Pievienot darbus Atzīmētie0
Darbs ir veiksmīgi atzīmēts!

Atzīmētie darbi

Skatītie0

Skatītie darbi

Grozs0
Darbs ir sekmīgi pievienots grozam!

Grozs

Reģistrēties

interneta bibliotēka
Atlants.lv bibliotēka
5,49 € Ielikt grozā
Gribi lētāk?
Identifikators:348204
 
Autors:
Vērtējums:
Publicēts: 26.11.2009.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Vidusskolas
Literatūras saraksts: 5 vienības
Atsauces: Nav
SatursAizvērt
Nr. Sadaļas nosaukums  Lpp.
  Kultūras ģeogrāfiskā un laika lokalizācija, vide   
  Kultūras saknes, izcelšanās, ietekmes   
  Reliģiskās attieksmes kā kultūras kodols   
  Mācība. Dievišķais   
  Cilvēks   
  Pasaule   
  Rituāli   
  Ētika   
  Sabiedrība, tās struktūra un socializācija   
  Māksla   
Darba fragmentsAizvērt

Kultūras ģeogrāfiskā un laika lokalizācija, vide.
Kristietība.
Par Kristietības rašanos uzskata mūsu ēras 30. gadus, kas ir Jēzus Kristus(dzimis 7.-2. gadā p.m.ē., miris 26.-36. gadā) miršanas laiks. Aptuveni 1. gs. beigās – 2. gs. sākumā parādījās Jēzus Kristus dzīves apraksti – ziņas par viņa mūžu, sprediķiem un ciešanām, nāvi un augšāmcelšanos – evaņģēliji. Kristietības mitoloģiskais skaidrojums galīgi izveidojās ap 2. gs. vidu un nemainīgs ir saglabājies līdz pat mūsu dienām. Tas ir arī visu kristīgo reliģiju atzarojumu pamatā. Sākotnēji sludinātāji darbojās starp ebrejiem, taču šī vēsts ātri izplatījās. Radās atbalsta kopas Sīrijā, Ēģiptē un citur. Kristietības izplatību veicina arī tās demokrātisms. 325. Gadā Kristietība tika pasludināta par Romas Impērijas valsts reliģiju un līdz mūsdienām tā aptver visus kontinentus (pamatā Ameriku un Eiropu) un ir pasaules izplatītākā reliģija (apm. 2,1 miljards cilvēku), kas veido neskaitāmus atzarus, bet fundamentā ir nemainīga.
Islāms.
Monoteistiska reliģija, kuru 7. gadsimtā sāka popularizēt arābu reliģijā un politikā labi pazīstamais pravietis Muhameds (570. – 632.). Islāms īsā laikā izplatījās cilvēku prātos visā Arābijas pussalā. Izmantojot savu militāro spēku kalifāts sākotnēji pakļāva Persiju, bet pēc tam pakāpeniski arī Bizantijas impēriju, it visur ieviešot islāma ticību. Ap 650.g. arābi jau bija iekarojuši Ēģipti, Sīriju, Irāku un Persijas rietumu daļu, laika gaitā ap Vidusjūru izveidojās virkne samērā patstāvīgu islāma valstu. Islāma ietekmes sfērā nonāca arī Eiropas dienvidaustrumu reģioni – Balkāni un Melnās jūras piekrastes teritorijas. slāms mūsdienās ir izplatīts visvairāk Tuvajos Austrumos, Ziemeļāfrikā, Dienvidāfrikā un citur. Lielas musulmaņu kopienas atrodas Āzijas vidienē, Ķīnā un Krievijā. Vairākās Eiropas valstīs islāms ir otra lielākā reliģija: piemēram, Francijā (vislielākā musulmaņu kopiena Eiropā) un Lielbritānijā. Kopumā pasaulē ir ap 1,3 miljardiem musulmaņu, tikai ,aptuveni, 20% musulmaņu ir arābu izcelsmes.
Kopīgās iezīmes.
Abas kultūras ir kļuvušas par pasaules reliģijām un spēcīgi ietekmējušas pasaules attīstības procesus. Abas kultūras ir izpletušās un ir sastopamas ikvienā kontinentā. Sākotnēji izplatība, pamatā, notikusi iekarojumu un migrācijas rezultātā, tikai vēlākos laikos pēc brīvas gribas.
Kultūras saknes, izcelšanās, ietekmes.
Kristietība.
Kristietība ir monoteiska reliģija, kas balstās uz Jēzus Kristus dzīvi un mācību, kāda tā aprakstīta Jaunajā Derībā. Saskaņā ar to Jēzus ir ebreju Mesija, kā pravietots Vecajā Derībā. Kristietības izcelsme saistīta ar jūdaismu, ar kuru tai ir kopīga lielākā daļa svēto rakstu, kā arī agrīnā vēsture. …

Autora komentārsAtvērt
Darbu komplekts:
IZDEVĪGI pirkt komplektā ietaupīsi −2,48 €
Materiālu komplekts Nr. 1121213
Parādīt vairāk līdzīgos ...

Atlants

Izvēlies autorizēšanās veidu

E-pasts + parole

E-pasts + parole

Norādīta nepareiza e-pasta adrese vai parole!
Ienākt

Aizmirsi paroli?

Draugiem.pase
Facebook

Neesi reģistrējies?

Reģistrējies un saņem bez maksas!

Lai saņemtu bezmaksas darbus no Atlants.lv, ir nepieciešams reģistrēties. Tas ir vienkārši un aizņems vien dažas sekundes.

Ja Tu jau esi reģistrējies, vari vienkārši un varēsi saņemt bezmaksas darbus.

Atcelt Reģistrēties