Pievienot darbus Atzīmētie0
Darbs ir veiksmīgi atzīmēts!

Atzīmētie darbi

Skatītie0

Skatītie darbi

Grozs0
Darbs ir sekmīgi pievienots grozam!

Grozs

Reģistrēties

interneta bibliotēka
Atlants.lv bibliotēka
1,99 € Ielikt grozā
Gribi lētāk?
Identifikators:162532
 
Autors:
Vērtējums:
Publicēts: 30.09.2006.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Pamatskolas
Literatūras saraksts: Nav
Atsauces: Nav
Darba fragmentsAizvērt

Vispārīgais okeāna raksturojums.
Indijas okeāns ir trešais Pasaules okeāns pēc lieluma. Atrodas ziemeļos starp Āziju un rietumos starp Āfriku, austrumos Austrāliju un dienvidos Antarktidu. Platība kopā ar jūrām sastāda 74 917 tūkstošus km², vidējais ūdens tilpums 291 945 tūkstoši km³ , vidējais dziļums 3 897 m. krasta līnija stipri izrobota tikai ziemeļu daļā. Šeit ir izvietojušās visas lielākās jūras (Bengālijas, Adenas u.c.) un līči. Dienvidu daļā krasti ir vāji izroboti. Jūras ietilpstošās – Sarkanā, Persijas līcis, Andamanas, Arābijas, Arafuras un Timoras. Salas – Madagaskara, Ceilona, Sokotra, Bahreina.

Klimats.
Indijas okeāns pārsvarā atrodas tropiskajos un subtropiskajos platuma grādos, kā arī tā klimatu lielā mērā nosaka lielā Āzijas kontinenta teritorija, kuru tas apskalo. Ziemā virs Āzijas kontinenta atrodas augsta spiediena apgabals, bet virs okeāna daļas, kas tam piekļaujas – spiediens ir pazemināts. Vasarā savukārt aina ir pretēja.
Janvārī termiskais ekvators Indijas okeānā nedaudz nobīdīts uz D no ģeogrāfiskā ekvatora. Rajonā starp 10° Z.p. un 20° D.p., gaisa temperatūra augstāka par 27°C. Ziemeļu puslodē izoterma 20°C, kura atdala tropisko zonu no mērenās, iet no Arābijas pussalas D daļas un Suecas kanāla pāri Persijas līcim uz Bengālijas līča Z daļu. Dienvidu puslodē izoterma 10°C, kura atdala mēreno zonu no subpolārās, iet dienvidos gandrīz gar 45° paralēli. Vidējos platuma grādos Dienvidu puslodē (starp 10° un 30° D.p.) izotermas 27°-21°C, ir vērstas no R-DR uz A-ZA, un iet pāri Dienvidāfrikai caur Indijas okeānu uz Rietumaustrāliju, norādot uz to, ka rietumu sektorā temperatūra vienos un tajos pašos platuma grādos par 1-3°C augstāka, nekā temperatūra austrumu sektorā. …

Darbu komplekts:
IZDEVĪGI pirkt komplektā ietaupīsi −2,48 €
Materiālu komplekts Nr. 1180965
Parādīt vairāk līdzīgos ...

Atlants

Izvēlies autorizēšanās veidu

E-pasts + parole

E-pasts + parole

Norādīta nepareiza e-pasta adrese vai parole!
Ienākt

Aizmirsi paroli?

Draugiem.pase
Facebook

Neesi reģistrējies?

Reģistrējies un saņem bez maksas!

Lai saņemtu bezmaksas darbus no Atlants.lv, ir nepieciešams reģistrēties. Tas ir vienkārši un aizņems vien dažas sekundes.

Ja Tu jau esi reģistrējies, vari vienkārši un varēsi saņemt bezmaksas darbus.

Atcelt Reģistrēties