Pievienot darbus Atzīmētie0
Darbs ir veiksmīgi atzīmēts!

Atzīmētie darbi

Skatītie0

Skatītie darbi

Grozs0
Darbs ir sekmīgi pievienots grozam!

Grozs

Reģistrēties

interneta bibliotēka
Atlants.lv bibliotēka
1,99 € Ielikt grozā
Gribi lētāk?
Identifikators:650997
 
Autors:
Vērtējums:
Publicēts: 24.05.2005.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Vidusskolas
Literatūras saraksts: 5 vienības
Atsauces: Nav
Darba fragmentsAizvērt

Rietumbalti ir senprūšu ciltis – jātvingi, galindi. Austrumbalti ir latviešu ciltis (latgaļi, zemgaļi, sēļi) un leišu ciltis (augštaiši un zemaiši).
Baltu kultūras augšupejas un uzplaukuma laiki pieder pie aizvēstures. Lielākā daļa baltu cilšu gāja bojā, tās asimilēja kaimiņi.
Tuvākie baltu kaimiņi bija slāvi. Sākot ar mūsu ēras 6.gadsimtu, slāvi iespiedās senās baltu teritorijas dienvidu un austrumu apgabalos.
Latvisko cilšu – latgaļu, zemgaļu un sēļu – valodas ir bijušas visai tuvas. Tas ir veicinājis to saplūšanu cilšu pārvietošanās procesos.
13.gadsimtā cilšu valodu attīstību pārtrauca vācu krustnešu iebrukums. Enerģisku valdnieku vadīta, Lietuva izauga un kļuva par varenu valsti. Bet latviešu cilšu, arī somugrisko lībiešu zemes iekaroja vācu krustneši. Cīņa pret kopīgajiem ienaidniekiem veicināja cilšu apvienošanos latviešu tautībā un kopējas valodas veidošanos. Ap 16. – 17.gadsimtu šī valoda izplatījās visā Latvijā.
Baltu ciltis minētas un raksturotas, kaut arī visai fragmentāri, dažādos vēstures dokumentos. Agrāk par citām ciltīm minēti galindi.
Jātvingi pirmo reizi minēti 983.gadā krievu hronikās, kad viņu zemes iekaroja krievu kņazs Vladimirs. Vēlāk jātvingu zemes tika iekļautas Lietuvas teritorijā.
Prūši ap 1200.gadu dzīvojuši starp Vislu un tagadējo Kaļiņingradu. …

Parādīt vairāk līdzīgos ...

Atlants

Izvēlies autorizēšanās veidu

E-pasts + parole

E-pasts + parole

Norādīta nepareiza e-pasta adrese vai parole!
Ienākt

Aizmirsi paroli?

Draugiem.pase
Facebook

Neesi reģistrējies?

Reģistrējies un saņem bez maksas!

Lai saņemtu bezmaksas darbus no Atlants.lv, ir nepieciešams reģistrēties. Tas ir vienkārši un aizņems vien dažas sekundes.

Ja Tu jau esi reģistrējies, vari vienkārši un varēsi saņemt bezmaksas darbus.

Atcelt Reģistrēties