Pievienot darbus Atzīmētie0
Darbs ir veiksmīgi atzīmēts!

Atzīmētie darbi

Skatītie0

Skatītie darbi

Grozs0
Darbs ir sekmīgi pievienots grozam!

Grozs

Reģistrēties

interneta bibliotēka
Atlants.lv bibliotēka
6,49 € Ielikt grozā
Gribi lētāk?
Identifikators:468991
 
Vērtējums:
Publicēts: 10.02.2009.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Vidusskolas
Literatūras saraksts: Nav
Atsauces: Nav
Darba fragmentsAizvērt

Politika – daudzšķautņains process, kura rezultātā tiek pieņemti lēmumi, kuru ievērošana ir obligāta visiem sabiedrības locekļiem. Šaurākā nozīmē ar politiku saprot mērķtiecīgu rīcību noteiktā nozarē, piemēram, lauksaimniecības politika, ārpolitika u. tml. Politika ir process, kurā tiek pieņemti kolektīvi un noteiktai ļaužu kopībai saistoši lēmumi.
Cilvēkiem ir atšķirīgas vērtību sistēmas un prioritātes, tāpēc vajadzību apmierinājuma noteikšanas secībā sagaidāmas domstarpības. Šo domstarpību mazināšana un prioritāro risinājumu meklēšana ir politika.
Politiku iespējams uztvert kā noteiktu resursu sadales veidu. To var interpretēt arī kā konfliktu risināšanu un izlīguma meklēšanu publiskajā sfērā. Politiku var izprast arī kā sabiedrības pārvaldes mākslu.
Vara ir viens no politikas stūrakmeņiem. Vieni autori pielīdzina varu valdības spējai apmierināt visai sabiedrībai nozīmīgas intereses, risināt sabiedrības vairākumam aktuālus jautājumus (vara tiek saistīta ar vispārējā labuma sasniegšanu bez piespiedu metodēm).
Radikālais skatījums uz varu: A spēja panākt tādu B rīcību, kas ir pretrunā ar B objektīvajām interesēm (pastāv iespēja manipulēt ar neinformētu sabiedrību, tāpēc radikālie politologi skeptiski raugās uz demokrātijas dzīvotspēju).…

Autora komentārsAtvērt
Parādīt vairāk līdzīgos ...

Atlants

Izvēlies autorizēšanās veidu

E-pasts + parole

E-pasts + parole

Norādīta nepareiza e-pasta adrese vai parole!
Ienākt

Aizmirsi paroli?

Draugiem.pase
Facebook

Neesi reģistrējies?

Reģistrējies un saņem bez maksas!

Lai saņemtu bezmaksas darbus no Atlants.lv, ir nepieciešams reģistrēties. Tas ir vienkārši un aizņems vien dažas sekundes.

Ja Tu jau esi reģistrējies, vari vienkārši un varēsi saņemt bezmaksas darbus.

Atcelt Reģistrēties