Pievienot darbus Atzīmētie0
Darbs ir veiksmīgi atzīmēts!

Atzīmētie darbi

Skatītie0

Skatītie darbi

Grozs0
Darbs ir sekmīgi pievienots grozam!

Grozs

Reģistrēties

interneta bibliotēka
Atlants.lv bibliotēka
7,49 € Ielikt grozā
Gribi lētāk?
Identifikators:755029
 
Autors:
Vērtējums:
Publicēts: 22.10.2009.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Vidusskolas
Literatūras saraksts: Nav
Atsauces: Nav
Darba fragmentsAizvērt

Ekoloģija pēta dzīvo sistēmu (biosistēmu) un vides mijiedarbību. Biosistēmas un vide, kurā tās dzīvo, veido vienotu veselumu, ko sauc par ekoloģisko sistēmu (ekosistēmu). Ekoloģijas pētījumu priekšmets ir ekosistēmas. Ekosistēmu var definēt kā jebkuru sistēmu, kurā notiek vielas, enerģijas un informācijas aprite.
Dzīvajām sistēmām ir vairāki organizācijas līmeņi:
• gēni,
• šūnas,
• audi,
• orgāni,
• organisms,
• populācija,
• suga,
• biocenoze,
• ekosistēma,
• biosfēra.
Katra no dzīvajām sistēmām eksistē noteiktā vidē, tāpēc ekoloģisko sistēmu (ekosistēmu) veido jebkura biosistēma kopā ar dzīvesvidi (šūnas + šūnstarpu šķidrums = ekosistēma). Parasti ekoloģija apskata biosistēmas no populācijas līdz biosfērai.
Izdala 4 organismu dzīvesvides – sauszeme, augsne, ūdens un organismi. Vidi, kurā mīt dzīvie organismi, sauc par biotopu.
Biocenoze ir visu dzīvo organismu, kuri apdzīvo kādu ekosistēmu, kopa. Biosfēru veido visi Zemes dzīvie organismi un telpa, kurā tie dzīvo, tātad tā ir vislielākā ekosistēma.

EKOSISTĒMA = BIOCENOZE + BIOTOPS (VIDE, EKOLOĢISKIE ABIOTISKIE FAKTORI)
Ekosistēma var būt gan neliela (skudru pūznis, celms, dzīvs organisms), to sauc par mikroekosistēmu, gan vidēju izmēru (ezers, pļava, mežs), to sauc par mezoekosistēmu, gan liela (okeāns, tundra, tropu meži). Vidēju izmēru teritoriāli norobežota sauszemes ekosistēmas sauc par bioģeocenozēm (pļava, birzs utt.). To izmērus un darbību noteicošais komponents ir biocenozes augu kopums.

BIOCENOZE = FITOCENOZE + ZOOCENOZE + MIKROBOCENOZE
Fitocenoze ir visu biocenozes augu kopums (biocenozes noteicošā daļa – ja mainās fitocenoze, mainās arī zoocenoze, mikrobocenoze un augsne), zoocenoze – visu biocenozes dzīvnieku kopums, mikrobocenoze – visu biocenozes mikroorganismu kopums. Biocenoze var eksistēt tikai tad, ja tajā ir visi 3 komponenti, turklāt konkrētajai biocenozei raksturīgajās proporcijās. Biocenoze ietekmē un pārveido biotopu, un otrādi – biotops ietekmē un pārveido biocenozi. Tāpēc biotopā ietilpst gan biocenozes dzīves vide (augsne, ūdens, cits organisms), gan pašas biocenozes radītie apstākļi un attiecības starp biocenozes locekļiem.

Autora komentārsAtvērt
Darbu komplekts:
IZDEVĪGI pirkt komplektā ietaupīsi −7,48 €
Materiālu komplekts Nr. 1123483
Parādīt vairāk līdzīgos ...

Atlants

Izvēlies autorizēšanās veidu

E-pasts + parole

E-pasts + parole

Norādīta nepareiza e-pasta adrese vai parole!
Ienākt

Aizmirsi paroli?

Draugiem.pase
Facebook

Neesi reģistrējies?

Reģistrējies un saņem bez maksas!

Lai saņemtu bezmaksas darbus no Atlants.lv, ir nepieciešams reģistrēties. Tas ir vienkārši un aizņems vien dažas sekundes.

Ja Tu jau esi reģistrējies, vari vienkārši un varēsi saņemt bezmaksas darbus.

Atcelt Reģistrēties