Pievienot darbus Atzīmētie0
Darbs ir veiksmīgi atzīmēts!

Atzīmētie darbi

Skatītie0

Skatītie darbi

Grozs0
Darbs ir sekmīgi pievienots grozam!

Grozs

Reģistrēties

interneta bibliotēka
Atlants.lv bibliotēka
6,49 € Ielikt grozā
Gribi lētāk?
Identifikators:613757
 
Autors:
Vērtējums:
Publicēts: 14.12.2009.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Augstskolas
Literatūras saraksts: Nav
Atsauces: Nav
SatursAizvērt
Nr. Sadaļas nosaukums  Lpp.
  Uzdevums    3
  Izmantojama tehnoloģija    4
  Sākotnējās datu bāzes shēma    6
  Datu noliktavas projektēšana    7
  Datu vitrīnas    8
  Disku apskats    8
  Filmu apskats    11
  Darījumu apskats    14
  Secinājumi    16
Darba fragmentsAizvērt

Izmantojama tehnoloģija
Daudzdimensiju datu analīzes tehnoloģija ieguva datu analītiskās apstrādes nosaukumu OLAP (On-line Analytical Processing). OLAP ir galvenā komponente datu glabātuves organizācijā. E. Kodds (E. Codd) aprakstīja OLAP koncepciju 1993.gadā. E. Kodds ir datu bāžu pētnieks un viens no relāciju datu modeļa izveidotājiem. 1995.gadā bija formulēts FASMI (Fast Analysis of Shared Multidimensional Information) tests, kurš iekļauj sekojošas daudzdimensiju datu analīzes prasības:
• analīzes rezultātu izvadīšana pieņemamā laikā (parasti ne vairāk par 5 s);
• jebkādas loģiskas un statistiskas analīzes rezultātu attēlošanas pārskatāmā veidā un šo rezultātu saglabāšana;
• daudzlietotāju piekļūšanas iespēja pie datiem ar bloķēšanu un autorizētās
piekļūšanas līdzekļiem;
• daudzdimensiju konceptuāls datu priekšstats, ieskaitot pilnu hierarhijas atbalstu ;
• iespēja piekļūt jebkādai vajadzīgajai informācijai neatkarīgi no apjoma un glabāšanas vietas.
OLAP funkcionalitāte var būt realizēta dažādos veidos, sākot ar datu vienkāršiem analīzes līdzekļiem ofisu programmām un beidzot ar sarežģītām analītiskajām sistēmām, kuras ir izveidotas serveru produktos.
OLAP ir operatīvā analītiskā datu apstrādes tehnoloģija, kura izmanto savākšanas, glabāšanas un analīzes daudzdimensiju datu metodes un līdzekļus, lai izpildīt lēmumu pieņemšanas procesus. OLAP sistēmu galvenais uzdevums ir analītiskas darbības un lietotāju-analītiķu patvaļīgu pieprasījumu atbalsts. OLAP-analīzes mērķis ir izcelto hipotēžu pārbaude. OLAP tehnoloģija tiek izmantota pieprasījumu apstrādē ātruma dēļ.
Relācijas datubāzes glabā datus atsevišķās normalizētās tabulās. Šī struktūra ir ērti izmantojama relāciju datubāzēs, bet sarežģītie pieprasījumi vairākām tabulām tiek izpildīti samērā lēni.
OLAP veic acumirklīgu relāciju datubāzes „attēlu” un strukturē to telpiskā modelī, kura tiek izmantota pieprasījumos. OLAP tehnoloģijā pieprasījumu apstrādāšanas paziņotais laiks sastāda aptuveni 0.1 % no analoģiskiem pieprasījumiem relāciju datubāzē.
Lēmumu pieņemšanas atbalsta sistēma parasti spējīga parādīt lietotājam agregātus datus dažādos pieprasījumos no datubāzes ērtai analīzes uztverei. Tādas agregātu funkcijas izveido daudzdimensiju datu (hiperkubs vai metakubs) salikumu, kuram asis satur parametrus, bet šūnas, atkarīgi no tiem ir agregātu dati. Tādi dati var glabāties arī relāciju tabulās. Katras ass dati var būt organizēti hierarhijas veidā, kas parada dažādus detalizācijas līmeņus. Pateicoties šādam datu modelim lietotāji var izveidot sarežģītos pieprasījumus, ģenerēt atskaites.
Dimensija ir vērtību, kurus var pieņemt viens no analizējamajiem parametriem, secība. Dimensija OLAP tehnoloģijā, analoģiski kā domēns datubāzes tehnoloģijā, analoģiski kā datu tips objektu orientētā programmēšanā, apzīmē vienu un to pašu būtību. Dimensiju daudzējādība paredz datu attēlošanu daudzdimensiju modeļa veidā. Dažu dimensiju vienlaicīga analīze tiek definēta kā daudzdimensiju analīze.
Daudzdimensijas datu modelis tiek reprezentēts tā saucamā OLAP kuba veidā. Kubs ir relāciju datu bāzes tabulu abstrakta attēlošana. Tas ir šūnu, kuri ir sakārtoti pa dimensijām, kopums. Kuba šķautnes ir dimensijas (dimensions), bet kuba šūnas ir mēri (measures). Mēri ir vērtības, kuri skaitliski raksturo analizētus faktus, tie atrodas katras dimensiju atbilstošo vērtību šķērsojumā vietā.
Tradicionāli OLAP dimensijas tiek attēloti kā trīsdimensiju kubs. Tas nenozīmē, ka dimensiju skaits ir ierobežots ar vērtību trīs. Kad dimensiju skaits ir divi, tas būs vienkārša divdimensiju tabula. Kad dimensiju skaits ir viens, tas ir parastais nogrieznis. Ja dimensiju skaits ir vairāk nekā trīs, tad OLAP terminoloģijā tiek izmantots nosaukums hiperkubs.
Ja salīdzināt kubu ar operāciju, tad kopu Dekarta reizinājums, kurš nosāka operācijas definīcijas nogabalu, ir OLAP kuba ekvivalents. Kuba viena konkrēta dimensija ir operācijas viens no ieejas parametriem, kam ir savs datu tips. Šajā gadījumā kuba mērs tiek interpretēts kā operācijas izejas vērtība
Relāciju gadījumā, kubs ir domēnu, kuri ir reprezentēti zvaigžņu struktūrā, kopa. Šajā gadījumā kuba dimensija ir viens konkrētais domēns, kurš tiek reprezentēts datubāzē kā atsevišķa tabula. Bet kuba mēri ir vērtības, kuri atrodas zvaigžņu struktūras centrālā tabulā. Šī tabula savieno domēnus un sasaista tās elementus ar konkrētu vērtību, kura atrodas centrālas tabulas atbilstošā kolonnā. Visas vērtības, kuras atrodas centrālas tabulas vērtību kolonnā, tiek sadalīti pa šūnām atbilstošā OLAP kubā. Tādā veidā, datu attēlošana kuba veidā var interpretēt kā operācija, kuru var attēlot gan kā grafiku, gan kā vērtību tabulu divdimensiju gadījumā vai kā kubu trīsdimensiju gadījumā. Ar šādu OLAP kubu ir iespējams izpildīt šķērsgriezuma un rotācijas operāciju.

Autora komentārsAtvērt
Parādīt vairāk līdzīgos ...

Atlants

Izvēlies autorizēšanās veidu

E-pasts + parole

E-pasts + parole

Norādīta nepareiza e-pasta adrese vai parole!
Ienākt

Aizmirsi paroli?

Draugiem.pase
Facebook

Neesi reģistrējies?

Reģistrējies un saņem bez maksas!

Lai saņemtu bezmaksas darbus no Atlants.lv, ir nepieciešams reģistrēties. Tas ir vienkārši un aizņems vien dažas sekundes.

Ja Tu jau esi reģistrējies, vari vienkārši un varēsi saņemt bezmaksas darbus.

Atcelt Reģistrēties