Pievienot darbus Atzīmētie0
Darbs ir veiksmīgi atzīmēts!

Atzīmētie darbi

Skatītie0

Skatītie darbi

Grozs0
Darbs ir sekmīgi pievienots grozam!

Grozs

Reģistrēties

interneta bibliotēka
Atlants.lv bibliotēka
2,49 € Ielikt grozā
Gribi lētāk?
Identifikators:261139
 
Autors:
Vērtējums:
Publicēts: 27.10.2011.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Augstskolas
Literatūras saraksts: Nav
Atsauces: Nav
Darba fragmentsAizvērt

9. Kas ir pieredze, kā tā saistās ar apziņas zināšanas un priekšmeta pārbaudi?
Pieredze ir dialektiskā apziņas kustība, kurā apziņa pārbauda pati savu zināšanu par priekšmetu sakritību ar priekšmetu, un nesakritības gadījumā veido jaunas zināšanas par priekšmetu, kas savukārt, tāpēc, ka priekšmets ir „priekš tās pašas apziņas” esošs priekšmets, (tātad būtiski piederēja iepriekšējai zināšanai), izmaina priekšmetu, un rada nepieciešamību pēc jaunas pārbaudes. Tādā veidā rodas spirālveida apziņas attīstības dialektiskā kustība, kas ir pieredze.

10. Kas ir zinātne un kā tā iespējama?
Zinātne ir zinātne par apziņas pieredzi, un tā ir iespējama dialektiskajā apziņas pieredzes ceļā. Būtiski, ka šajā ceļā nedrīkst pieļaut tukšo skepticismu, par kura neproduktivitāti Hēgelis runā jau iepriekš. Noslēdzošajās pasāžās tiek ieviests arī pieredzes jēdziens, kas vēl skaidrāk atklāj, ka pieredzes ceļš nespēj turpināties, ja tiek izmantots tukšs skepticisms, jo tas nerada jaunu priekšmetu pašā apziņā, bet gan cer to sagaidīt „no ārpuses”, kā kaut kādu jaunu, patvaļīgu priekšmetu. Būtiski arī, ka, lai būtu iespējama zinātne, apziņas pieredzes ceļam ir jābūt nepieciešamam, tāpēc tā priekšmetu jaunatklāšanas un apšaubīšanas cikls nedrīkst būt patvaļīgs vai nejaušs. Ja tā būtu, tad būtu jāpieņem, ka nav iespējams tīrais vērojums un apziņai sevi jāpārbauda ar kaut ko, kas ir tai ārpusējs, kas savukārt radītu iepriekš minēto pretrunu, ka šāds pārbaudes mērogs ir neiespējams. Noslēgumā Hēgelis atklāj, ka apziņas pieredzes kustības ceļš uz zinātni ideāli noslēgsies apziņai atsakoties skatīt sevi kā savienotu ar kaut ko ārpus tās jeb „svešatnīgo”, sasniedzot īsteno gara zinātni, un tādā veidā nonākot pie sevis absolūtas izziņas.

Autora komentārsAtvērt
Darbu komplekts:
IZDEVĪGI pirkt komplektā ietaupīsi −3,98 €
Materiālu komplekts Nr. 1317498
Parādīt vairāk līdzīgos ...

Atlants

Izvēlies autorizēšanās veidu

E-pasts + parole

E-pasts + parole

Norādīta nepareiza e-pasta adrese vai parole!
Ienākt

Aizmirsi paroli?

Draugiem.pase
Facebook

Neesi reģistrējies?

Reģistrējies un saņem bez maksas!

Lai saņemtu bezmaksas darbus no Atlants.lv, ir nepieciešams reģistrēties. Tas ir vienkārši un aizņems vien dažas sekundes.

Ja Tu jau esi reģistrējies, vari vienkārši un varēsi saņemt bezmaksas darbus.

Atcelt Reģistrēties