Pievienot darbus Atzīmētie0
Darbs ir veiksmīgi atzīmēts!

Atzīmētie darbi

Skatītie0

Skatītie darbi

Grozs0
Darbs ir sekmīgi pievienots grozam!

Grozs

Reģistrēties

interneta bibliotēka
Atlants.lv bibliotēka
0,99 € Ielikt grozā
Gribi lētāk?
Identifikators:760976
 
Autors:
Vērtējums:
Publicēts: 11.08.2020.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Vidusskolas
Literatūras saraksts: Nav
Atsauces: Nav
Darba fragmentsAizvērt

Andreja Upīša novele ‘’Rožu slepkava’’ izdota 1967. gadā , laiks vēl ir tāds, kad ir kalpi un kungi. Bagātniekiem pakalpo un izpatīk kalpi. Novelē stāstīts par dzīvi grāfa Ezterhazi pilī. Galvenais varonis ir Franks Aršaliks, kurš nodarbojās ar rožu audzēšanu un uzturēšanu. Novele atšķiras ar to, ka galvenais varonis nav pils kungs vai augsta perosna, bet viņš ir kalps; tiek parādīts kalpotāja skatupunkts. Franks Aršaliks savu darbu velta grāfienei Frančeskai, bet grāfiene to nenovērtē – tādējādi rodas noveles lielākā problēma- tiek noraidītas Franka Aršalika mīlas jūtas. Grāfiene Aršaliku pazemo un liek justies kā niecībai. Bet Aršalikam rozes,ko viņš uzturēja un kopa tikai grāfienes Frančeskas dēļ, bija visa viņa dzīve : ‘’Aiz viegli rozā, magoņu sārtenā plankuma piepeši izplaukst smagais, zeltaini dzeltenais. Te ir pretmeti, kas it kā noslēpumaini ienaidnieki drūmi vēro viens otru. Un tādi, kas cīnās mīlas tīksmē, viens otru aicinādami un viens otra kautrēdamies...’’

J. Jaunsudrabiņa stāsts ‘’Vēja ziedi’’ publicēts 1907. gadā. Pats interesantākais ir tas, ka autors stāstu rakstījis no sievietes skatupunkta, tāpēc ir jāapbrīno Jaunsudrabiņā iejušanās spējas. Galvenie varoņi stāstā ir Rasma un Spodris, kuri viens otrā iemīlas. Viss liekas ideāli līdz stāsta beigām, kad Jaunsudrabiņš izdomājis interesantāko notikumu – to, ka abi mīlētāji uzzina, ka viņi ir brālis un māsa. Attēlotais laikmets ir 19.gadsimts, jo aktuāla ir saimniecības un strādāšanas tēma. Stāsta problēma ir tas, ka Rasma saslimst un nevar satikt Spodri, kurā viņa ir iemīlējusies. Vēl Rasmas mātei un Spodra tēvam ir problēma, ka viņu bērni satiekas.

Autora komentārsAtvērt
Darbu komplekts:
IZDEVĪGI pirkt komplektā ietaupīsi −0,98 €
Materiālu komplekts Nr. 1380266
Parādīt vairāk līdzīgos ...

Atlants

Izvēlies autorizēšanās veidu

E-pasts + parole

E-pasts + parole

Norādīta nepareiza e-pasta adrese vai parole!
Ienākt

Aizmirsi paroli?

Draugiem.pase
Facebook

Neesi reģistrējies?

Reģistrējies un saņem bez maksas!

Lai saņemtu bezmaksas darbus no Atlants.lv, ir nepieciešams reģistrēties. Tas ir vienkārši un aizņems vien dažas sekundes.

Ja Tu jau esi reģistrējies, vari vienkārši un varēsi saņemt bezmaksas darbus.

Atcelt Reģistrēties