Pievienot darbus Atzīmētie0
Darbs ir veiksmīgi atzīmēts!

Atzīmētie darbi

Skatītie0

Skatītie darbi

Grozs0
Darbs ir sekmīgi pievienots grozam!

Grozs

Reģistrēties

interneta bibliotēka
Atlants.lv bibliotēka
  • Ekonomiskās situācijas raksturotāji. Pamatproblēmas makroekonomikā

     

    Konspekts4 Ekonomika

2,49 € Ielikt grozā
Gribi lētāk?
Identifikators:888782
 
Autors:
Vērtējums:
Publicēts: 06.02.2013.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Augstskolas
Literatūras saraksts: Nav
Atsauces: Ir
Darba fragmentsAizvērt

Pilnīgā nodarbinātība ir tāds stāvoklis ekonomikā, kad pieprasītais darbaspēka daudzums ir vienāds ar piedāvāto darbaspēka daudzumu. Pie pilnīgās nodarbinātības pieder arī nenodarbināti cilvēki, kuri saistīti ar frikcionālo un strukturālo bezdarba veidu, jo tas ir dabiskais bezdarbs un to pieskaita pie pilnīgās nodarbinātības, bet brīvo darba vietu skaitam jābūt vienādam ar bezdarbnieku skaitu, kuri pieder pie frikcionālā vai strukturālā bezdarba. Tas, kas nestrādā, vēl nav bezdarbnieks. Mūsdienās pilnīgā nodarbinātība ir saistīta ar moderno tirgus ekonomiku. Pilnīgā nodarbinātība īstenojas tad, kad nav piespiedu bezdarbs.
Valsts budžets ir naudas ieņēmumu un izdevumu saraksts noteiktam laika periodam, visbiežāk saimnieciskajam gadam. Budžets ir svarīga finanšu vadības sastāvdaļa valdības noteikto mērķu un uzdevumu izpildei. Valsts budžets sastāv no ieņēmumu un izdevumu daļas. Lielāko ieņēmumu daļu sastāda iekasētie nodokļi. Lielāko izdevumu daļu veido sociālā sfēra. Budžets var būt sabalansēts – ienākumi vienādi ar izdevumiem; deficīta – ienākumi mazāki par izdevumiem; pārpalikuma – ienākumi liekāki par izdevumiem. Budžeta deficīts veidojas, ja budžeta izdevumi pārsniedz budžeta ieņēmumus. Budžetā veidojas iztrūkums. Budžeta deficīts var veidoties dažādu iemeslu dēļ, pastāv vairāki budžeta deficīta veidi. Tie ir: cikliskais deficīts (saistīts ar ražošanas sašaurināšanos), struktūrdeficīts (parāda starpību starp budžeta ieņēmumiem un izdevumiem pie pilnas ekonomikas noslodzes). Maksājumu bilance ir atskaite par valsts maksājumiem uz ārzemēm un ieņēmumiem no ārzemēm. Tā parāda operācijas nacionālajā valūtā, bet faktiski operācijas notiek ārzemju valūtā. Maksājumu bilances kontam, tāpat kā citām bilancēm, ir jābūt sabalansētam. Maksājumu bilances deficīts veidojas, ja saskaitot visas tekošās un kapitāla operācijas, ārzemju valūtas aizplūde ir lielāka nekā tās ieplūde valstī.

Autora komentārsAtvērt
Darbu komplekts:
IZDEVĪGI pirkt komplektā ietaupīsi −3,48 €
Materiālu komplekts Nr. 1329473
Parādīt vairāk līdzīgos ...

Atlants

Izvēlies autorizēšanās veidu

E-pasts + parole

E-pasts + parole

Norādīta nepareiza e-pasta adrese vai parole!
Ienākt

Aizmirsi paroli?

Draugiem.pase
Facebook

Neesi reģistrējies?

Reģistrējies un saņem bez maksas!

Lai saņemtu bezmaksas darbus no Atlants.lv, ir nepieciešams reģistrēties. Tas ir vienkārši un aizņems vien dažas sekundes.

Ja Tu jau esi reģistrējies, vari vienkārši un varēsi saņemt bezmaksas darbus.

Atcelt Reģistrēties