Pievienot darbus Atzīmētie0
Darbs ir veiksmīgi atzīmēts!

Atzīmētie darbi

Skatītie0

Skatītie darbi

Grozs0
Darbs ir sekmīgi pievienots grozam!

Grozs

Reģistrēties

interneta bibliotēka
Atlants.lv bibliotēka
  • Gadamers. Ētiskais darbā "Patiesība un metode”.Heidigers. Ētiskais darbā "Par patiesības būtību”

     

    Konspekts4 Ētika, Filosofija

2,49 € Ielikt grozā
Gribi lētāk?
Identifikators:287004
 
Autors:
Vērtējums:
Publicēts: 30.06.2006.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Augstskolas
Literatūras saraksts: Nav
Atsauces: Nav
Darba fragmentsAizvērt

Gadamers uzsver, ka „valoda ir vidus, kurā Es un pasaule saplūst vai – vēl labāk – parādās savā sākotnējā savstarpējā piederībā” – valoda ir tas, kur iemīt arī patiesība, līdz ar to arī vieta, kur mīt priekšstati par ētisko. Ētiskai ir saistīts ar patieso – ar alētheia (τί ἐστιν ἀλήθεια – Pilāta jautājums Kristum, ko akcentē apustulis Jānis (18:38)) – kas ir atklātais, ko sevī iemieso skaistais kalon. Gadamers norāda uz īpašu skaistā un labā saistību, kas pastāvējusi antīkajā pasaulē un tādēļ ir bijusi slēkata viduslaiku pasaulei, kur kalon tika pārcelts latīņu valodā izmantojot vārdu bonum (labais), līdz ar to pārraujot šo sasaisti starp labo un skaisto. Antīkajā grieķu valodā pastāv divi vārdi, kā aprakstīt skaisto un labo – kalon un agathon. Tie saistīti tik cieši, jo „labais, ko izvēlas tā paša labad – kā mērķi –, visu pārējo pakārto kā derīgus līdzekļus.” Labais un skaistais abi ir mērķi, proti, tas uz ko jātiecas – un to noteic valodiski aprakstāmi lielumi. Gan labajam, gan skaistajam jābūt valodā aprakstāmam. Tie ir artikulējami.
Lai būtu ētiskam ir jābūt ar skaistu dvēseli, un pretēji, tiem, kam ir skaista dvēsele tie ir tikumīgi, tie ir tie, kuri ietilpst ētiskuma noteiksme. Tomēr gan skaistajam, gan labajam ir augstāka – ontoloģiski agrāka noteiksme – patiesais, bez patiesā nedz skaistais, nedz labais nevar būt tādi kādi tie ir. Tādēļ patiesā atklāšanai vai precīzāk metodei, kas ļauj atklāties patiesībai, proti, hermeneutiskai metodei, ir nozīme – viena metode ā atklāt patiesību ir zinātniskā jeb zinātnes metode, taču tā nav nedz pilnīga, nedz visaptveroša, tai ir nepieciešama arī vēl papildinoša citāda izziņas metode – jautāšana un pētīšana – hermeneitiska analīze. Hermeneitika raksturīga saprašana, tā ir valodas ontoloģija.…

Autora komentārsAtvērt
Darbu komplekts:
IZDEVĪGI pirkt komplektā ietaupīsi −3,98 €
Materiālu komplekts Nr. 1125476
Parādīt vairāk līdzīgos ...

Atlants

Izvēlies autorizēšanās veidu

E-pasts + parole

E-pasts + parole

Norādīta nepareiza e-pasta adrese vai parole!
Ienākt

Aizmirsi paroli?

Draugiem.pase
Facebook

Neesi reģistrējies?

Reģistrējies un saņem bez maksas!

Lai saņemtu bezmaksas darbus no Atlants.lv, ir nepieciešams reģistrēties. Tas ir vienkārši un aizņems vien dažas sekundes.

Ja Tu jau esi reģistrējies, vari vienkārši un varēsi saņemt bezmaksas darbus.

Atcelt Reģistrēties