Pievienot darbus Atzīmētie0
Darbs ir veiksmīgi atzīmēts!

Atzīmētie darbi

Skatītie0

Skatītie darbi

Grozs0
Darbs ir sekmīgi pievienots grozam!

Grozs

Reģistrēties

interneta bibliotēka
Atlants.lv bibliotēka
7,49 € Ielikt grozā
Gribi lētāk?
Identifikators:877154
 
Autors:
Vērtējums:
Publicēts: 27.05.2008.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Augstskolas
Literatūras saraksts: Nav
Atsauces: Nav
Darba fragmentsAizvērt

Mantojuma tiesības ( jēdziens)
Mantojums ir kopība, kurā ietilpst visa kustamā un nekustamā manta, kā arī citiem atdodamās tiesības un saistības, kas mirušajam vai par mirušu izsludinātajam ir piederējušas viņa patiesās vai tiesiski pieņemamās nāves laikā.
Faktiskā nāve – personas nāve, ko apstiprinājis ārsts. To apliecina miršanas apliecība.
Tiesiski atzītā nāve – tiesa izsludinājusi personu par mirušu pēc ieinteresēto personu, vai, ja tādu nav, – pēc mantas aizgādņu vai prokurora lūguma, ja pagājuši 10 gadi no tā gada beigām, kad par pazudušo saņemtas pēdējās ziņas. Ja pazudušais, kad saņemtas pēdējās ziņas par viņu, bijis sasniedzis septiņdesmit gadu vecumu, tad jau pēc pieciem gadiem no šo ziņu saņemšanas var lūgt izsludināt viņu par mirušu.
Mantojumu pieņemot, ir jāpieņem viss tas, kas saistās ar mantojuma kopību. Mantojuma masā ietilpst visas ķermeniskās un bezķermeniskās lietas. Pieņem vai nu visu, vai neko.
Uz mirušā mantiniekiem nevar pāriet tās personiskās mirušā tiesības, kas izbeidzas ar viņa nāvi.
Mantojuma masā var ietilpt arī tāda lieta, kas iesaistīta komercdarbībā – uzņēmumi. Komerclikums nosaka, ka mantinieki nāk uzņēmumā, t.i. kļūst par līdzīpašniekiem, ja uzņēmuma statūtos nav noteikts citādi (var būt ierakstīts, ka jāizmaksā naudā vai akcijās.
Mantojums ir arī juridiska persona, proti, tiesību subjekts. Mantojums var uzņemties tiesības un pienākumus, t.i. ar personas nāvi mantojuma masa turpina darboties, tiesiskajās attiecībās tās vārdā darbojas aizgādnis. Mantojumu pārņem no aizgādņa pēc saraksta.
2. Mantojuma atstājējs, mantojuma tiesība un mantotspēja
Mantojuma atstājējs ir mirusī persona, kurai ir piederējusi manta. Mantošanu rada personas tiesiskā vai arī ar tiesas lēmumu konstatētā nāve. Nāve rada mantošanas faktu.
Tiesību iestāties mirušā mantisko attiecību kopumā sauc par mantojuma tiesību.
Personas, kurām pieder mantojuma tiesība, sauc par mantiniekiem (atstājējs ir miris)
To personu, kura ir atteikusies no savām mantojuma tiesībām pirms mantojuma atklāšanās, sauc par mantotāju (atstājējs nav miris)
Mantojuma mantiniekiem ir jābūt apveltītiem ar mantotspēju. Mantotspēja ir visām fiziskām personām neatkarīgi no tā vai tā ir rīcībspējīga vai nē.…

Autora komentārsAtvērt
Parādīt vairāk līdzīgos ...

Atlants

Izvēlies autorizēšanās veidu

E-pasts + parole

E-pasts + parole

Norādīta nepareiza e-pasta adrese vai parole!
Ienākt

Aizmirsi paroli?

Draugiem.pase
Facebook

Neesi reģistrējies?

Reģistrējies un saņem bez maksas!

Lai saņemtu bezmaksas darbus no Atlants.lv, ir nepieciešams reģistrēties. Tas ir vienkārši un aizņems vien dažas sekundes.

Ja Tu jau esi reģistrējies, vari vienkārši un varēsi saņemt bezmaksas darbus.

Atcelt Reģistrēties