Pievienot darbus Atzīmētie0
Darbs ir veiksmīgi atzīmēts!

Atzīmētie darbi

Skatītie0

Skatītie darbi

Grozs0
Darbs ir sekmīgi pievienots grozam!

Grozs

Reģistrēties

interneta bibliotēka
Atlants.lv bibliotēka
3,99 € Ielikt grozā
Gribi lētāk?
Identifikators:173819
 
Autors:
Vērtējums:
Publicēts: 02.12.2021.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Vidusskolas
Literatūras saraksts: Nav
Atsauces: Nav
Darba fragmentsAizvērt

Ūdens pārtikas rūpniecībā.
Pārtikas rūpniecībā ūdeni izmanto dažādās jomās: tvaika katlos, dzesēšanai, produkcijas ražošanas tehnoloģiskajos procesos, iekārtu mazgāšanai u.t.t. Atkarībā no izmantošanas jomas, ūdenim ir dažādas prasības.
Tehnoloģiskajām vajadzībām – tā saukto tehnoloģisko ūdeni izmanto izejvielu transportēšanai, mazgāšanai, produkcijas ražošanai, tas var ietilpt produkta sastāvā. Šim ūdenim jāatbilst dzeramā ūdens normām un arī papildus prasībām, kas saistītas ar nozares īpatnībām.
Spirta un degvīna rūpniecībā, gatavojot uzlējumus no augļiem un ogām, Ca2+ un Mg2+ un smago metālu joni laika gaitā izgulsnē pektīnu, miecvielas un organiskās skābes. Sajaucot spirtu ar cietu ūdeni, var notikt Ca un Mg hidrogēnkarbonātu, sulfātu, kā arī Fe sāļu duļķu parādīšanās. Tāpēc jālieto mīkstināts ūdens. Ražojot augstākās klases degvīnu, lieto destilētu ūdeni.
Rauga rūpniecībā izmantojamais ūdens nedrīkst saturēt nitrātus. Tie kavē un pat pārtrauc rauga attīstību. Fe3+ un Mn2+ joni piešķir gatavai produkcijai tumšu nokrāsu.
Augļu un dārzeņu rūpniecībā, izgatavojot dažādus dzērienus vai atšķaidot sulas koncentrātus, jāizmanto mīkstināts ūdens. Arī konservējot zaļos zirnīšus, jāizmanto ūdens ar iespējami mazu sāļu saturu.
Alus rūpniecībā un iesala ražošanas procesā ūdens ir lielākā šo produktu masas daļa, tādēļ no ūdenī izšķīdušajām vielām lielā mērā atkarīga alus kvalitāte. Alus rūpniecībā ir noteiktas prasības ūdens bāziskumam, cietībai, nitrātu, nitrītu un silikātu saturam. Mg2+ joni piedod alum rūgtumu, bet liels nitrātu un nitrītu daudzums kavē raugu attīstību un negatīvi ietekmē alus garšu. Arī Fe3+ jonu klātbūtne ūdenī negatīvi ietekmē rūgšanas procesu un alus garšu, kā arī izsauc alus duļķošanos.
Kartupeļu pārstrādes rūpniecībā jāizmanto ūdens ar zemu tº, mīksts, tas nedrīkst saturēt Fe3+ un Mn2+ sāļus, jo tie piedod cietei dzeltenu nokrāsu. Mg2+ savienojumu klātbūtne paaugstina cietes higroskopiskumu. Paaugstināta tº veicina mikroorganismu attīstību, ciets ūdens palielina pelnu masu.
Pārējās pārtikas rūpniecības nozarēs (gaļas, konservu, zivju un piena rūpniecībā) jāizmanto bakterioloģiski īpaši tīrs ūdens ar nelielu cietību. Fe3+ klātbūtne pat nelielos daudzumos izmaina produktu garšu un smaržu.
Jāatzīmē, ka Jelgavas ūdensvada ūdenim ir raksturīgs paaugstināts Fe3+ un SO42- jonu saturs, kā arī palielināta ūdens cietība (4 - 5 mmol·l-1). Par labu ūdeni Latvijā, no cietības viedokļa, tiek uzskatīts ūdens, kura cietība C< 3,5.

Darbu komplekts:
IZDEVĪGI pirkt komplektā ietaupīsi −4,48 €
Materiālu komplekts Nr. 1389071
Parādīt vairāk līdzīgos ...

Atlants

Izvēlies autorizēšanās veidu

E-pasts + parole

E-pasts + parole

Norādīta nepareiza e-pasta adrese vai parole!
Ienākt

Aizmirsi paroli?

Draugiem.pase
Facebook

Neesi reģistrējies?

Reģistrējies un saņem bez maksas!

Lai saņemtu bezmaksas darbus no Atlants.lv, ir nepieciešams reģistrēties. Tas ir vienkārši un aizņems vien dažas sekundes.

Ja Tu jau esi reģistrējies, vari vienkārši un varēsi saņemt bezmaksas darbus.

Atcelt Reģistrēties