Pievienot darbus Atzīmētie0
Darbs ir veiksmīgi atzīmēts!

Atzīmētie darbi

Skatītie0

Skatītie darbi

Grozs0
Darbs ir sekmīgi pievienots grozam!

Grozs

Reģistrēties

interneta bibliotēka
Atlants.lv bibliotēka
4,49 € Ielikt grozā
Gribi lētāk?
Identifikators:529561
 
Vērtējums:
Publicēts: 07.09.2005.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Vidusskolas
Literatūras saraksts: Nav
Atsauces: Nav
Darba fragmentsAizvērt

Pieņēmums – Vairāk kā 300 gadus šķir mūs no tā momenta, kad Hamburgas alķīmiķis G. Brands atklāja jaunu elementu – fosforu( 1669. gadā ) Līdzīgi kā citi alķīmiķi, Brands centās atrast dzīves eliksīru un filozofisko akmeni, ar kura palīdzību veci cilvēki kļūst jaunāki, slimie kļūst veseli, un bezvērtīgie metāli pārvēršas zeltā. Bet ne jau cēlu nolūku vārdā viņš centās to darīt, bet gan mantkārīgos nolūkos. Vienā no mēģinājumiem viņš iztvaicēja urīnu, sauso pārpalikumu samaisīja ar oglēm, smiltīm un turpināja tvaicēt. Drīzumā retortē izveidojās viela – baltais fosfors, kurš spīdēja tumsā, tas izstaroja zilganu gaismu. Bet šis atklājums, protams, nedziedēja slimos un neražoja zeltu, tomēr tas bija kas jauns. Rādot jaunatklāto vielu citiem ( bagātajiem ļaudīm ), viņš saņēma pretī naudu un dažādas dāvanas. Redzēdams, ka jaunatklātās vielas formulu noslēpumu būs grūti noslēpt no citiem, viņš to pārdeva Drēzdenes ķīmiķim I. Krauftam. Līdz ar to fosfora iegūšanas mākslu uzzināja daudzi un varēja pelnīt naudu, izrādīdami to citiem. 1680. gadā, neatkarīgi no pirmatklājējiem, fosforu ieguva arī angļu ķīmiķis un fiziķis R. Boils, bet viņš diezgan ātri pēc šī atklājuma nomira. Nelegālas izrādes ar fosforu turpinājās līdz 1743. gadā A. Margrāfs atrada veidu, kā vienkāršāk iegūt fosforu un publicēja savu atklājumu visiem publiski pieejamu. Šis atklājums pielika punktu Branda biznesam un sākas fosfora un tā savienojumu rūpīga izpēte.
Īstenība - Franču vēsturnieks apgalvo, ka vispāratzīts pieņēmums, ka fosforu atklāja G. Brands ir nepatiesība. Pēc viņa datiem fosforu mācēja iegūt jau 12.gs arābu alķīmiķi, pēc tāda paša principa kā G. Brands. Ja tā ir patiesība, tad cilvēce jau 800 gadus pazīst tādu vielu, kā fosforu.…

Autora komentārsAtvērt
Darbu komplekts:
IZDEVĪGI pirkt komplektā ietaupīsi −5,48 €
Materiālu komplekts Nr. 1123302
Parādīt vairāk līdzīgos ...

Atlants

Izvēlies autorizēšanās veidu

E-pasts + parole

E-pasts + parole

Norādīta nepareiza e-pasta adrese vai parole!
Ienākt

Aizmirsi paroli?

Draugiem.pase
Facebook

Neesi reģistrējies?

Reģistrējies un saņem bez maksas!

Lai saņemtu bezmaksas darbus no Atlants.lv, ir nepieciešams reģistrēties. Tas ir vienkārši un aizņems vien dažas sekundes.

Ja Tu jau esi reģistrējies, vari vienkārši un varēsi saņemt bezmaksas darbus.

Atcelt Reģistrēties