Pievienot darbus Atzīmētie0
Darbs ir veiksmīgi atzīmēts!

Atzīmētie darbi

Skatītie0

Skatītie darbi

Grozs0
Darbs ir sekmīgi pievienots grozam!

Grozs

Reģistrēties

interneta bibliotēka
Atlants.lv bibliotēka
0,99 € Ielikt grozā
Gribi lētāk?
Identifikators:905137
 
Autors:
Vērtējums:
Publicēts: 19.12.2003.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Vidusskolas
Literatūras saraksts: Nav
Atsauces: Nav
Darba fragmentsAizvērt

No senās latīņu valodas vārda – intuitio – novērošana.
Spēja panākt tiešu, patreizēju īstenības apzināšanos, panākot to bez jebkādiem loģiskiem izskaidrojumiem, un acīmredzamām likumsakarībām. Dialektiskais materiālisms izskata intuīciju, kā dzīvu novērošanu, agrāk iegūtās informācijas un zināšanu ietekmē. Tā ir tieša īstenības uztveršana! (filosofijā apskata Platons, un E.Gusserls).
Izteicienu “intuīcija saka man, ka………” var dzirdēt diezgan bieži. Bez tam vārdu “intuīcija” skaidro dažādi. Buržuāzistiskie filosofi un psihologi – ideālisti ar vārdu “intuīcija” saprot, kaut ko neizskaidrojamu, prātam un jūtām neaptveramu, zemapziņas pasaules apzināšanu! Taču materiālisti to atzīt nevar un nevēlās. Pareiz skaidrojams vārdam “intuīcija” ir, dažādu, sīku, grūti uztveramu un pamanāmu faktoru virknes apvienojums apziņā. Tāds apvienojums ir iespējams tikai lielas pieredzes ietekmē tajā vai citā jomā. Tātad par “intuīcijas” “māti” var uzskatīt informāciju un pieredzi, ko esam ieguvuši. Protams, šī informācija tiek uztverta nevienmēr apzināti!
Tā, ar intuīcijas palīdzību, pieredzējis zemnieks var noteikt, ar dažadu, sīku faktoru apzināšanos vai arī neapzināšanos, kāda būs raža, vai šodien būs lietus! Utt. Vecs ārsts uzreiz ieraugot, slimniekam kādus zināmus simptomus, var noteikt diagnozi. Pieredzējis zvejnieks uzreiz jūt vai šodien te ķersies vai arī nē!
Taču “intuīcija” nevar paredzēt tiešu izziņu, pamatojoties uz plašu, vispārīgu analīzi, pēc īsti apzinātajiem faktoriem.
Saka, ka “intuīcija” vairāk piemīt tieši sievietēm, taču tā nav tiesa! Manuprāt “intuīcija” tikpat labi var piemist vīriešiem, taču tie savā sirdsbalsī ieklausās tikai retu reizi! Un vēl tā ir vairāk izteikta – emocionālākiem cilvēkiem, kuri lielu uzmanību pievērš savis apzināšanā un izkopšanā! “Intuīciju” var audzināt, izkopt – vajag tikai vairāk iedziļināties savā psiholoģijā, audzināt sevī pacietību, un vairāk pievērst uzmanību dažādiem saucieniem, ko izsaki tu pats!!!!
Daži saka, ka “intuīcija” ne vienmēr ir patiesa, taču arī tā nav tiesa, tikai vajag pareizi saprast un iztulkot savu dvēseles stāvokli!
Es piekrītu abām versijām par “intuīciju”! Jo manā dzīvē esmu pieredzējusi abus “intuīcijas” skaidrojuma versijas.

Autora komentārsAtvērt
Darbu komplekts:
IZDEVĪGI pirkt komplektā ietaupīsi −0,98 €
Materiālu komplekts Nr. 1126456
Parādīt vairāk līdzīgos ...

Atlants

Izvēlies autorizēšanās veidu

E-pasts + parole

E-pasts + parole

Norādīta nepareiza e-pasta adrese vai parole!
Ienākt

Aizmirsi paroli?

Draugiem.pase
Facebook

Neesi reģistrējies?

Reģistrējies un saņem bez maksas!

Lai saņemtu bezmaksas darbus no Atlants.lv, ir nepieciešams reģistrēties. Tas ir vienkārši un aizņems vien dažas sekundes.

Ja Tu jau esi reģistrējies, vari vienkārši un varēsi saņemt bezmaksas darbus.

Atcelt Reģistrēties