Pievienot darbus Atzīmētie0
Darbs ir veiksmīgi atzīmēts!

Atzīmētie darbi

Skatītie0

Skatītie darbi

Grozs0
Darbs ir sekmīgi pievienots grozam!

Grozs

Reģistrēties

interneta bibliotēka
Atlants.lv bibliotēka
9,99 € Ielikt grozā
Gribi lētāk?
Identifikators:388546
 
Vērtējums:
Publicēts: 02.11.2010.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Vidusskolas
Literatūras saraksts: Nav
Atsauces: Nav
Darba fragmentsAizvērt

Glaukoma ir optisku neiropatiju slimību grupa ar tipiskiem redzes lauka de­fektiem, kuras galvenais riska faktors ir paaugstināts intraokulārais spiediens.
Glaukoma ir slimība, kas, neadekvāti ārstēta, rada pilnīgu aklumu.
Acs intraokulāro spiedienu nosaka līdzsvars starp intraokulārā šķidruma producēšanos un atteci.
Acs intraokulāro šķidrumu producē ciliārais ķermenis, tas nonāk mugurējā kamerā, tad cauri zīlītei nokļūst priekšējā kamerā un pa atteces ceļiem acs priek­šējās kameras kaktā ieplūst venozajā sistēmā.
Acs intraokulārā šķidruma producēšanās notiek aktīvā un pasīvā veidā. Aktīvu sekrēciju (80%) nodrošina ciliārā ķermeņa izaugumu daļas epitēlijs. Šo procesu ietekmē dažādi enzīmu sūkņi, īpaši svarīgs ir kālija un nātrija jonu sūknis. Aktīva sekrēcija nav atkarīga no intraokulārā spiediena lieluma. Pasīvā sekrēcija (20%) notiek ultrafiltrācijas un difūzijas veidā.
Intraokulārā šķidruma attece notiek pa īstajiem atteces ceļiem jeb trabekulām (90%) un pa uveosklerāliem atteces ceļiem (10%).
Priekšējā kamera (camera oculi anterior) ir telpa, ko no priekšpuses norobežo radzenes mugurējā virsma, bet no mugurpuses - varavīksnes priekšējā virsma un lēcas priekšējā kapsula. Priekšējās kameras dziļums ir 3,0 - 3,5 mm. Vietu, kur radzene pāriet sklērā un varavīksnene ciliārķermenī, sauc par priekšējās kameras kaktu. Tā virsotnē atrodas balstaudi -korneosklerālā trabekula.
Trabekula veido sklerālā venozā sinusa jeb Šlemma kanāla iekšējo sienu. Tā ārējo sienu veido sklēra. Korneosklerālā trabekula kopā ar Šlemma kanālu ir gal­venais intraokulārā šķidruma atteces ceļš - acs drenāžas sistēma. No Šlemma kanāla radiāli atiet desmitiem kanāliņu, kas anastomozē ar asinsvadu tīklu, bet pēc tam kā vv. vorticosae iziet cauri sklērai un ieplūst episklerālās un konjunktīvās vēnās.
Mugurējās kameras (camera oculi posterior) priekšējo sienu veido varavīksne­nes virsma un ciliārķermenis, kas producē acs intraokulāro šķidrumu, bet mugurējo - lēcas mugurējā kapsula un stiklveida ķermeņa membrāna. Tās dziļums ir 0,01-1,0 mm.…

Parādīt vairāk līdzīgos ...

Atlants

Izvēlies autorizēšanās veidu

E-pasts + parole

E-pasts + parole

Norādīta nepareiza e-pasta adrese vai parole!
Ienākt

Aizmirsi paroli?

Draugiem.pase
Facebook

Neesi reģistrējies?

Reģistrējies un saņem bez maksas!

Lai saņemtu bezmaksas darbus no Atlants.lv, ir nepieciešams reģistrēties. Tas ir vienkārši un aizņems vien dažas sekundes.

Ja Tu jau esi reģistrējies, vari vienkārši un varēsi saņemt bezmaksas darbus.

Atcelt Reģistrēties