Pievienot darbus Atzīmētie0
Darbs ir veiksmīgi atzīmēts!

Atzīmētie darbi

Skatītie0

Skatītie darbi

Grozs0
Darbs ir sekmīgi pievienots grozam!

Grozs

Reģistrēties

interneta bibliotēka
Atlants.lv bibliotēka
3,49 € Ielikt grozā
Gribi lētāk?
Identifikators:804941
 
Vērtējums:
Publicēts: 05.05.2021.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Vidusskolas
Literatūras saraksts: Nav
Atsauces: Nav
Darba fragmentsAizvērt

B avots Āfrikāņu nostāsti par balto cilvēku ierašanos Kongo
Mūsu tēvi dzīvoja pārtikušā upes ielejā. Viņiem bija lopi un laukos izaudzētais, viņiem bija sāls ieguves bedres un banānu koki. Pēkšņi viņi ieraudzīja jūrā lielu kuģi. Tam bija baltas buras, kas mirgoja kā naža asmens. Balti vīri iznāca no ūdens, tie runāja tā, ka neviens neko nesaprata. Mūsu senči baidījās no tiem, viņi teica: tie ir vumbi, gari, kas atgriezušies uz zemes. Viņi tos aizdzina ar bultām atpakaļ jūrā. Bet vumbi spļāva ar pērkona dārdiem uguni. Ļoti daudzi cilvēki tika nogalināti. Mūsu senči bēga. Kopš tā laika līdz pat šai dienai baltie mums neko citu nav atnesuši kā vien karu un postu.

C Dominikāņu mūks Bartolomē de las Kasass par spāņu rīcību Amerikā (1542)

Šiem labsirdīgajiem cilvēkiem pāri gāzās spānieši, kopš pirmā acumirkļa atg’’adinādami izbadējušos vilkus, lauvas un tīģerus. Šajos četrdesmit gados līdz šai dienai viņi nav neko citu darījuši kā vien postījuši, nogalinājuši, iebaidījuši, lādējušies, spīdzinājuši un iznīcinājuši līdz šim nedzirdētos, neredzētos, nepiedzīvotos veidos. Un tas viss noticis tādā mērā, ka Haiti salā no 2 miljoniem dvēseļu ir palikuši mazāk nekā divi simti iedzīvotāju. Kubas sala šodien ir gandrīz neapdzīvota. Ir zināms, ka šajos četrdesmit gados kristiešu tirāniskās un velnišķīgās rīcības dēļ ir nogalināti vairāk nekā divi miljoni cilvēku – vīrieši, sievietes un bērni.

D Par vergu tirdzniecības pirmsākumiem

Pirmie eiropieši, kas sāka nodarboties ar Āfrikas iedzīvotāju sagūstīšanu un pārdošanu verdzībā, bija portugāļi. Sagūstītie vergi tika nosūtīti princim Enriki, kurš saņēma Romas pāvesta atbalstu šim jaunajam krusta karu paveidam. Līdz tam ar vergu tirdzniecību bija nodarbojušies afrikāņu un musulmaņu tirgotāji. 1515.gadā Spānija nosūtija pirmo vergu kravu no Āfrikas uz Ameriku, par ko pretī saņēma pirmo cukura kravu.(..)

Autora komentārsAtvērt
Parādīt vairāk līdzīgos ...

Atlants

Izvēlies autorizēšanās veidu

E-pasts + parole

E-pasts + parole

Norādīta nepareiza e-pasta adrese vai parole!
Ienākt

Aizmirsi paroli?

Draugiem.pase
Facebook

Neesi reģistrējies?

Reģistrējies un saņem bez maksas!

Lai saņemtu bezmaksas darbus no Atlants.lv, ir nepieciešams reģistrēties. Tas ir vienkārši un aizņems vien dažas sekundes.

Ja Tu jau esi reģistrējies, vari vienkārši un varēsi saņemt bezmaksas darbus.

Atcelt Reģistrēties