Pievienot darbus Atzīmētie0
Darbs ir veiksmīgi atzīmēts!

Atzīmētie darbi

Skatītie0

Skatītie darbi

Grozs0
Darbs ir sekmīgi pievienots grozam!

Grozs

Reģistrēties

interneta bibliotēka
Atlants.lv bibliotēka
12,99 € Ielikt grozā
Gribi lētāk?
Identifikators:174004
 
Vērtējums:
Publicēts: 13.01.2006.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Augstskolas
Literatūras saraksts: Nav
Atsauces: Nav
Darba fragmentsAizvērt

Finanšu būtība, finansu attiecības un funkcijas.
Finanses ir naudas attiecību grupa, ko valsts organizē valsts naudas līdzekļu fonda izveidošanai, lai realizētu sociālekonomisko uzdevumu.
Finansiālās attiecības ir naudas attiecības, taču tās pārvalda valsts. Valsts pārvalda finansiālās attiecības un regulē tās. Maiņas ekvivalents – nauda – piedod visām maiņas attiecībām naudas raksturu. Tiklīdz naudas virzīšanās process tiek pakļauts valsts regulēšanai, naudas attiecībām uzreiz parādās finansiālais raksturs, tās kļūst par finansiālajām attiecībām, tas ir, par finansēm.
Var teikt arī tā:
Finanses ir sabiedriskas, ekonomiskas attiecības, kuru darbības rezultātā naudas līdzekļi uz neatmaksājamības principiem tiek sadalīti no viena īpašnieka vai pārvaldītāja cita īpašnieka vai pārvaldītāja rīcībā, veidojot speciāli izplānotus naudas fondus to tālākai mērķtiecīgai izlietošanai.
Finanses ir attiecības, kuras izpaužas kā:
finansu darījumi;
finansu procesi;
finansu operācijas.
Ekonomika – naudas un preces attiecības.
Finansu tiesību avoti: Satversme, Civillikums, MK noteikumi, Finansu un kapitāla tirgus komisijas noteikumi, citi finansu likumi, tai skaitā nodokļu likumi.
Finansu funkcijas. Finansu būtība izpaužas to funkcijās. Funkcija ir finansēm piemītošo īpatnību izpausmes veids. Pētnieki izdala 2 līdz 10 maiņas līdzekļu funkcijas. Klasiskā pieeja paredz 5 funkciju izskatīšanu (piemēram, runājot par naudu, izdala vērtības vienību, maksājuma līdzekli, uzkrāšanas līdzekli un citas funkcijas).
Sadalīšanas funkcija – ar finansu palīdzību tiek veikta iekšzemes kopprodukta un nacionālā ienākuma sadalīšana un pārdalīšana starp ražošanas dalībniekiem un ražošanas sfērām. Var izdalīt vairākus finansu sadalīšanas funkcijas izpausmes parametrus: iekšsaimniecības līmenis, iekšnozares līmenis, starpnozaru līmenis un starpteoriju līmenis.
Iekšaimniecības sadalīšana izpaužas korporāciju, uzņēmumu, kā arī ražošanas firmu finansu funkcionēšanā.
Iekšnozares sadalīšana tiek veikta ar kompāniju, asociāciju palīdzību. Starpnozaru sadalīšanu un starpteoriju sadalīšanu veic valsts budžets, kā arī ārpusbudžeta fondi.
Finansu uzskaites un kontroles funkcija – tieši finanses ir visu ražošanas faktoru visaptverošs kontroles un uzskaites līdzeklis no visu ražošanas dalībnieku puses (mērot to ar vērtības vienībām). Bez tam pastāv iespēja mērīt ražošanas procesa parametrus dažādos ražošanas procesa līmeņos un visās ražošanas procesa stadijās (ražošana, sadalīšana, pārdalīšana un izmantošana). Finansu uzskaite, kontrole un analīze ļauj atklāt „vājās” ražošanas vietas, kas radījušas vai vienkārši iezīmējušas disproporcijas. Tātad minētās funkcijas ir it kā divas vienotā procesa puses, jo vienlaikus ar finansu pārdalīšanu tiek veiktas arī uzskaites un kontroles procedūras.
Finansu tiesību subjekti, avoti, principi un to raksturojums.
Subjekti: Finansu attiecības veidojas starp sabiedrības dalībniekiem. Sabiedrības dalībnieki ir:
fiziskās personas;
juridiskās personas;
valsts varas institūcijas.
Pirmā finansu raksturojošā pazīme - finanses ir sabiedriskas, publiskas attiecības. Finansu attiecībām ir tieša saskare ar vērtību. Vērtība ir saistīta ar ekonomiskajām attiecībām.
Otrā finansu raksturojošā pazīme – finanses ir daļa no ekonomiskajām attiecībām. Finanses veic vērtības sadali un pārdali, dalot to sabiedrības dalībniekiem. Finansu darbības apgabals ir sadales joma.
Trešā finansu pazīme – finanses ir sadales attiecības. Finanses sadala tikai naudas vērtības formu.
Ceturtā raksturojošā pazīme – finanses ir specifiskas naudas attiecības.
Piektā pazīme – finansu darbība notiek uz neatmaksājamības principiem.…

Autora komentārsAtvērt
Parādīt vairāk līdzīgos ...

Atlants

Izvēlies autorizēšanās veidu

E-pasts + parole

E-pasts + parole

Norādīta nepareiza e-pasta adrese vai parole!
Ienākt

Aizmirsi paroli?

Draugiem.pase
Facebook

Neesi reģistrējies?

Reģistrējies un saņem bez maksas!

Lai saņemtu bezmaksas darbus no Atlants.lv, ir nepieciešams reģistrēties. Tas ir vienkārši un aizņems vien dažas sekundes.

Ja Tu jau esi reģistrējies, vari vienkārši un varēsi saņemt bezmaksas darbus.

Atcelt Reģistrēties