Pievienot darbus Atzīmētie0
Darbs ir veiksmīgi atzīmēts!

Atzīmētie darbi

Skatītie0

Skatītie darbi

Grozs0
Darbs ir sekmīgi pievienots grozam!

Grozs

Reģistrēties

interneta bibliotēka
Atlants.lv bibliotēka
  • G.Emersona ražīguma V princips – Taisnīga attieksme pret personālu

     

    Konspekts2 Vadība

0,99 € Ielikt grozā
Gribi lētāk?
Identifikators:630807
 
Autors:
Vērtējums:
Publicēts: 10.01.2007.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Augstskolas
Literatūras saraksts: Nav
Atsauces: Nav
Darba fragmentsAizvērt

Viena no galvenajām veiksmīgā darba procesa sastāvdaļām ir pareiza un apdomīga personāla atlase – tāda ir šī principa būtība. Pēdējā laikā šis darba procesa aspekts ir kļuvis ļoti aktuāls un katra uzņēmuma vadība arvien lielāku uzmanību velta šim jautājumam.
Tomēr tā nebija vienmēr. Piemēram, pagājušā gadsimta sākumā netika domāts par tā saucamo mikroklimatu kolektīvā ne no darba dēvēja, ne no darba ņēmēja puses, jo tajā laikā katrs no tiem centās apmierināt savas primāras vajadzības: vienai pusei bija nepieciešams darbaspēks, otrai pusei vajadzēja vienkārši pelnīt naudu. Netika analizētas ne darbinieku spējas un rakstura īpašības, kā arī viņa piemērotība noteiktai darba vietai. Šajā primitīvajā sistēmā vinnētājs nebija neviena no pusēm, jo darba ņēmējs nevarēja realizēties, attīstīt savas dotības un palielināt pieredzi, līdz ar to strādāja bez entuziasma un īpašas ieinteresētības ar zemu atdevi, kā rezultātā darba devējs zaudēja procesa ražīgumu, attīstību un iespējamo peļņu. Tādas neefektīvas sistēmas viens no piemēriem varētu būt arī tāds process, kā savulaik tika veidoti kara spēki: dažkārt jaundzimušā vecāki no pašas dzimšanas pierakstīja savu bērnu kādā kara spēka vienībā, nezinot un neņemot vērā viņa dotības. Izaugot jauneklis bija spiests dienēt nevis sev atbilstošā vienībā, bet tajā, kurā viņu pierakstīja vecāki. Viņš varēja kļūt, piemēram, par labu militāro ārstu vai vispār par izcilu mākslinieku, bet kļuva par sliktu huzāru.
Kopš tā laika pagāja vairāk nekā 100 gadi un šo gadu gaitā šī neefektīvā darba attiecību sistēma attīstoties apauga ar dažādām teorijām un kļuva par veselu zinātni, kuru pēta daudzi cilvēki un kuru pielieto sava ikdienas darbībā daudzi uzņēmumi.

Autora komentārsAtvērt
Darbu komplekts:
IZDEVĪGI pirkt komplektā ietaupīsi −2,98 €
Materiālu komplekts Nr. 1143252
Parādīt vairāk līdzīgos ...

Atlants

Izvēlies autorizēšanās veidu

E-pasts + parole

E-pasts + parole

Norādīta nepareiza e-pasta adrese vai parole!
Ienākt

Aizmirsi paroli?

Draugiem.pase
Facebook

Neesi reģistrējies?

Reģistrējies un saņem bez maksas!

Lai saņemtu bezmaksas darbus no Atlants.lv, ir nepieciešams reģistrēties. Tas ir vienkārši un aizņems vien dažas sekundes.

Ja Tu jau esi reģistrējies, vari vienkārši un varēsi saņemt bezmaksas darbus.

Atcelt Reģistrēties