Barbas sirdi, bet meitene no puiša bēg un izvairās. Uldis joprojām nepadodas un visiem paziņo, ka precēs Barbuun vedīs meiteni sev līdzi. Tas pamatīgi sanikno māti un satriec Zani. Arī Barba ir dusmīga uz Uldi par viņa vēlmi iegūt viņu ar varu. Barbai apnīk Ulda uzvedība, un viņa piedraud puisim : „Kad tev, puisim, kauna nau, es tev kaunu padarīšu: pati acis atsedzu, lai tu redzi, kā tās mirdz, tevi, puisi, nicinot!” , un norauj savu lakatiņu no galvas, tad paģībst. Tomēr Uldis iemīlas meitenē ar vien vairāk un pilnībā atraida Zani :„ Lai es akls, lai redzīgs, Negribu es tevis redzēt. ”; „Neniecinu veco mīlu, dzisis viss, nepazīstu”. Tomēr, turpinoties notikumiem, Barba piekrīt precēties ar Uldi. Uzzinot satraucošos jaunumus, Zane vēlas ‘mesties Daugavā”, bet māte nolād Barbu : „ Šķēršu lāstiem nolādēšu, nokritīsi, nometīšu – i ne vilks neēdīs!” Barba ir satriekta un saprot, ka nevēlas sāpināt tik daudzus cilvēkus Ulda dēļ, tāpēc viņa izdomā, ka nestāsies ceļā Zanei un dosies prom: „Nebūs manis, tevi ņems, - tu jau biji sarunāta.”.
Kulminācijā Barba un Uldis atkal satiekas pie laivas un Barba noskūpsta Uldi uz vaiga. Mirkli iztraucē agresīvi noskaņots Gatiņš, kurš izskrien no meža un uzbrūk Uldim. Gatiņam paliekot uz zemes, atsteidzas pārējie cilvēki. Barba ir satraukta par guļošo Gatiņu, tomēr izvēlas doties līdzi Uldim uz laivu : „ Celies, mana Baibaliņa, Lec manā laiviņā! – Ceļos, ceļos, - eju, eju.”

Autora komentārsAtvērt
Darbu komplekts:
IZDEVĪGI pirkt komplektā ietaupīsi −2,98 €
Materiālu komplekts Nr. 1385922
Parādīt vairāk līdzīgos ...

Atlants

Izvēlies autorizēšanās veidu

E-pasts + parole

E-pasts + parole

Norādīta nepareiza e-pasta adrese vai parole!
Ienākt

Aizmirsi paroli?

Draugiem.pase
Facebook

Neesi reģistrējies?

Reģistrējies un saņem bez maksas!

Lai saņemtu bezmaksas darbus no Atlants.lv, ir nepieciešams reģistrēties. Tas ir vienkārši un aizņems vien dažas sekundes.

Ja Tu jau esi reģistrējies, vari vienkārši un varēsi saņemt bezmaksas darbus.

Atcelt Reģistrēties