Pievienot darbus Atzīmētie0
Darbs ir veiksmīgi atzīmēts!

Atzīmētie darbi

Skatītie0

Skatītie darbi

Grozs0
Darbs ir sekmīgi pievienots grozam!

Grozs

Reģistrēties

interneta bibliotēka
Atlants.lv bibliotēka
5,49 € Ielikt grozā
Gribi lētāk?
Identifikators:407746
 
Vērtējums:
Publicēts: 07.03.2006.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Augstskolas
Literatūras saraksts: Nav
Atsauces: Nav
Darba fragmentsAizvērt

ES konkurences politikas vēsture

Viens no Eiropas integrācijas un kopienas izveidošanas motīviem bija kopēja tirgus izveide. To paredz 1986. gadā parakstītais Vienotais Eiropas akts, kurā noteica, ka vienota iekšējā tirgus veidošana jāpabeidz līdz 1992. gada beigām. Tika cerēts, ka no kopējā tirgus izveides, aptverot teritoriju, kas vairāk nekā gadsimtu bija sadalīta pēc nacionālajiem muitas nodokļiem un kvotām, izrietēs daudz ekonomiskās priekšrocības
1992. gadā parakstīts Māstrihtas līgums (stājas spēkā 1993.gada 1.novembrī). Līgums nodrošina preču, pakalpojumu, darbaspēka un kapitāla brīvu apriti un tiesības dibināt uzņēmumus citās dalībvalstīs. Taču valdības ierobežojumu, piemēram, muitas barjeru un dalībvalstu kvotu likvidēšana zaudētu nozīmi, ja tirgotājiem dažādās dalībvalstīs atļautu aizvietot tos ar karteļiem , ar kuru palīdzību viņi savstarpēji vienotos par to, ka izvairīsies darboties otra vietējā tirgū. Konkurenci ierobežojošās vienošanās tāpēc tiek kontrolētas, pamatojoties uz Līgumā ietvertajiem konkurences noteikumiem.
1993. gadā Eiropas Savienība paredz dubultot strukturālo fondu finansējumu nākamajiem pieciem gadiem. Šāds lēmums ir loģisks, jo ES vienotā iekšējā tirgus mērķis ir veicināt iedzīvotāju labklājību un ES ekonomikas ilgspējību un stabilu attīstību – paaugstinot ražošanas efektivitāti, veicinot ES uzņēmumu un nevis atsevišķu valstu konkurētspēju, nodrošinot plašākas izvēles iespējas un zemākas preču un pakalpojumu cenas patērētājiem, ilgtermiņā veicinot nodarbinātību.
Pēc pēdējās paplašināšanās 2004. gada 1. maijā ES ir kļuvusi par pasaules trešo lielāko vienoto tirgu pēc Ķīnas un Indijas. Pēdējās Eiropas Savienības paplašināšanās iniciatori kā galveno ieguvumu min jaunus produkcijas noieta un ražošanas tirgus. ES paplašinoties līdz 25 dalībvalstīm, atkal palielinās iekšējais tirgus, kas sekmēs ekonomikas pieaugumu un radīs apmēram pusotru miljonu jaunu darba vietu. Visās paplašināšanās reizēs un arī tagad ir vajadzīgs laiks, lai dalībvalstis nojauktu visus savstarpējās tirdzniecības šķēršļus un pārvērstu savu kopējo tirgu īstā vienotā tirgū, kurā preces pakalpojumi un kapitāls var brīvi pārvietoties.

ES konkurences politikas līdzšinējā attīstība (!!!) SLAIDS
1. Galvenie konkurences noteikumi ir izklāstīti EK Dibināšanas līguma 81.pantā (iepriekš 85.pants) – konkurenci ierobežojošas vienošanās un 82. pantā (iepriekš 86.pants) – dominējošā stāvokļa ļaunprātīga izmantošana.
2. ES padome 1962.gadā pieņēma regulu Nr. 17/62, kas ļāva Eiropas Komisijai īstenot 85. un 86.pantu (šobrīd 81. un 82.pants), t.i., piešķīra tai izmeklēšanas pilnvaras un paredzēja sodus par 81. un 82.panta pārkāpumiem.
3. ES padome 1989.gadā pieņēma regulu Nr. 4064/89, saskaņā ar kuru apvienošanās dalībniekiem par apvienošanos jāpaziņo iepriekš, un Komisijai ir pilnvaras ierobežot apvienošanos.
4. 2004.gada 1.maijā spēkā stājās ES Padomes regula Nr. 139/2004 “Par uzņēmumu koncentrācijas kontroli” (ES Apvienošanās regula), kas aizstāj ES Apvienošanās regulu Nr. 4064/89.
5. 2004. gada 1.maijā spēkā stājās ES Padomes regula Nr. 1/2003 ”Par Līguma 81. un 82.panta noteikto konkurences noteikumu piemērošanu”, kas aizstāj ES regulu Nr. 17/62 un būtiski pastiprina ES konkurences tiesību piemērošanas decentralizāciju.

ES kompetence konkurences jomas regulējumā

Autora komentārsAtvērt
Parādīt vairāk līdzīgos ...

Atlants

Izvēlies autorizēšanās veidu

E-pasts + parole

E-pasts + parole

Norādīta nepareiza e-pasta adrese vai parole!
Ienākt

Aizmirsi paroli?

Draugiem.pase
Facebook

Neesi reģistrējies?

Reģistrējies un saņem bez maksas!

Lai saņemtu bezmaksas darbus no Atlants.lv, ir nepieciešams reģistrēties. Tas ir vienkārši un aizņems vien dažas sekundes.

Ja Tu jau esi reģistrējies, vari vienkārši un varēsi saņemt bezmaksas darbus.

Atcelt Reģistrēties