Pievienot darbus Atzīmētie0
Darbs ir veiksmīgi atzīmēts!

Atzīmētie darbi

Skatītie0

Skatītie darbi

Grozs0
Darbs ir sekmīgi pievienots grozam!

Grozs

Reģistrēties

interneta bibliotēka
Atlants.lv bibliotēka
14,20 € Ielikt grozā
Gribi lētāk?
Identifikators:803351
 
Vērtējums:
Publicēts: 27.01.2022.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Vidusskolas
Literatūras saraksts: 4 vienības
Atsauces: Nav
Darba fragmentsAizvērt

DABISKĀS VIDES ZAUDĒŠANA
Filipīnu reģionu līdz pat XX gadsimta sākumam pilnībā klāja lietusmeži.1945.gadā tie vēl aizņēma divas trešdaļas platības, taču mūsdienās 80% mežu ir izcirsti būvniecības vajadzībām, bet to vietā ierīkotas lauksaimniecības teritorijas.
Meža putniem šāda iejaukšanāsviņu dabiskajā vidē ir iznīcinoša.Tāpat kā citiem lielajiem ērgļiem, arī Filipīnu ērglim ir nepieciešama vismaz 50 km2 liela teritorija.Tikai tad šis putns ir nodrošināts ar pietiekamu daudzumu barības, jo stabilām jābūt arī dzīvnieku populācijām, no kuriem ērglis pārtiek.
Mindanao sala, kas tiek uzskatīta par galveno Filipīnu ērgļa patvēruma vietu, nežēlīgas mežu izciršanas rezultātā mūsdienās izskatās kā mozaīka – atlikušie meži mijas ar milzu izcirtumiem.
Filipīnās vislielākā saglabātā pirmatnējo lietusmežu teritorijas ir Sierra Madre kalnu josla Lusonas salā.Tā ir arī viena no vislabākajām vietām Filipīnu ērgļu izmitināšanai.
Tomēr ekologi baidās,ka izzudīs arī šis pēdējais majestātiskā ērgļa patvērums, ja meža izciršana turpināsies.
Aizsardzības programmas
Filipīnieši šo majestātisko plēsēju uzskata par Filipīnu simbolu, tādēļ seno nosaukumu „pērtiķēdājs” nomainīja pret jaunu – „Filipīnu ērglis”. Filipīniešu nacionālais lepnums bija tik augsts, ka kopš 1960.gada šis putns ir aizsargājams un valsts sāka aizsardzības programmu, lai glābtu šo endēmisko sugu no izmiršanas.Pateicoties labvēlīgiem apstākļiem, Filipīnu ērglis pagaidām nav izmiris, kaut arī viņa liktenis joprojām ir ļoti nedrošs.
Aizsardzības programmas atbalsta projektu vidū ir arī noķerto indivīdu audzēšana speciāli, izvēlētās, aizsargājamās teritorijās Mindanao salā, kur šie ērgļi kādreiz apdzīvoja mežainas teritorijas 700 km2lielās platībās.
Mākslīgi izaudzēto putnu vidū ir arī tādi, kas pirms tam bijuši piekūnu audzētāju īpašums vai atrasti ievainoti.

Autora komentārsAtvērt
Parādīt vairāk līdzīgos ...

Atlants

Izvēlies autorizēšanās veidu

E-pasts + parole

E-pasts + parole

Norādīta nepareiza e-pasta adrese vai parole!
Ienākt

Aizmirsi paroli?

Draugiem.pase
Facebook

Neesi reģistrējies?

Reģistrējies un saņem bez maksas!

Lai saņemtu bezmaksas darbus no Atlants.lv, ir nepieciešams reģistrēties. Tas ir vienkārši un aizņems vien dažas sekundes.

Ja Tu jau esi reģistrējies, vari vienkārši un varēsi saņemt bezmaksas darbus.

Atcelt Reģistrēties