Pievienot darbus Atzīmētie0
Darbs ir veiksmīgi atzīmēts!

Atzīmētie darbi

Skatītie0

Skatītie darbi

Grozs0
Darbs ir sekmīgi pievienots grozam!

Grozs

Reģistrēties

interneta bibliotēka
Atlants.lv bibliotēka
  • Fotosintēze, šūnu enereģētiskā vielmaiņa, mitoze un mejoze, dzīvnieku un cilvēka dzimumšūnu attīstība

     

    Konspekts10 Bioloģija

5,99 € Ielikt grozā
Gribi lētāk?
Identifikators:495042
 
Autors:
Vērtējums:
Publicēts: 10.11.2020.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Vidusskolas
Literatūras saraksts: Nav
Atsauces: Nav
Darba fragmentsAizvērt

Otrā mitozes fāze – METAFĀZE sākas ar to, ka hromosomas, virzoties uz CENTRU, izvietojas noteiktā kārtībā. Sasniegušas CENTRU, hromosomas novietojas vienā plaknē, un šajā momentā pie katras hromosomas CENTROMĒRAS piestiprinās viens no vārpstas pavedieniem.
Kad visas hromosomas ir piestiprinājušās pie vārpstas pavedieniem, katras hromosomas PUSITE(HROMATĪDE) sāk virzīties uz šūnas poliem: viena HROMATĪDE - uz vienu šūnas polu, bet otra – uz pretējo. HROMATĪDU atvirzīšanās sākums uz poliem nozīmē, ka iestājusies mitozes nākamā fāze – anafāze. Anafāzes laikā hromatīdas, ko tagad jau var saukt par HROMOSOMĀM, atvirzās uz šūnas POLIEM. Hromosomu pārvietošanos nodrošina DALĪŠANĀS VĀRPSTAS PAVEDIENI, kuri saraujas un atvelk meithromosomas no ekvatora uz pretējiem šūnas poliem. Pārvietojoties hromosomām, tiek izmantota ATF enerģija.
Pēdējā mitozes fāze ir telofāze. Telofāzes laikā pie šūnas poliem pietuvojušās HROMOSOMAS sāk ATRITINĀTIES un atkal iegūst garu pavedienu formu, kuri savā starpā savijas, kā tas ir raksturīgs kodolam, kas nedalās. Tātad interfāzes laikā hromosomas atrodas atritinātā jeb despiralizētā stāvoklī, bet mitozes periodā – spiralizētā stāvoklī. Meitkodoliem atkal veidojas KODOLA APVALKS, formējas kodoliņš un pilnīgi atjaunojas interfāzei raksturīgā kodola uzbūve. Telofāzes laikā dalās arī ŠŪNA. Tā rezultātā divas meitšūnas atdalās viena no otras. Šīs šūnas pēc uzbūves ir pilnīgi līdzīgas MĀTŠŪNAI, taču atšķiras no tās ar mazākiem izmēriem.
Mitozes bioloģiskā nozīme. Mitozes rezultātā katra meitšūna iegūst tieši tādu PAŠU HROMOSOMU SKAITU, kādas bija mātšūnai. Hromosomu skaits katrā meitšūnā ir VIENĀDS ar HROMOSOMU skaitu mātšūnā.

Autora komentārsAtvērt
Darbu komplekts:
IZDEVĪGI pirkt komplektā ietaupīsi −7,98 €
Materiālu komplekts Nr. 1381574
Parādīt vairāk līdzīgos ...

Atlants

Izvēlies autorizēšanās veidu

E-pasts + parole

E-pasts + parole

Norādīta nepareiza e-pasta adrese vai parole!
Ienākt

Aizmirsi paroli?

Draugiem.pase
Facebook

Neesi reģistrējies?

Reģistrējies un saņem bez maksas!

Lai saņemtu bezmaksas darbus no Atlants.lv, ir nepieciešams reģistrēties. Tas ir vienkārši un aizņems vien dažas sekundes.

Ja Tu jau esi reģistrējies, vari vienkārši un varēsi saņemt bezmaksas darbus.

Atcelt Reģistrēties