Pievienot darbus Atzīmētie0
Darbs ir veiksmīgi atzīmēts!

Atzīmētie darbi

Skatītie0

Skatītie darbi

Grozs0
Darbs ir sekmīgi pievienots grozam!

Grozs

Reģistrēties

interneta bibliotēka
Atlants.lv bibliotēka
14,20 € Ielikt grozā
Gribi lētāk?
Identifikators:349662
 
Autors:
Vērtējums:
Publicēts: 17.10.2014.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Augstskolas
Literatūras saraksts: Nav
Atsauces: Nav
Darba fragmentsAizvērt

Gada pārskata sastādīšanas darbi
Likums par uzņēmuma gada pārskatiem nosaka, ka gada pārskats kā vienots kopums sastāv no:
4. Bilance
5. PvZ aprēķins
6. Pašu kapitāla izmaiņa pārskats
7. Naudas plūsmas pārskats
8. Pielikumi
9. Vadības ziņojums
Gada pārskatam ir jāzsniedz patiess un skaidrs priekštats par uzņēmuma līdzekļiem saistībā tā finansiālo stāvokli peļņa uz zaudējumi. Gada pārskatam jādot precīza informācija visiem kreditoriem un ieguldītājiem par savu ieguldījumu drošumu un par uzņēmuma maksātspēju.
Gada pārskata sastādīšanas darbi:
1. Gada beigās vienu mēnesi pirms vai vienu mēnesi pēc bilances datuma ir jāveic inventarizācija, jāinventarizē visi uzņēmuma līdzekļi, prasības un saitības. Krājumus inventerizējot jānoskaidro to atbilstība gramatvedības uzskaites datiem, kā arī jānosaka krājumu vertības palielinājums vai samazinājums. Jāinventarizē ilgtermiņa ieguldījumi. Ja ir vajadzība jāveic ilgtermiņa ieguldījumu pārvērtēšana. Jāpārbauda visas uzņēmuma saistības, ilgtermiņa saistības jāpārgrāmato uz īstermiņa saistībām to daļu, kas attiecas uz nākamo taksācijas periodu. Jāizvērtē debitoru parādi, pievēršot uzmanību reālajām pārāda saņemšanas iespējām.
2. Jāaprēķina un jāiegrāmato pamatlīdzekļu un citu ilgtermiņa ieguldījumu nolietojums un vērtības norakstīšana (nemateriālie ieguldījumi). Jānosaka šaubīgo debitoru parādu summas un jāizveido uzkrājumi šo summu segšanai, bezcerīgie debitoru parādi jānoraksta zaudējumos. Parādi kreditoriem jāprecizē un jānosaka tās maksājumu summas, kas attiecas uz pārskata gada, bet vel nav līdz pārskata gada beigām aprēķinātas (procentu summas, īres nomas maksājumi). Visas aprēķinātās summas jāiegrāmato attiecīgajos kontos. Jāatceras ka līdzekļi bilances aktīvā jānovērtē pēc zemākās vērtības principa, bet saistības bilances pasīvā pēc augstākās vertības principa.
3. Jānodala nākamo periodu izdevumu summas no pārskata gada attiecīgajiem izdevumiem, to veic no konta „nākamo periodu izdevumi” norakstot daļu kas attiecas uz pārskata gadu un ieskaitot to pārskata gada izdevumos. Tas pats jādara ar nākamo periodu ieņemumiem – jāiekļauj pārskata gada ieņēmumos daļa, kas attiecas uz pārskata gadu. Jāiegrāmato PvZ no valūtsa kursu izmaiņām. Kad visi šie darbi ir veikti var sākt ieņēmumu un izdevumu kontu slēgšanu.
4. Kontu slēgšanas pirmais uzdevums ir peļņas un zaudējumu aprēķina sastādīšana. Vispirms slēdz 6 kontu grupu, pirms slēgšanas šie ieņēmumi jāsamazina par piešķirtajām atlaižu summām, kā arī par izdevumiem kas tieši samazina ieņēmumus (atpakaļ pieņemto preču vērtība, garantijas remonta izdevumi). Atlikumus kontu grupās 6.1 līdz 6.7 pārgrāmato uz konta 8610 kredītu. Pēc tam uz konta 8610 kredītu pārgrāmato ieņēmumus no kontu grupām 8.1 un 8.3. Pēc šiem grāmatojumiem visi ieņēmumi ir pārnesti konta 8610 kredītā ieskaitot arī pašražotās produkcijas, krājumi un nepabeigtās rāžošanas palielinājumu. Ieņēmumu uzskaites operāciju kontiem ir jābūt slēgtiem bez atlikuma.
5. Nākamais posms ir izdevumu kontu slēgšana. 7 grupas kontos ir jābūt jau iegrāmatotām pirkto materiālu un preču krājumu vērtības izmaiņām. Visas šīs kontu grupas slēgšanā sipirms materiālu un preču pirkšanas izdevumi jāsamazina par saņemto atlaižu summām. Uz konta 8610 debetu slēdz visu 7. grupas kontu saldo, tāpat uz 8610 debetu pārgrāmato kontu 8.2 un 8.4 kontu saldo. Pēc šiem grāmatojumiem kontā 8610 ir savākti visi ieņemumi un izdevumi, līdz ar to izdevumu uzskaites kontiem ir jābūt slēgtiem bez atlikuma, bet konta 8610 saldo rāda saimnieciskās darbības rezultātu. Ja saldo ir kredītā, tad ir peļņa, ja debetā zaudējumi.
6. Uzņēmuma ienākuma nodokļa aprēķināšana. To veic agtbilstoši likumam par UIN un noformē deklārāciju. Aprēķināto nodokli iegrāmato konta 8810 debetā un pie 5710 kredītā. Ieņēmumu un izdevumu summas nodokļa aprēķinam ņem no 6., 7., 8. grupas kontiem. Pārējie nodokļi kas sedzami no uzņēmuma peļņas var būtdaļēji aprēķināti jau gada laikā, bet gada beigās šiem nodokļiem jābūt aprēķinātiem. Dažos gadījumos ja nodokļa summa nav precīzi zināma kreditē kontu 4120, pēc tam kad ir aprēķināti no peļņas maksājamie nodokļi šos nodokļu aprēķina kontus slēdz debetējot kontu 8610 un kreditējot 8810 – 8840. Pēc šāda grāmatojuma konta 8610 kredīta saldo rāda uzņēmuma tīro peļņu un debeta saldo nesegtos pārskata gada zaudējumus.
7. Pēc tam slēdz kontu 8610, nesegtos zaudējumus no konta 8610 noraksta uz kontu 3410 debetu, bet peļņu uz konta 3410 kredītu. Zaudējumus bilancē parāda postenī pārskata gada nesadalītā peļņa ar negatīvu skaitli.
8. Uzņēmuma rīcībā palikušo peļņu sadala adbilstoši statūtiem un vadības ieskatiem. Peļņas sadali apstiprina akcionāru vai dalībnieku kopsapūlcē.
Peļņas uz zaudējuma aprēķinu un bilances sastādīšana, kā arī pielikumu, naudas plūsmas utt..

Parādīt vairāk līdzīgos ...

Atlants

Izvēlies autorizēšanās veidu

E-pasts + parole

E-pasts + parole

Norādīta nepareiza e-pasta adrese vai parole!
Ienākt

Aizmirsi paroli?

Draugiem.pase
Facebook

Neesi reģistrējies?

Reģistrējies un saņem bez maksas!

Lai saņemtu bezmaksas darbus no Atlants.lv, ir nepieciešams reģistrēties. Tas ir vienkārši un aizņems vien dažas sekundes.

Ja Tu jau esi reģistrējies, vari vienkārši un varēsi saņemt bezmaksas darbus.

Atcelt Reģistrēties