Pievienot darbus Atzīmētie0
Darbs ir veiksmīgi atzīmēts!

Atzīmētie darbi

Skatītie0

Skatītie darbi

Grozs0
Darbs ir sekmīgi pievienots grozam!

Grozs

Reģistrēties

interneta bibliotēka
Atlants.lv bibliotēka
7,49 € Ielikt grozā
Gribi lētāk?
Identifikators:384198
 
Autors:
Vērtējums:
Publicēts: 23.04.2007.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Augstskolas
Literatūras saraksts: Nav
Atsauces: Nav
Darba fragmentsAizvērt

Iekšējās sekrēcijas dziedzeru darbība ir cieši savstarpēji saistīta, lai gan tie ir novietoti cilvēka organisma dažādās vietās. Lai pilnībā izprastu to nozīmi organismā iepazīsimies ar katra dziedzera anatomiju un funkcijām mūsu organismā.
Hipofīze.
Hipofīze jeb apakšējais smadzeņu piedēklis (hipo – zem) ir neliels iekšējās sekrēcijas dziedzeris, kas atrodas galvaskausa dobumā. Tas novietots galvas smadzeņu apakšējā virsmā un atrodas īpašā iedobē, ko veido galvaskausa kauli - “turku sedlos”. Hipofīze ir vidēji 1 cm liela un tās svars ir 0,5-0,75 grami. Neskatoties uz to, ka šis dziedzeris ir tik mazs, ir zināms, ka no tās izdalās vismaz 8 dažādi hormoni.
Hipofize
Novietota turku sedlu hipofizes bedrītē. Dziedzeris saistīts ar pelēko pauguru un piltuvi. Šķir trīs daivas:
1. priekšejo – adenohipofīze;
2. starpdaivu;
3. mugurējo - neirohipofīzi.
Hipotalāma un hipofizes kodola (ADH produkcija) un pievēderiņa kodola (oksitocīna produkciju) kodolu veidotie hormoni pa hipotalama hipofīzes traktu nonāk hipofizē un izdalās asinīs kā neirohipofīzes hormoni.
Starp hipotalamu un adenohipofīzi hormonālu saiti nodrošina asinsrite, jo dziedzeriem ir viena asinsrites sistēma; adenohipofizē nonāk bioloģiski aktīvas vielas – liberīni, statīni, kas ietekmē tropo hormonu produkciju:
1) somatotropais hormons (STH);
2) tireotropais hormons (TTH);
3) adrenokortikotropais hormons (AKTH);
4) gonadotropie hormoni:
a) folikulus stimulējošais hormons (FSH),
b) luteinizējošais hormons (LH),
c) luteotropais hormons (LTH) jeb prolaktīns.
Starpdaiva producē intermedīnu, kas ietekmē ādas un matu krāsu. Pieaugot tā produkcijai, āda kļūst tumšāka. Novēro virsnieru garozas mazspējas gadījumā, grūtniecības laikā.
Hipofize ir apmēram zirņa lieluma iekšējās sekrēcijas dziedzeris, kas atrodas galvas smadzenēs un sastāv no trim daivām. Viens no priekšejās daivas hormoniem regulē augšanu: ja bērna vecumā tas tiek producēts pārāk daudz, tad augšana notiek ļoti strauji m attīstās gigantisms, bet pavājināta hormona producēšana bērna vecumā palēnina augšanu (punduraugums). Ja pieaugušiem cilvēkiem izdalās pārak daudz priekšējās daivas hormona, tad tiem pastiprināti aug sejas kauli, roku un kāju pirksti. Mugurējās daivas hormoni pastiprina dzemdes muskulatūras saraušanos, paaugstina asinsspiedienu. Mugurējā daiva izdala arī hormonu, kas kavē urīna izdalīšanos. Ja mugurējās daivas funkcija ir pavājināta, tiek traucēta ūdens vielmaiņa --.slimnieki jūt pastāvīgas slāpes, dzer ļoti daudz šķidruma, tiem krasi palielinās diennaktī izdalītā urīna daudzums (tā saucamais bezcukura diabēts, diennakti izdalās līdz 10-30 l urīna).
Augšanas hormons – veicina olbaltumvielu veidošanos, kas nogulsnējās mīkstos audos, skrimšļos un kaulos tādejādi veicinot organisma augšanu. Augšanas hormons ir īpaši nepieciešams bērniem, taču arī pieaugušiem tas izdalās nelielā daudzumā un regulā dažādu orgānu darbību. Augšanas hormons arī piedalās procesos, kas regulē glikozes vielmaiņu organismā - tas paaugstina cukura līmeni asinīs.…

Autora komentārsAtvērt
Parādīt vairāk līdzīgos ...

Atlants

Izvēlies autorizēšanās veidu

E-pasts + parole

E-pasts + parole

Norādīta nepareiza e-pasta adrese vai parole!
Ienākt

Aizmirsi paroli?

Draugiem.pase
Facebook

Neesi reģistrējies?

Reģistrējies un saņem bez maksas!

Lai saņemtu bezmaksas darbus no Atlants.lv, ir nepieciešams reģistrēties. Tas ir vienkārši un aizņems vien dažas sekundes.

Ja Tu jau esi reģistrējies, vari vienkārši un varēsi saņemt bezmaksas darbus.

Atcelt Reģistrēties