Pievienot darbus Atzīmētie0
Darbs ir veiksmīgi atzīmēts!

Atzīmētie darbi

Skatītie0

Skatītie darbi

Grozs0
Darbs ir sekmīgi pievienots grozam!

Grozs

Reģistrēties

interneta bibliotēka
Atlants.lv bibliotēka
5,49 € Ielikt grozā
Gribi lētāk?
Identifikators:840371
 
Autors:
Vērtējums:
Publicēts: 02.04.2003.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Vidusskolas
Literatūras saraksts: Nav
Atsauces: Nav
Darba fragmentsAizvērt

Ap 2600. g.p.m.ē. mīnieši Krētas salā radīja civilizāciju, kura bija cieši saistīta ar jūru. Mikēnieši no Grieķijas pussalas iebruka Krētā un pārņēma mīniešu tirdzniecību. Mikēnu impērijai ejot bojā, ap 1100. g.p.m.ē. Grieķijā sākās pagrimuma laikmets. Tālāk sekoja hellēņu laikmets (par hellēņiem grieķi dēvēja paši sevi). Grieķi radīja savu kultūru un savus ideālus.
Hellēņu laikmetā Grieķijā radās pilsētvalstis. Spartai bija vislabākie karavīri, Atēnās radās demokrātijas idejas, un tās bija slavenas ar valstsvīriem, domātājiem, rakstniekiem un māksliniekiem.
Līdz ar demokrātiskās pārvaldes attīstību grieķi radīja izcilus sasniegumus literatūrā, mākslā, arhitektūrā, zinātnē un filozofijā. Hellēņu laikmetā tie radīja ideālu par līdzsvaru starp galējībām un mērenību. Lai gan senos grieķus iekaroja cittautieši, viņu idejas un tradīcijas saglabājās un būtiski ietekmēja politiskos un citus uzskatus Eiropā un visā rietumu puslodē. Grieķiju uzskata par rietumu civilizācijas šūpuli.
No sengrieķu harmonijas meklējumiem, cenšoties izprast sevi un apkārtējo pasauli, izaug patstāvīga zinātņu nozare, kuru sauc par filozofiju. Tulkojumā no sengrieķu valodas tas nozīmē gudrības mīlestību. Kad sengrieķu domātāji juta, ka mitoloģizētās reliģijas atbildes uz cilvēkiem tik nozīmīgajiem jautājumiem par Visuma, pasaules un cilvēka dzīves jēgu, par tās saskaņošanu ar dabā valdošo kārtību un radītāju viņus vairs neapmierina, tie radīja īpašu domāšanas veidu, kas balstījās uz saprātu, lika cilvēkam pašam meklēt atbildes uz sev nozīmīgiem jautājumiem, akli nepaļauties uz pagātnes mītos sniegtajām atbildēm. Seno grieķu filozofu darbi un uzskati būtiski ietekmēja visu Rietumu civilizāciju, tiem bija liela nozīme arī turpmākajā zinātnes attīstībā visā pasaulē.…

Autora komentārsAtvērt
Parādīt vairāk līdzīgos ...

Atlants

Izvēlies autorizēšanās veidu

E-pasts + parole

E-pasts + parole

Norādīta nepareiza e-pasta adrese vai parole!
Ienākt

Aizmirsi paroli?

Draugiem.pase
Facebook

Neesi reģistrējies?

Reģistrējies un saņem bez maksas!

Lai saņemtu bezmaksas darbus no Atlants.lv, ir nepieciešams reģistrēties. Tas ir vienkārši un aizņems vien dažas sekundes.

Ja Tu jau esi reģistrējies, vari vienkārši un varēsi saņemt bezmaksas darbus.

Atcelt Reģistrēties