Pievienot darbus Atzīmētie0
Darbs ir veiksmīgi atzīmēts!

Atzīmētie darbi

Skatītie0

Skatītie darbi

Grozs0
Darbs ir sekmīgi pievienots grozam!

Grozs

Reģistrēties

interneta bibliotēka
Atlants.lv bibliotēka
6,49 € Ielikt grozā
Gribi lētāk?
Identifikators:881018
 
Autors:
Vērtējums:
Publicēts: 16.02.2009.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Vidusskolas
Literatūras saraksts: 7 vienības
Atsauces: Nav
Darba fragmentsAizvērt

Secinājumi
Iepazīstoties ar Imanta Ziedoņa dzejoļu krājumu, secināju, ka man patīk viņa dzeja. Līdz šim nebiju lasījusi viņa dzeju (varbūt kādu atsevišķu dzejoli), tikai krāsainās pasakas. Zinu, ka diezgan daudzu dziesmu vārdi ir Ziedoņa sarakstīti, piemēram, „Bez mīlestības nedzīvojiet” un „Klausies, kā pasaulē klusi”. Varbūt šajā krājumā dzeja ir mazliet par skumīgu manai gaumei, tomēr tā izstaro dzīvīgumu un liek aizdomāties par sevi un norisēm pasaulē. Man ļoti iepatikās vairāki dzejoļi – „Tā bija lieliska vasara”, „Kā svece deg” un „Atnāca Jānis un iedzina mietu grīdā”.
Kā jau minēju, krājums izdots 1971. gadā. Tajā laikā valdīja Padomju Savienības diktētie noteikumi. Pret kultūras darbiniekiem izturējās dažādi, bet visus izdevumus rūpīgi pārbaudīja. Maz bija tādu, kas uzdrīkstējās atklāti uzstāties pret valdošo režīmu. Ziedonis šajā dzejoļu krājumā neko daudz neuzsver tā laika (1967-1970) notikumus, problēmas. Es tikai vienā dzejolī („Žēl, bet uzreiz nevar pierādīt”) pamanīju protestu pret pastāvošo iekārtu, un arī tas bija izteikts maigā formā:
„Nākotnei uzpūstas atskaites
Vajadzīgas vismazāk.
Nākotne negrib, ka viņas vārdā
Tagadni aiz deguna vazā.”
Galvenās problēmas, kuras tiek apskatītas krājumā, ir pašnovērtējums, atkarība no citiem, laika daudzveidība, folklora un darbs. Man vistuvākā likās pašnovērtējuma problēma, jo sevi ir grūti objektīvi novērtēt. Toties autora personība krājumā atklājas diezgan daudz. Varam uzzināt, par ko viņš domā un ko domā par sevi.
Man nepatika, ka tik bieži tiek izmantots nāves motīvs. Man tuvāks likās dabas un cilvēka motīvs. Manuprāt, Ziedonim labi padodas rakstīt dzejoļus par priekšmetiem, piemēram, par ratiem, sveci, galdu un citiem. Šie dzejoļi ir humoristiski un dzīvīgi.
Krājumā ļoti plaši izmantoti visi māksliniecisko izteiksmju veidi un daudzas sintaktiskās figūras, kuras palīdz uzturēt ritmu, tempu un neļauj lasītājam aizklīst domās prom, citādi nevar saprast dzejoļa jēgu.
Guvu dažas atziņas:
Caur leduspuķēm labāk nerunāt.
Visu var dabūt un iznīcināt, izņemot laiku.
Svarīgi ir saprast dzīvotgribu.
Viss ir pārejošs.

Autora komentārsAtvērt
Darbu komplekts:
IZDEVĪGI pirkt komplektā ietaupīsi −3,98 €
Materiālu komplekts Nr. 1136303
Parādīt vairāk līdzīgos ...

Atlants

Izvēlies autorizēšanās veidu

E-pasts + parole

E-pasts + parole

Norādīta nepareiza e-pasta adrese vai parole!
Ienākt

Aizmirsi paroli?

Draugiem.pase
Facebook

Neesi reģistrējies?

Reģistrējies un saņem bez maksas!

Lai saņemtu bezmaksas darbus no Atlants.lv, ir nepieciešams reģistrēties. Tas ir vienkārši un aizņems vien dažas sekundes.

Ja Tu jau esi reģistrējies, vari vienkārši un varēsi saņemt bezmaksas darbus.

Atcelt Reģistrēties