Pievienot darbus Atzīmētie0
Darbs ir veiksmīgi atzīmēts!

Atzīmētie darbi

Skatītie0

Skatītie darbi

Grozs0
Darbs ir sekmīgi pievienots grozam!

Grozs

Reģistrēties

interneta bibliotēka
Atlants.lv bibliotēka
1,99 € Ielikt grozā
Gribi lētāk?
Identifikators:603839
 
Autors:
Vērtējums:
Publicēts: 23.11.2009.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Augstskolas
Literatūras saraksts: 4 vienības
Atsauces: Ir
Darba fragmentsAizvērt

Valsts sistēma ir demokrātiska, ja tā savā būtībā ietver trīs politiskās priekšrocības, kur pamatā ir asociāciju, informācijas un sazināšanās brīvība.1 Protams, ir jāievēro arī suverenitātes jēdziens valstī, kas ir priekšnoteikums, lai demokrātiskās sistēma valstī vispār pastāvētu.
Centrālai un Austrumeiropai kopīgs ir tas, ka daudzu mazu teritoriju ietvaros ir izveidota valstis, bet, protams, atšķirīgas ir valodas, reliģijas un kultūras ziņā. Kopīgs daudzām valstīm ir arī tas, ka daudzas ir pārdzīvojušas kādu laiku komunistu valdību, līdz pat krasām pārmaiņām 1989-91. gadā. Pēc komunisma sabrukuma tās vienoja tas, ka tika vēlreiz no jauna atrisināta valsts uzbūves un leģitimitātes problēma, nodibinātas jaunas multi partiju sistēmas, noturēja konkurējošas vēlēšanas starp partijām, atjaunoja savu parlamentu, kuros komunistu valdītāji sarāva visas saiknes ar leģitimitāti, reprivatizēja valstu ekonomiku, kā arī nodibināja funkcionējošu tirgus ekonomiku būtībā no pašiem pamatiem.2 Tad kad Gorbačovs pieņēma ātru lēmumu attālināties no Centrālās un Austrumeiropas šie komunistu režīmu šajās valstīs sabruka straujā secībā un kulminācija tika sasniegta 1991. gadā, kad Baltijas valstis, Ukraina un citas valstis atjaunoja neatkarību.
Jau 19. gadsimtā pēc Lielās Franču revolūcijas iezīmējās nacionālo valstu principi, valstīs sāka veidoties liberālie, individuālie iedzīvotāji, bet savukārt Centrālajā un Austrumeiropā šis process neieviesās tik ātri, kā tas bija Rietumus, bet tas tika apturēts impēriju pastāvēšanas un režīmu nepiemērotības dēļ šai brīvības idejai. Kaut gan jau tad tika uzskatīts, ka Centrālās un Austrumeiropas multinacionālās impērijas var tikt pārveidotas kā katra sava nacionāla valsts, sakopojot vienotā teritorijā vienu nāciju, jo pārsvarā šīs impērijas iekļāva sevī vismaz divas savā starpā atšķirīgas nācijas. …

Autora komentārsAtvērt
Parādīt vairāk līdzīgos ...

Atlants

Izvēlies autorizēšanās veidu

E-pasts + parole

E-pasts + parole

Norādīta nepareiza e-pasta adrese vai parole!
Ienākt

Aizmirsi paroli?

Draugiem.pase
Facebook

Neesi reģistrējies?

Reģistrējies un saņem bez maksas!

Lai saņemtu bezmaksas darbus no Atlants.lv, ir nepieciešams reģistrēties. Tas ir vienkārši un aizņems vien dažas sekundes.

Ja Tu jau esi reģistrējies, vari vienkārši un varēsi saņemt bezmaksas darbus.

Atcelt Reģistrēties