Pievienot darbus Atzīmētie0
Darbs ir veiksmīgi atzīmēts!

Atzīmētie darbi

Skatītie0

Skatītie darbi

Grozs0
Darbs ir sekmīgi pievienots grozam!

Grozs

Reģistrēties

interneta bibliotēka
Atlants.lv bibliotēka
2,49 € Ielikt grozā
Gribi lētāk?
Identifikators:791129
 
Autors:
Vērtējums:
Publicēts: 31.10.2006.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Vidusskolas
Literatūras saraksts: Nav
Atsauces: Nav
Darba fragmentsAizvērt

1) Elektriskā ķēde un tās elementi
Elektriskā ķēde ir dažādu elektrisku aparātu un ierīču (jeb elektriskās ķēdes elementu ) savienojums noslēgtā kontūrā ar elektrisko vadu palīdzību. Elektriskās ķēdes elementi : 1 – elektriskās enerģijas avots (ģenerators, termoelements u.c ), 2 – patērētāji sildītāji elektrodzinēji, 3 – savienojošie vadi. Elektriska strāva ir lādētu daļiņu kustība (metālos – elektroni, šķidrumā, pusvadītājos–joni). Lādiņi kustas elektriska lauka iespaidā. Elektriskais lauks rada pievienojot vadītājam spriegumu jeb sprieguma kritumu. EDS var nomērīt. Strāva var pastāvēt tikai noslēgtā ķēdē , kur viņu nevar pārtraukt.
2) Elektriskās enerģijas avoti un to darba režīmi
Apzīmē jau ar pieņemtiem apzīmējumiem, piemēram, elektriskas enerģijas avotu elektriskajās shēmas attēlo ar apli, patērētāju (elektrisko pretestību) – ar taisnstūri u.t.t. Katram avotam ir iekšējā pretestība. Ja avots ir bez iekšējās pretestības tad to sauc par ideālu EDS avotu: R=0; EDS =E = const. Avotu raksturo: elektrodzinējspēks (EDS , E) iekšēja pretestība (R)
Elektriskajai ķēdei un tas elementiem ir 4 raksturīgi darba režīmi: tukšgaita, slodzes, saskaņotais, īsslēguma režīmi
Dažādus darba režīmus iegūst mainot patērētāja pretestību no nulles līdz bezgalībai.
Režīmu kad ķēde pārtraukta (I=0) – ja maināmā pretestība bezgalīgi liela sauc par tukšgaitas režīmu. Ja strāva plūst tad slodzes režīms(tas kas rakstīts virsū 220V/60W)
Vislielāko iespējamo strāvu ķēdē iegūst ja patērētāja pretestību samazina līdz nullei – šo režīmu sauc par īsslēguma režīmu un strāvu par īsslēguma strāvu.
Saskaņoto režīmu iegūst kad abas sprieguma dalītāja pretestības ir vienādas. Kopējā pretestība ir divas reizes lielāka kā īsslēguma režīmā, tad strāva ir 2 reizes mazāka par īsslēguma strāvu. Šajā režīmā abu rezistoru patērētas jaudas vienādas. …

Autora komentārsAtvērt
Parādīt vairāk līdzīgos ...

Atlants

Izvēlies autorizēšanās veidu

E-pasts + parole

E-pasts + parole

Norādīta nepareiza e-pasta adrese vai parole!
Ienākt

Aizmirsi paroli?

Draugiem.pase
Facebook

Neesi reģistrējies?

Reģistrējies un saņem bez maksas!

Lai saņemtu bezmaksas darbus no Atlants.lv, ir nepieciešams reģistrēties. Tas ir vienkārši un aizņems vien dažas sekundes.

Ja Tu jau esi reģistrējies, vari vienkārši un varēsi saņemt bezmaksas darbus.

Atcelt Reģistrēties