Pievienot darbus Atzīmētie0
Darbs ir veiksmīgi atzīmēts!

Atzīmētie darbi

Skatītie0

Skatītie darbi

Grozs0
Darbs ir sekmīgi pievienots grozam!

Grozs

Reģistrēties

interneta bibliotēka
Atlants.lv bibliotēka
1,99 € Ielikt grozā
Gribi lētāk?
Identifikators:641046
 
Vērtējums:
Publicēts: 07.01.2021.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Vidusskolas
Literatūras saraksts: Nav
Atsauces: Nav
Darba fragmentsAizvērt

Laika posmā no 1900.līdz 1905.gadam Jaunsudrabiņš nodevās glezniecībai un nerakstīja. Līdz ar “Vēja ziedu” publikāciju laikrakstā “Latvija” 1907.gadā, sākās intensīva Jaunsudrabiņa daiļrade, kā glezniecībā, tā arī literatūrā. Mīlgrāvī, Burtnieku namā bija labi harmoniski apstākļi ražīgai strādāšanai un tapa daudzi darbi, piem., 1911. g. presē tika iespiesti pirmie “Baltās grāmatas” tēlojumi, iznāca stāsts “Aija”, pirmais dzejoļu krājums “Dzejoļi” u.c. 1912.g. iznāca otrais dzejoļu krājums “Dziesminieks”. 1913. g. Jaunsudrabiņš pārcēlās uz Pļaviņām, kur tapa triloģijas “Aija” 2. daļa (3. daļa “Ziema” – 1925. g.). Triloģijai piemīt episks plašums, mierīgs, sirsnīgs, emocionāls vēstījums, kā arī psiholoģiski smalki tēlu raksturi, kas ir ļoti raksturīgi Jaunsudrabiņam.
I pasaules kara bēgļu gaitās uz Ziemeļkaukāzu, autors guva literāras ierosmes stāstu grāmatai “Kaukāzs” (1920) un savam pirmajam romānam “Nāves deja” (1924), kā arī idejas jaunām gleznām.
Lai pilnveidotos glezniecībā, viņš ceļoja uz Parīzi un Itāliju. Glezniecība mijas ar rakstīšanu, jo viņš gleznoja vietas, rakstīja par vietām, atmiņām, un tad radīja ilustrācijas sevis vai arī citu rakstītajam, piem. Raiņa, Aspazijas, Kārļa Skalbes u.c.
Jaunsudrabiņš bieži pārvācās, no Pļaviņām aizgāja prom ģimenes konflikta dēļ, kas noteikti nebija mierpilni. Lielākā daļa Jaunsudrabiņa daiļrades radās priecīgu un dvēseliski piepildošu notikumu rezultātā. Viņa literārajā daiļradē galvenā problēma ir mīlestība, vīrieša un sievietes savstarpēja attieksme.
Manuprāt, vissāpīgākais Jaunsudrabiņam bija trimda Vācijā. Tad darbi ir radušies aiz rūgtuma un ilgām pēc dzimtenes. Trimdā viņš uzrakstīja tēlojumu krājumu “Bez dzimtenes” un “Zaļo grāmatu” u.c.

Autora komentārsAtvērt
Darbu komplekts:
IZDEVĪGI pirkt komplektā ietaupīsi −2,48 €
Materiālu komplekts Nr. 1382843
Parādīt vairāk līdzīgos ...

Atlants

Izvēlies autorizēšanās veidu

E-pasts + parole

E-pasts + parole

Norādīta nepareiza e-pasta adrese vai parole!
Ienākt

Aizmirsi paroli?

Draugiem.pase
Facebook

Neesi reģistrējies?

Reģistrējies un saņem bez maksas!

Lai saņemtu bezmaksas darbus no Atlants.lv, ir nepieciešams reģistrēties. Tas ir vienkārši un aizņems vien dažas sekundes.

Ja Tu jau esi reģistrējies, vari vienkārši un varēsi saņemt bezmaksas darbus.

Atcelt Reģistrēties