Pievienot darbus Atzīmētie0
Darbs ir veiksmīgi atzīmēts!

Atzīmētie darbi

Skatītie0

Skatītie darbi

Grozs0
Darbs ir sekmīgi pievienots grozam!

Grozs

Reģistrēties

interneta bibliotēka
Atlants.lv bibliotēka
4,49 € Ielikt grozā
Gribi lētāk?
Identifikators:165596
 
Autors:
Vērtējums:
Publicēts: 12.05.2004.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Vidusskolas
Literatūras saraksts: Nav
Atsauces: Nav
Darba fragmentsAizvērt

Aristotelis sengr.filosofs Platona skoln. Enciklopēdiksi izglītots zinātn. Savā mācībā apkopoja visu būtisko,ko bija sasniegusi sengr.filos. Izstrādāja, pamatoja formālo loģiku,kā arī citas zinātnes.par jebkuru zinātn.galamērķi uzskatīja tās priekšm.definīciju,kas panākams ar dedukcijas un indukcijas palīdzību.visuma modeli liekot tā centrā zemi..pamatoja 4 esamības valdošos cēloņus.1.matēriju jeb pasīvo cēloni.2.forma jeb aktīvo cēl.3.kustības principu jeb cēloni.4.mērķa cēloni.Aktivitāti piedēvēja galvenokārt formai un reducēja uz to arī mērķi un kustību.Ētikā par augst.atziņu saprata vērojošo darbību.Par valsts varas pašu pilnvērt.formu uzskatīja stāvokli kad ieslēgta iespēja varu izmantot savtīgos nolūkos.Filos.iedalīja teorētiskajā F-par esamību tās pirmcēloņiem un principiem prakstiskajā F-par cilv.darbību. poētiskajā F-par daiļradi.
Renesanses F.Atdzimšana 15-17gs.R sākās jau ātrāk.notiek izmaiņas sabiedriski ekonomiskās attiecībās. Sākās ģeogrāf. Atklājumi un cilv.vairāk sāk interesēties par kultūru un zin;ātni,mākslu.Sāk interesēties par antīko liter.,kultūru. Antīkā F mācīja ka cilvēks radīts no dabas. Renesansē antīkais atdzimst.Cilvēku radījis dievs bet viņš to ir apveltījis ar gribu.rezultātā cilv.attīstas pats bez dieva palīdzības un māca ka pasaules centrā atrodas cilv.-pats galvenais.Sadalās dažādos virzienos-natūrfilos.(dabas F)Džordano-bruno-viņš bija mūks.Aizrāvās ar astronomiju.ideja ka pasaule ir bezgalīga visa pamatā ir matērija un dievu nekā nevar atdalīt no matērijas.Dzīvība ir ne tikai uz zemes bet arī uz citām planētām. Viņš tiek nodedzināts.Koperniks-mācītājs polijā, astronomija.Mūsu sistēmas centrā ir saule. Pirms nāves uzrakstīja grāmatu.Galilejs- zinātnieks, praktiķis.izgatavoja teleskopu. Zeme ir apaļa, griežas.Baznīca liek atteikties no tā. Atskakās, iesloga klosterī,paliek akls.
Apgaismības F.18gs.Šie filos.uzskata ka galvenais ir propagandēt vienkāršiem cilvēkiem, zinātnes atziņas,humānus uzskatus un sniegt viņiem izglītību.uzskatīja ka galvenais ir izglītība un izglītots cilv.Pats zinās kā pareizi dzīvot. Apgaismotāji neko jaunu nav devuši.Visu to iepriekšejo apkopojuši-darījuši tautai to zināmu.Vācija, Francija.Viens no apgaismotājiem ir Volters.Uzstājās pret baznīcas varenību.Nosoda reliģisko fanātismu, taču reliģiju atzīst.ja dieva nebūtu tad to vajadzētu izdomāt,lai cilvēkiem būtu no kā baidīties.Viņu uzaicināja Prūsijas karalis.Pēc laika sastrīdējās.Viņu uzskata par Francijas revolūcijas idejisko sagatavotāju.Vācija-Lesings.pirmais cilv.kas uzstājās pret rasismu.Uzstājās pret reliģiskiem aizspriedumiem.kritizē feodāļus.slavina personas brīvību.atbalsta cilv.tiesības.Māca ka cilv.attīstība ir progress.

Akvinas toms.1ns no izglītotākiem cilvēkiem.mūks.tulkojis aristoteļa darbus.pēc nāves pasludināts par katoļu baznīcas svēto.Darbi-teoloģijas summa.gr.,mūkiem.summa pret pagāniem-tiem kuri nav kristīti.centās atbrīvot zinātni no baznīcas. Pastāv ticības un prāta patiesība.Dievs ir visa cēlonis,visām lietām ir kaut kāda tieksme pēc dieva . kustība nerodas ne no kā,bet viņai ir avots,kustības avots ir dievs.Uzrakstīja 5dieva esamības pierādījumus.1)dabā valda cēloņ sakarība un tāpē jābūt dievam kā pirmcēlonim.2)dabā viss kustas un tāpēc jābūt dievam kā pirmkustinātājam.3)dabā pastāv mērķtiesība, tāpēc jābūt dievām kas dod mērķi.4)dabā valda nepieciešamība un tāpēc ir jābūt katras nepieciešamības galējam avotam.5)dabā pastāv dažādas pilnības pakāpes un tāpēc jāpastāv apsolūtai pilnībai,dievam.

Autora komentārsAtvērt
Darbu komplekts:
IZDEVĪGI pirkt komplektā ietaupīsi −3,98 €
Materiālu komplekts Nr. 1120261
Parādīt vairāk līdzīgos ...

Atlants

Izvēlies autorizēšanās veidu

E-pasts + parole

E-pasts + parole

Norādīta nepareiza e-pasta adrese vai parole!
Ienākt

Aizmirsi paroli?

Draugiem.pase
Facebook

Neesi reģistrējies?

Reģistrējies un saņem bez maksas!

Lai saņemtu bezmaksas darbus no Atlants.lv, ir nepieciešams reģistrēties. Tas ir vienkārši un aizņems vien dažas sekundes.

Ja Tu jau esi reģistrējies, vari vienkārši un varēsi saņemt bezmaksas darbus.

Atcelt Reģistrēties