Pievienot darbus Atzīmētie0
Darbs ir veiksmīgi atzīmēts!

Atzīmētie darbi

Skatītie0

Skatītie darbi

Grozs0
Darbs ir sekmīgi pievienots grozam!

Grozs

Reģistrēties

interneta bibliotēka
Atlants.lv bibliotēka
0,99 € Ielikt grozā
Gribi lētāk?
Identifikators:357290
 
Autors:
Vērtējums:
Publicēts: 06.06.2009.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Augstskolas
Literatūras saraksts: Nav
Atsauces: Ir
Darba fragmentsAizvērt

Id, Ego un Super-Ego
Id (izrunā, pretēji izplatītajam uzskatam angliskoti "Ai-dī", pareizi ir latīniski "Id"), Ego un Super-Ego ir 3 dažādi psihes līmeņi, kurus 1923. gadā ieviesa psihoanalītiķis Zigmunds Freids. Šo terminu mērķis ir uzsvērt atšķirību starp cilvēka apzinātām un neapzinātām darbībām. Augstākais līmenis Id satur sevī visu apzināto, Ego satur lietas, kuras ikdienā cilvēks neapzinās, taču saprot, bet Super-Ego līmenis pārzina visu pilnīgi neapzināto un slēpto cilvēkā.
Id
Id pārstāv visu bioloģisko. Id līmenis ir nepārtraukti apzināts cilvēkā. Id pamatfunkcija darbojas uz "baudas principa" ("pleasure princip"), tas ir, domas, ka cilvēks dzīvē cenšas iegūt baudu. Savas teorijas agrākajās stadijās Freids uzskatīja, ka tikai seksuālā enerģija, jeb, libido (dzīves instinkts) ir vienīgais enerģijas avots Id līmenim. Tas arī izskaidro, populāro viedokli, ka psihoanalīze ir pārāk koncentrēta uz cilvēka seksuālo dzīvi. Taču pēc Pirmā Pasaules kara postījumiem Freids atklāja, ka Id vada arī vēl viens enerģijas avots, jeb dzinulis. Viņš piedāvāja "thanatos" - nāves instinktu. Šis nāves instinkts atbild par cilvēces vardarbības izpausmēm. Tātad Id, cilvēka apziņas līmenis, darbojas ar šiem diviem instinktiem. Ir interesants novērojums, ka mūsdienu populārākās izklaides (Holivudas kino, videospēles, Amerikas popmūzika un tagad arī populārākā literatūra) visspilgtāk pārstāv tieši šīs abas intereses.

Autora komentārsAtvērt
Parādīt vairāk līdzīgos ...

Atlants

Izvēlies autorizēšanās veidu

E-pasts + parole

E-pasts + parole

Norādīta nepareiza e-pasta adrese vai parole!
Ienākt

Aizmirsi paroli?

Draugiem.pase
Facebook

Neesi reģistrējies?

Reģistrējies un saņem bez maksas!

Lai saņemtu bezmaksas darbus no Atlants.lv, ir nepieciešams reģistrēties. Tas ir vienkārši un aizņems vien dažas sekundes.

Ja Tu jau esi reģistrējies, vari vienkārši un varēsi saņemt bezmaksas darbus.

Atcelt Reģistrēties