Pievienot darbus Atzīmētie0
Darbs ir veiksmīgi atzīmēts!

Atzīmētie darbi

Skatītie0

Skatītie darbi

Grozs0
Darbs ir sekmīgi pievienots grozam!

Grozs

Reģistrēties

interneta bibliotēka
Atlants.lv bibliotēka
3,99 € Ielikt grozā
Gribi lētāk?
Identifikators:710793
 
Vērtējums:
Publicēts: 20.03.2006.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Augstskolas
Literatūras saraksts: 8 vienības
Atsauces: Nav
Darba fragmentsAizvērt

Pēc Tieslietu ministrijas Reliģisko lietu pārvaldes ziņām, patlaban Latvijā gan pastāvīgi, gan uz laiku reģistrētas septiņas musulmaņu draudzes (piecas Rīgā un pa vienai Daugavpilī un Ventspilī). Pēc pašu musulmaņu sniegtajām ziņām presē, draudžu locekļu skaits ir no pieciem līdz desmit tūkstošiem, un pirms dažiem gadiem lielākajos valsts laikrakstos parādījās ziņas par vēlēšanos celt mošeju — gan Rīgā, gan Ventspilī. Pirmā musulmaņu draudze Latvijā dibināta 1902. gadā — islāms mūsu valstī pastāv jau 102 gadus.
Sakarā ar islama izplatību Latvijā ir svarīgi apzināties šīs ticības attieksmi pret cilvēkiem. Ļoti svarīgs aspekts islāma ticībā ir attieksme pret sievieti. Ticības pamatos sieviete tiek uzskatīta kā kustamā manta ar ko var rīkoties katrs vīrietis pēc saviem uzskatiem. Pat korāns un islāma tautu krimināllikumi pieļauj sieviešu fizisku sodīšanu.

Musulmanistiskās vienlīdzības un iecietības principam tomēr bija viens būtisks izņēmums, un tas izpaudās attiecībā pret sievieti. Iespējams, ka tieši nenoteiktā sociālā statusa dēļ panākumiem bagātie vīrieši jo sevišķi kāroja saglabāt un vairot savu stāvokli un “godu”. To bija iespējams sasniegt uzturot un vairojot pasaulīgo mantu, un par tādu tika uzskatītas arī sievietes. Vīrieša statusu noteica tas, cik daudz sieviešu viņš spēj uzturēt, tāpēc pienācās nodrošināt šī īpašuma neaizskaramību. Korāns vīrietim atļāva apņemt četras sievas, tāpēc pieprasījums pēc sievietēm bija augsts, un precētas dāmas no pārējiem vīriešiem tika pilnīgi nošķirtas.
Ietekmīgs musulmanis papildus varēja atļauties uzturēt arī krietnu skaitu kalpoņu un konkubīņu, kas einuhu jeb kastrātu uzraudzībā mita atsevišķā mājas daļā, proti, harēmā. Dzīvodamas tik noslēgtās grupās, sievietes nodarbojās ar to, ka lūkoja cita citu pārspēt un vērpa intrigas, lai vairotu savu bērnu turpmākās izredzes. Lielu harēmu varēja uzturē tikai ļoti bagāti vīrieši, tomēr pašu sistēmu iespēju robežās pūlējās atdarināt visu sabiedrības slāņu pārstāvji. Tādas tradīcijas pamatakmens bija ieskats par sievieti kā kustamo īpašumu, tāpēc sabiedrībā iesakņojās priekšstats, ka sieviete ir zemākstāvošs radījums un ka vīrietis visu nosaka arī seksuālajā dzīvē.

Parādīt vairāk līdzīgos ...

Atlants

Izvēlies autorizēšanās veidu

E-pasts + parole

E-pasts + parole

Norādīta nepareiza e-pasta adrese vai parole!
Ienākt

Aizmirsi paroli?

Draugiem.pase
Facebook

Neesi reģistrējies?

Reģistrējies un saņem bez maksas!

Lai saņemtu bezmaksas darbus no Atlants.lv, ir nepieciešams reģistrēties. Tas ir vienkārši un aizņems vien dažas sekundes.

Ja Tu jau esi reģistrējies, vari vienkārši un varēsi saņemt bezmaksas darbus.

Atcelt Reģistrēties