Pievienot darbus Atzīmētie0
Darbs ir veiksmīgi atzīmēts!

Atzīmētie darbi

Skatītie0

Skatītie darbi

Grozs0
Darbs ir sekmīgi pievienots grozam!

Grozs

Reģistrēties

interneta bibliotēka
Atlants.lv bibliotēka
14,20 € Ielikt grozā
Gribi lētāk?
Identifikators:817619
 
Autors:
Vērtējums:
Publicēts: 22.01.2015.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Augstskolas
Literatūras saraksts: 8 vienības
Atsauces: Ir
Darba fragmentsAizvērt

51. Darba līguma uzteikšana pēc darbinieka iniciatīvas
Darbiniekam ir tiesības uzteikt darba līgumu jebkurā laikā pēc savas brīvas gribas. Taču, lai uzteikums būtu spēkā, darbinieka gribai jābūt patiesai un brīvi izteiktai.
Pēc darbinieka uzteikuma var izbeigt gan uz nenoteiktu, gan noteiktu laiku noslēgtu darba līgumu, turklāt nav nepieciešams norādīt iemeslu. Vienīgā prasība – tas jāpaziņo darba devējam rakstveidā vismaz vienu mēnesi iepriekš. Šajā termiņā netiek ieskaitīts pārejošs darbnespējas periods.
Darbiniekam, kurš nodarbināts algotā pagaidu vai citā darbā, kas saistīts ar viņa dalību aktīvajos nodarbinātības pasākumos, ir tiesības uzteikt darba līgumu rakstveidā vienu dienu iepriekš.
Neievērojot minēto mēneša termiņu, darbinieks līgumu var uzteikt nekavējoties, ja viņam ir svarīgs iemesls – apstāklis, kas neļauj turpināt darba tiesiskās attiecības līdz uzteikuma termiņa beigām. Kā arī to var izbeigt pirms termiņa, darbiniekam un darba devējam savstarpēji vienojoties.
Darbinieka tiesības atsaukt uzteikumu nosaka darba devējs, ja šādas tiesības nav noteiktas darba koplīgumā vai darba līgumā.
DL 100.pants
DT 118.-121.lpp.

52. Darba līguma puses, to raksturojums
Darba līguma puses ir darbinieks un darba devējs.
Darbinieks – fiziska persona, kas uz darba līguma pamata par nolīgto darba samaksu veic noteiktu darbu darba devēja vadībā.
Darbinieks strādā darba devēja labā un ir atkarīgs no darba devēja. Darbinieka atkarība no darba devēja izpaužas kā:
1) Personiska atkarība – saistība jāizpilda personiski, jāseko darba devēja norādījumiem par saistības izpildes veidu, laiku un vietu.
2) Ekonomiska atkarība – darba samaksa ir nepieciešama iztikai.
Darbinieki tiek iedalīti pēc to vecuma – bērni, pusaudži un personas, kas vecākas par 18 gadiem. Bērna kā darbinieka minimālais pieļaujamais vecums ir 13 gadi. Bērnu un pusaudžu nodarbināšanā pastāv ierobežojumi attiecībā uz veicamo darbu, nodarbināšanas laiku, ilgumu, kā arī noteikts labvēlīgāks regulējums atvaļinājuma piešķiršanā. Bērnus un pusaudžus aizliegts nodarbināt virsstundu darbā, nakts darbā, nedēļas atpūtas laikā. Tiem ir noteikts īsāks darba laiks.

Autora komentārsAtvērt
Darbu komplekts:
IZDEVĪGI pirkt komplektā ietaupīsi −14,41 €
Materiālu komplekts Nr. 1357483
Parādīt vairāk līdzīgos ...

Atlants

Izvēlies autorizēšanās veidu

E-pasts + parole

E-pasts + parole

Norādīta nepareiza e-pasta adrese vai parole!
Ienākt

Aizmirsi paroli?

Draugiem.pase
Facebook

Neesi reģistrējies?

Reģistrējies un saņem bez maksas!

Lai saņemtu bezmaksas darbus no Atlants.lv, ir nepieciešams reģistrēties. Tas ir vienkārši un aizņems vien dažas sekundes.

Ja Tu jau esi reģistrējies, vari vienkārši un varēsi saņemt bezmaksas darbus.

Atcelt Reģistrēties