Pievienot darbus Atzīmētie0
Darbs ir veiksmīgi atzīmēts!

Atzīmētie darbi

Skatītie0

Skatītie darbi

Grozs0
Darbs ir sekmīgi pievienots grozam!

Grozs

Reģistrēties

interneta bibliotēka
Atlants.lv bibliotēka
1,99 € Ielikt grozā
Gribi lētāk?
Identifikators:736072
 
Autors:
Vērtējums:
Publicēts: 06.12.2004.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Augstskolas
Literatūras saraksts: Nav
Atsauces: Nav
Darba fragmentsAizvērt

1. Makss Vēbers, līdz ar modernās valsts sistēmas izveidošanos, raksta par tai līdzi nākošajām jaunām sociālajām grupām.
Kā pirmo no tām viņš min profesionālos politiķus. Tie ir ļaudis, kas paši nevēlas būt kungi vai harizmātiskie vadoņi, bet iestājas šo politisko kungu dienestā. Iespējams, ka tie šo dienestu izmanto mērķim lai iegūtu popularitāti un paši kļūtu par šādiem vadoņiem.
Ir divi profesionālo politiķu veidi, kas gan reti ir sastopami „tīrā” veidā. Pirmā grupa ir tie, kas dzīvo priekš politikas. Tādā gadījumā tam ir nepieciešami daži ekonomiskie priekšnoteikumi. Tiem ir jābūt materiāli neatkarīgiem no ienākumiem, ko nes politika un jāvar pilnvērtīgi eksistēt arī bez tiem. Viņi no politikas veido savu dzīvi. Tie vai nu dzīvo ar pārliecību, ka kalpojot politikai veido savu dzīvi, vai arī bauda iegūto varu.
Politiķi, kas dzīvo no politikas ir atkarīgi no ienākumiem, ko tā nes. Tas nebūt nenozīmē, ka šādi indivīdi savu nākšanu pie varas uzreiz centīsies pārvērst materiālās vērtībās. Tādēļ tādi cilvēki var iesaistīties politikā tikai saņemot par to atalgojumu. Viņiem politika nevar būt tikai kā „goda” amats.
Modernās valsts rašanās neapšaubāmi atnes sev līdz arī ierēdniecību. Moderno ierēdniecību var salīdzināt ar augsti kvalificētiem strādniekiem, kas ir sagatavota ilgstošās studijās. Tā nav iespējama bez savas kārtas goda izpratnes, jo pretējā gadījumā palielinās grūtības ar korupcijas apkarošanu.
Ir dažādi demokrātiskās ierēdniecības modeļi. Amerikas modeļa ierēdņus ieceļ ievēlētās amatpersonas un līdz ar citas amatpersonas ievēlēšanu tā formē sev uzticamu ierēdņu komandu. To varētu saukt par komandas principu. Otrs modelis ir izplatīts rietumeiropā.

Autora komentārsAtvērt
Parādīt vairāk līdzīgos ...

Atlants

Izvēlies autorizēšanās veidu

E-pasts + parole

E-pasts + parole

Norādīta nepareiza e-pasta adrese vai parole!
Ienākt

Aizmirsi paroli?

Draugiem.pase
Facebook

Neesi reģistrējies?

Reģistrējies un saņem bez maksas!

Lai saņemtu bezmaksas darbus no Atlants.lv, ir nepieciešams reģistrēties. Tas ir vienkārši un aizņems vien dažas sekundes.

Ja Tu jau esi reģistrējies, vari vienkārši un varēsi saņemt bezmaksas darbus.

Atcelt Reģistrēties