Pievienot darbus Atzīmētie0
Darbs ir veiksmīgi atzīmēts!

Atzīmētie darbi

Skatītie0

Skatītie darbi

Grozs0
Darbs ir sekmīgi pievienots grozam!

Grozs

Reģistrēties

interneta bibliotēka
Atlants.lv bibliotēka

Izdevīgi: šodien akcijas cena!

Parastā cena:
3,99
Ietaupījums:
0,64 (16%)
Cena ar atlaidi*:
3,35
Pirkt
Identifikators:908116
Autors:
Vērtējums:
Publicēts: 03.01.2008.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Augstskolas
Literatūras saraksts: 4 vienības
Atsauces: Nav
Darba fragmentsAizvērt

Fermenti (lat. fermentum – ieraugs) jeb enzīmi ir samērā sarežģītas olbaltumvielas, kas organismā veic bioloģisko katalizatoru uzdevumu. Fermenti atrodas visos dzīvajos organismos un regulē tur visus vielmaiņas procesus. Zināmi vairāki tūkstoši fermentu, daudzi no tiem iegūti kristāliskā veidā. Pirmo kristālisko fermentu ureāzi 1926. gadā ieguva amerikāņu zinātnieks Dž. Sammers.

Pēc uzbūves fermentus iedala 2grupās:
1.Vienkāršie fermenti – veidoti no aminoskābēm un daudz to ir gremošanas sulās ( piem., pepsīns tripsīns, himotripsīns u.c.).
2.Saliktie fermenti – bez olbaltumvielām (t.s. apofermenta) ietilps arī mazmolekulāri neolbaltumvielas dabas savienojumi – kofermenti jeb koenzīmi (piemēram, vitamīnu atvasinājumi, glutations).

Apoferments nosaka fermenta specifiskumu – spēju paātrināt tikai noteiktu ķīmisku reakciju, bet koenzīms katalizējamā reakcijā visbiežāk pārnes atsevišķus atomus vai atomu grupas. Vairākums fermentu, kas šūnā paātrina dažādus noārdīšanās, kā arī sintēzes procesus, ir saliktie vitamīni. Substrāta saistīšanai fermenta molekulā ir īpašs aktīvais centrs – telpiski satuvinātas aminoskābju atlikumu funkcionālās grupas ar paaugstinātu reakcijas spēju. Fermenta reakcijā ar substrātu rodas nestabils komplekss, kas sadalās, veidojot reakcijas gala produktu un atbrīvojot nemainītu fermentu, kurš ir spējīgs darboties atkārtoti.…

Autora komentārsAtvērt
Parādīt vairāk līdzīgos ...

Nosūtīt darbu e-pastā

Tavs vārds:

E-pasta adrese, uz kuru nosūtīt darba saiti:

Sveiks!
{Tavs vārds} iesaka Tev apskatīties interneta bibliotēkas Atlants.lv darbu par tēmu „Fermenti, fermentu preparāti un antifermenti”.

Saite uz darbu:
https://www.atlants.lv/w/908116

Sūtīt

E-pasts ir nosūtīts.

Izvēlies autorizēšanās veidu

E-pasts + parole

E-pasts + parole

Norādīta nepareiza e-pasta adrese vai parole!
Ienākt

Aizmirsi paroli?

Draugiem.pase
Facebook
Twitter

Neesi reģistrējies?

Reģistrējies un saņem bez maksas!

Lai saņemtu bezmaksas darbus no Atlants.lv, ir nepieciešams reģistrēties. Tas ir vienkārši un aizņems vien dažas sekundes.

Ja Tu jau esi reģistrējies, vari vienkārši un varēsi saņemt bezmaksas darbus.

Atcelt Reģistrēties