Pievienot darbus Atzīmētie0
Darbs ir veiksmīgi atzīmēts!

Atzīmētie darbi

Skatītie0

Skatītie darbi

Grozs0
Darbs ir sekmīgi pievienots grozam!

Grozs

Reģistrēties

interneta bibliotēka
Atlants.lv bibliotēka
4,49 € Ielikt grozā
Gribi lētāk?
Identifikators:347021
 
Vērtējums:
Publicēts: 18.06.2009.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Augstskolas
Literatūras saraksts: Nav
Atsauces: Nav
Laikposms: 2000. - 2010. g.
Darba fragmentsAizvērt

1. Dzimumu nevienlīdzības izpausmes ģimenē un darbā.

Pēc konfliktu teorijas uzskata, aizspriedumi un diskriminācija rodas, ja grupu
pašu starpā rodas konkurence. Šī konkurence bieži vien ir ekonomiska rakstura (darbs), kā arī var būt balstīta uz neekonomisku vērtību avotiem, piemēram, kā priekšrokas došana kādai noteiktai reliģijai vai kā attieksme pret laulības partneri.
Viena no konkurences situācijām ir šķelšanās darba tirgū. Tā ir situācija, kad 2 grupu strādnieki par vienādu saņem atšķirīgu algu. Zemāk apmaksātam strādniekam, uzņēmējs darba tirgus šķelšanās gadījumā, dod priekšroku. Augstāk apmaksātam strādniekam, atklājot šādu situāciju, pastāv draudi savu darbu pārdot lētāk. Šādā situācijā augstāk apmaksātam strādniekam ir tieksme diskriminēt lētos strādniekus, pūloties viņus izslēgt no drošas nodarbošanās. Vienas no galvenajiem faktoriem rasu, etniskajā un seksuālajā antagonismā, kam iemesls ir bioloģiskās atšķirības starp 2 grupām, kalpo kā diskriminācijas fokuss un attaisno rasismu.
Sabiedrībā bieži vien ir uzskats, ka sieviete var strādāt kā sekretāre vai ierēdne, bet nevar ieņemt vadošu darbu tikai tāpēc, ka ir sieviete.
Bez tam darba devēji labprātāk darbā pieņem vīriešus, jo tas ir izskaidrojams ar uzņēmēju orientāciju kvalificētiem pilna laika strādniekiem.
Sievietēm, kurām pašreiz nav regulāras nodarbinātības, pieejamo gadījuma darbu klāsts ir ierobežots – parasti par apkopējām, trauku mazgātājām u.tml. Uzņēmēji mēdz sievietes pieņemt darbā uz tā saukto pārbaudes laiku, pēc kura nereti pieņem darbā nākamo kandidāti.
Sievietes nelabprāt tiek pieņemtas darbā arī tāpēc, ka viņām ir bērni, ja viņas ir bijušas ilgāku laiku ārpus darba aprites un trūkuma dēļ arī ir zaudējušas izskatā, kam darba devēji pievērš lielu uzmanību, domājot par firmas tēlu.

Autora komentārsAtvērt
Darbu komplekts:
IZDEVĪGI pirkt komplektā ietaupīsi −5,98 €
Materiālu komplekts Nr. 1128199
Parādīt vairāk līdzīgos ...

Atlants

Izvēlies autorizēšanās veidu

E-pasts + parole

E-pasts + parole

Norādīta nepareiza e-pasta adrese vai parole!
Ienākt

Aizmirsi paroli?

Draugiem.pase
Facebook

Neesi reģistrējies?

Reģistrējies un saņem bez maksas!

Lai saņemtu bezmaksas darbus no Atlants.lv, ir nepieciešams reģistrēties. Tas ir vienkārši un aizņems vien dažas sekundes.

Ja Tu jau esi reģistrējies, vari vienkārši un varēsi saņemt bezmaksas darbus.

Atcelt Reģistrēties