Pievienot darbus Atzīmētie0
Darbs ir veiksmīgi atzīmēts!

Atzīmētie darbi

Skatītie0

Skatītie darbi

Grozs0
Darbs ir sekmīgi pievienots grozam!

Grozs

Reģistrēties

interneta bibliotēka
Atlants.lv bibliotēka
2,49 € Ielikt grozā
Gribi lētāk?
Identifikators:706704
 
Vērtējums:
Publicēts: 17.12.2003.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Vidusskolas
Literatūras saraksts: Nav
Atsauces: Nav
Darba fragmentsAizvērt

Inflācija ir naudas vērtības samazināšanās jeb devalvācija. Devalvācija – valdības vai centrālās bankas lēmums par valūtas vērtības samazināšanu attiecībā pret citu valstu valūtām, ja valstī ir noteikts piesaistīts vai fiksēts valūtas kurss.
Devalvācija ir izdevīga valstij, kura daudz eksportē, izmantojot vietējos resursus.
Deflācija ir naudas vērtības celšanās jeb revalvācija. Inflācija samazina naudas vērtību. Revalvācija - valdības vai centrālās bankas lēmums par valūtas vērtības palielināšanos attiecībā pret citu valstu
valūtām, ja valstī ir noteikts piesaistīts vai fiksēts valūtas kurss.
Deflācija ES valstīs un citur pasaulē Latviju tomēr varētu apdraudēt no citas puses. Latvija, kā neliela valsts ar atvērtu tirgus ekonomiku ir stipri atkarīga no eksporta. Saprotams, ka ja ārvalstu tirgos deflācijas ietekmē valda stagnācija, Latvijas eksporta apjomi droši vien pieaugs lēnāk, vai pat vispār nepieaugs. Tādēļ grūtā situācijā var nonākt preces un pakalpojumus eksportējošie uzņēmumi, bet kā ķēdes reakcija, arī citi ar šiem eksportētājiem saistītie iekšzemes uzņēmumi. Šādu sakarību uzskatāmi parādīja Krievijas finansu krīze 1998. gadā, kad tās atskaņas sāpīgi skāra ne tikai uzņēmējdarbības sektoru, bet arī valsts un pašvaldību budžetus.
Inflācijas veidi.
Pieprasījuma inflācija – šajā situācijā ir pārāk daudz naudas un pārāk maz preču. Ja preču pieprasījums palielinās ātrāk nekā ražošanas iespējas to apmierināt, cenas pieaug. Šis inflācijas veids ir ļoti aktuāls laikā, kad dažādu iemeslu dēļ valsts ekonomika ir sagrauta vai tiek radikāli pārkārtota, piemēram, Pirmā un Otrā pasaules kara laikā, pārejas periodā no plāna uz tirgus ekonomiku. Izmaksu inflācija – šajā situācijā cenas palielinās ražošanas izmaksu paaugstināšanās dēļ. Piemēram, ja arodbiedrība panāk darba algas paaugstinājumu, kas ir augstāks nekā darba ražīguma pieaugums, firmas administrācija var palielināt cenas, lai saglabātu peļņu. Pieaugot cenām, ceļas iedzīvotāju dzīves dārdzība. Un atkal sākas darbinieku cīņa par darba algas paaugstināšanu. Viss notiek kā inflācijas spirālē. To var izraisīt arī uzņēmēju vēlme palielināt peļņu, nesamazinot ražošanas izmaksas, bet gan paaugstinot preču cenas.…

Autora komentārsAtvērt
Darbu komplekts:
IZDEVĪGI pirkt komplektā ietaupīsi −1,48 €
Materiālu komplekts Nr. 1111936
Parādīt vairāk līdzīgos ...

Atlants

Izvēlies autorizēšanās veidu

E-pasts + parole

E-pasts + parole

Norādīta nepareiza e-pasta adrese vai parole!
Ienākt

Aizmirsi paroli?

Draugiem.pase
Facebook

Neesi reģistrējies?

Reģistrējies un saņem bez maksas!

Lai saņemtu bezmaksas darbus no Atlants.lv, ir nepieciešams reģistrēties. Tas ir vienkārši un aizņems vien dažas sekundes.

Ja Tu jau esi reģistrējies, vari vienkārši un varēsi saņemt bezmaksas darbus.

Atcelt Reģistrēties