Pievienot darbus Atzīmētie0
Darbs ir veiksmīgi atzīmēts!

Atzīmētie darbi

Skatītie0

Skatītie darbi

Grozs0
Darbs ir sekmīgi pievienots grozam!

Grozs

Reģistrēties

interneta bibliotēka
Atlants.lv bibliotēka
3,99 € Ielikt grozā
Gribi lētāk?
Identifikators:489201
 
Vērtējums:
Publicēts: 01.12.2005.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Augstskolas
Literatūras saraksts: Nav
Atsauces: Nav
Darba fragmentsAizvērt

Nozīmīgākais finanšu tirgus sektors ir bankas. Tā apkalpo primārās naudas funkcijas – norēķinus un uzkrāšanu. Bankas uzdevums ir akumulēt uz laiku brīvos naudas līdzekļus un tos aizdot ar mērķi gūt peļņu.
Banku sistēma ir dažādu banku tipu un speciālu kredīta iestāžu kopums. Pastāv divu līmeņu banku sistēma:
pirmais līmenis ir centrālā banka;
otrais līmenis ir komercbankas un citas kredītiestādes.
Mūsdienās vairākumā attīstīto valstu ir izveidota divpakāpju banku sistēma. Abu pakāpju bankām ir atšķirīgas funkcijas un darbības raksturs. Pirmā pakāpe ir centrālā banka, kas pilda naudas emisijas jeb apgrozībā laišanas funkcijas. Otrā pakāpe banku sektorā ir komercbankas. Lai arī vairākums banku mūsdienās ir universālas bankas, tomēr pastāv virkne specializētu banku. Tādas ir krājbankas, hipotēku un zemes bankas, investīciju bankas u.c.
Arī Latvijā darbojas divpakāpju banku sistēma. Centrālās bankas funkcijas pilda Latvijas Banka, kura dibināta 1922. gda 19. novembrī un atjaunota 1990.gadā. Komercbanku sektorā darbojas virkne universālu un specializētu banku. Tās apkalpo uzņēmumus un iedzīvotājus.
Latvijas Bankas galvenais mērķis – īstenojot monetāro politiku, regulēt naudas daudzumu apgrozībā, lai saglabātu cenu stabilitāti valstī, tādējādi veicinot Latvijas ekonomisko un finansiālo stabilitāti un izaugsmi. Latvijas Banka emitē valsts nacionālo valūtu – latu. Tā ir izveidojusi un nodrošina starpbanku maksājumu un norēķinu sistēmas darbību Latvijā. Tā apkopo finanšu statistikas datus un sagatavo valsts maksājumu bilanci. Latvijas Bankas lēmumi nav atkarīgi no valdības norādījumiem un politisko vai finanšu grupējumu interesēm, tāpēc tās īstenotā monetārā politika ir stabila, atklāta, saprotama un godīga. Latvijas Banka pārvalda ārvalstu valūtas un zelta rezerves un veic monetārās operācijas, gūstot ienākumus. Ar šiem ienākumiem tā sedz savus pamatdarbības izdevumus.…

Autora komentārsAtvērt
Parādīt vairāk līdzīgos ...

Atlants

Izvēlies autorizēšanās veidu

E-pasts + parole

E-pasts + parole

Norādīta nepareiza e-pasta adrese vai parole!
Ienākt

Aizmirsi paroli?

Draugiem.pase
Facebook

Neesi reģistrējies?

Reģistrējies un saņem bez maksas!

Lai saņemtu bezmaksas darbus no Atlants.lv, ir nepieciešams reģistrēties. Tas ir vienkārši un aizņems vien dažas sekundes.

Ja Tu jau esi reģistrējies, vari vienkārši un varēsi saņemt bezmaksas darbus.

Atcelt Reģistrēties