Pievienot darbus Atzīmētie0
Darbs ir veiksmīgi atzīmēts!

Atzīmētie darbi

Skatītie0

Skatītie darbi

Grozs0
Darbs ir sekmīgi pievienots grozam!

Grozs

Reģistrēties

interneta bibliotēka
Atlants.lv bibliotēka
3,49 € Ielikt grozā
Gribi lētāk?
Identifikators:999731
 
Vērtējums:
Publicēts: 09.04.2007.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Vidusskolas
Literatūras saraksts: 4 vienības
Atsauces: Ir
Darba fragmentsAizvērt

Cilvēkam sasniedzot pilnbrieda vecumu (piecpadsmit līdz astoņpadsmit gadi), sākas otrās puses meklēšanas laiks, kas emocionālā piesātinājuma ziņā ir pats skaistākais mūžā. Tieši šis neatkārtojamais laika posms latviešu folklorā attiecībā pret citiem godiem ir pārstāvēts visbagātīgāk un dažādās izpausmēs: mūzikā, dzejā, prozā, gleznās, skulptūrās un citur.
Latviešu tautas ieražās šo laiku dēvē par precību laiku. Precībās ir trīs galvenie momenti: līgavas nolūkošana, bildināšana un derības. Tam seko vedības jeb kāzas, laulības.
Pierakstīto, savākto un vēl tagad tautā dzīvojošo dziesmu tekstu un melodiju materiāls paver ieskatu tautas dzīves senatnē un vēsturiskajā attīstībā.
Precību dziesmas galvenokārt ir jauniešu dziesmas, saistītas ar puišu un meiteņu savstarpējām attiecībām. To personāžs nav liels – precinieki un tautu meita ar viņas ģimeni.
Vissenākais sievas iegūšanas veids bija precības tuvu asinsradinieku starpā, kas savu atspoguļojumu atradis arī mūsu folklorā:
„Vai dieviņu, ko darīšu,
Grib brālītis mani ņemt!”
Visā Latvijā pierakstītas dziesmas par līgavas gūstīšanu un zagšanu. Pārsvarā tās ir meitu dziesmas par vairīšanos, bēgšanu kaņepēs, silā, purvu brienot, kā arī brāļu dziesmas par māsiņas aizvešanu.
Lūkošanās parasti notiek pavasarī un vasarā, kad aktīvajā priekšplānā izvirzās puisis, bet pasīvajā – meita, kura šajā posmā akcentē savu čaklumu, tikumu un citas labās īpašības. Augstākajā vērtē gan puišiem, gan meitām ir tikums, padoms, čaklums un darbīgums, tam seko piederība sabiedrības kārtai, bet ne vienmēr.
„Kur, priedīte, tavi zari
Celmi viena līdumāe?
Kur, māmiņa, tavas meitas,
Pati slauki istabiņu?”…

Autora komentārsAtvērt
Darbu komplekts:
IZDEVĪGI pirkt komplektā ietaupīsi −4,48 €
Materiālu komplekts Nr. 1175340
Parādīt vairāk līdzīgos ...

Atlants

Izvēlies autorizēšanās veidu

E-pasts + parole

E-pasts + parole

Norādīta nepareiza e-pasta adrese vai parole!
Ienākt

Aizmirsi paroli?

Draugiem.pase
Facebook

Neesi reģistrējies?

Reģistrējies un saņem bez maksas!

Lai saņemtu bezmaksas darbus no Atlants.lv, ir nepieciešams reģistrēties. Tas ir vienkārši un aizņems vien dažas sekundes.

Ja Tu jau esi reģistrējies, vari vienkārši un varēsi saņemt bezmaksas darbus.

Atcelt Reģistrēties