Pievienot darbus Atzīmētie0
Darbs ir veiksmīgi atzīmēts!

Atzīmētie darbi

Skatītie0

Skatītie darbi

Grozs0
Darbs ir sekmīgi pievienots grozam!

Grozs

Reģistrēties

interneta bibliotēka
Atlants.lv bibliotēka
7,49 € Ielikt grozā
Gribi lētāk?
Identifikators:542339
 
Autors:
Vērtējums:
Publicēts: 05.11.2003.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Augstskolas
Literatūras saraksts: Nav
Atsauces: Nav
Darba fragmentsAizvērt

Cilvēka vēlmes un vajadzības ir neierobžotas, bet resursi, savukārt, ir ierobežoti, Cilvēka vajadzības var sakārtot dažādās grupās un līmeņos, kā to, piemēram, ir izdarījis Maslovs. Viņš cilvēka vajadzības sagrupē- fizioloģiskajās, drošības, sociālajās, garīgajās un personības izpausmē. Vajadzības var būt ne tikai individuālas, bet arī uzņēmumu un valsts mērogā, kā, piemēram ražošanas līdzekļi. Vajadzības dala reālajās jeb sociāli ekonomiskajās un absolūtajās. Absolūtās vajadzības ir saistītas ar cilvēka vēlmēm un tās tranformējas reālās iegādes brīdī. Taču svarīga ir vajadzību precīza uztvere un vispusīga tirgus izpēte.
Ekonomikas pamatjautājumi ir- ko ražot?, kā ražot? , kam ražot?. Jāsaprot, ka jo vairāk līdzekļu ieguldīs cilvēciskajā kapitālā, jo augstāka būs darbspēka kvalitāte. Tas nodrošina nacionālās ekonomikas augšanu. Zinātne, kas nodarbojas ar patērētāju vajadzību noteikšanu ir mārketings jeb tirgzinības. Tā pārzin preču kustību no ražotāja līdz patērētājam. Lai attīstītu ražošanu nepieciešami resursi.
Ekonomiskie resursi.
Ekonomiskie resursi ir dabas resursi, kapitāls, cilvēka darbs un uzņēmējspējas. Ekonomiskos resursus iedala divās grupās – materiālos un cilvēka. Ar dabas resursiem jāsaprot viss konkrētās teritorijas dabas apstākļu komplekss, ko cilvēks var izmantot savu vajadzību apmierināšanai. Vissvarīgākais ir klimats un zeme kā locus standi. Zemkopībā svarīgs ir arī reljefs. Dabas resursi kļūst arī pardabas produktiem. Latvijā nozīmīgi dabas resursi ir meži, kūdra un ūdens. Zemes kvalitāti raksturo auglība, to vērtē ballēs. Latvijā visaugstākā auglība ir Jelgavas rajonā – 59,4; zemākā Ludzas rajonā – 32,8 balles. Visi šie apstākļi jāņem vērā veidojot rentes attiecības. Kapitāls ir visas uzkrātās līdzekļu rezerves. Kapitāls ir tad, kad no naudas seko naudas pieaugums. Kapitāls rodas sakarā ar ražošanas daļas nepatērēšanu. Kapitāla uzkrāšanu sekmē kari, spekulēšana. Uzkrātais kapitāls ir ražīgais kapitāls. Tās ir, piem., ēkas, iekārtas. Kapitāls nav patēriņa priekšmeti un nauda, jo tie neko nerada.…

Autora komentārsAtvērt
Parādīt vairāk līdzīgos ...

Atlants

Izvēlies autorizēšanās veidu

E-pasts + parole

E-pasts + parole

Norādīta nepareiza e-pasta adrese vai parole!
Ienākt

Aizmirsi paroli?

Draugiem.pase
Facebook

Neesi reģistrējies?

Reģistrējies un saņem bez maksas!

Lai saņemtu bezmaksas darbus no Atlants.lv, ir nepieciešams reģistrēties. Tas ir vienkārši un aizņems vien dažas sekundes.

Ja Tu jau esi reģistrējies, vari vienkārši un varēsi saņemt bezmaksas darbus.

Atcelt Reģistrēties