Pievienot darbus Atzīmētie0
Darbs ir veiksmīgi atzīmēts!

Atzīmētie darbi

Skatītie0

Skatītie darbi

Grozs0
Darbs ir sekmīgi pievienots grozam!

Grozs

Reģistrēties

interneta bibliotēka
Atlants.lv bibliotēka
3,49 € Ielikt grozā
Gribi lētāk?
Identifikators:797686
 
Autors:
Vērtējums:
Publicēts: 21.05.2021.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Vidusskolas
Literatūras saraksts: Nav
Atsauces: Nav
Darba fragmentsAizvērt

1.Uzraksti nelielu 18.gs. beigu un 19.gs. pirmās puses raksturojumu, ietverot tajā jēdzienus: restaurācija, Vīnes sistēma, Svētā savienība, industrializācija, dekabristi, dzimtbūšana, abolicionisms, agrārā reforma, ideoloģija, Monro doktrīna un saistot tos ar notikumiem konkrētās valstīs. (10 punkti)
18. gadsimta vidū Lielbritānijā sākās industriālā revolūcija dažādās jomās. Pēc Franču revolūcijas, Napoleona kariem, Vīnes kongresā ar līgumu palīdzību atjaunoja politisko kārtība Eiropā un noteica valstu robežas. Piecu lielvalstu – Lielbritānijas, Krievijas, Prūsijas, Austrijas un Francijas sadarbību sauca par Vīnes sistēmu, kuru dēvēja arī par Vīnes koncertu. Vīnes kongress izveidoja Eiropas valstu "Svēto Savienību" starp Austriju, Krieviju, Prūsiju, kā arī vēlāk arī Lielbritāniju un Franciju. Vēlāk sāka rasties vairākas ideoloģijas, kas noveda līdz revolūcijām, kuras centās apspiest. 1825. gada decembrī, kad nomira cars Aleksandrs I, Pēterburgā, slepeno biedrību dalībnieki sāka sacelšanos, lai panāktu dzimtbūšanas atcelšanu, un tā kā šī sacelšanās notika decembrī, tās dalībniekus nosauca par dekabristiem. Agrārā reforma bija ilgstošs process, kas ilga no 1804. gada Vidzemē līdz 1861. gadam Krievijā, tajā skaitā Latgalē. ASV piektais prezidents Džeimss Monro savā “Monro doktrīna” teica, ka ASV neiejauksies Eiropas valstu savstarpējās attiecībās. 18. gadsimta beigās līdz pat 19. gadsimtam izveidojās sabiedriska kustība abolicionisms, kura koncentrējās uz tumšādaino verdzības atcelšanu.

Autora komentārsAtvērt
Parādīt vairāk līdzīgos ...

Atlants

Izvēlies autorizēšanās veidu

E-pasts + parole

E-pasts + parole

Norādīta nepareiza e-pasta adrese vai parole!
Ienākt

Aizmirsi paroli?

Draugiem.pase
Facebook

Neesi reģistrējies?

Reģistrējies un saņem bez maksas!

Lai saņemtu bezmaksas darbus no Atlants.lv, ir nepieciešams reģistrēties. Tas ir vienkārši un aizņems vien dažas sekundes.

Ja Tu jau esi reģistrējies, vari vienkārši un varēsi saņemt bezmaksas darbus.

Atcelt Reģistrēties