Pievienot darbus Atzīmētie0
Darbs ir veiksmīgi atzīmēts!

Atzīmētie darbi

Skatītie0

Skatītie darbi

Grozs0
Darbs ir sekmīgi pievienots grozam!

Grozs

Reģistrēties

interneta bibliotēka
Atlants.lv bibliotēka
Akcijas un īpašie piedāvājumi 2 Atvērt
1,99 € Ielikt grozā
Gribi lētāk?
Identifikators:587780
 
Autors:
Vērtējums:
Publicēts: 21.02.2022.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Vidusskolas
Literatūras saraksts: Nav
Atsauces: Nav
Darba fragmentsAizvērt

Salīdziniet cietuma tēlojumu A. Kamī romānā “Svešinieks”, Dž. Orvela romānā “1984” un G. Repšes romānā “Ugunszīme”!
Man īsti neizdevās veikt šo salīdzinājumu, jo vienīgais romāns, kur bija skaidri aprakstītā cietuma atmosfēra bija ‘’Ugunszīme’’. To laiku izsūtītie cilvēki, kas tika apcietināti kā fašisti cietumā, manuprāt, piedzīvoja murgainākos mirkļus. Attieksme pret ‘’fašistiem’’, kuru vaina nebija pat pierādīta bija nožēlojama, sieviešu dzīve, es uzskatu, cietumā bija skarbāka, viņas piedzīvoja lielu daudzumu ar pazemojumiem, bailēm, sāpēm to prātu bija viegli sagūstīt. Dzīves apstākļi bija briesmīgi, no maizes gabaliem bija veidotas pogas, apkārt valdīja utis. Gan aukstumā, gan karstumā smags darbs. Tualetes apmeklēšana pēc noteikumiem bija atļauta divas reizes diennaktī, tās pašas tualetes bija aizštopētas un pēc pavēles viņas bija jāsatīra. Augstāk minēju vairāk attieksmes faktorus, kuri progresēja vēl lielāku cilvēku pašapziņas bendēšanu.
Romānā ‘’Svešinieks’’ no fragmenta, par Merso atrašanos cietumā bija maz, kas pateikts. Bet, manuprāt, šis apraksts bija ļoti vienkāršs galvenā tēla galvā, proti, viņš pret visu izturējās vienaldzīgi, ne bailes, ne skumjas, vienīgi varbūt miegs. Viņš dzirdēja ārpusē trokšņus, juta jūras tuvumu, saklausīja kuģu sirēnas, bet nekas no tā viņu neuztrauca, to visu Merso pieņēma, kā savu likteni.
Darbā ‘’1984’’, lai saprastu kaut ko par cietuma apstākļiem biju veikusi mazu ieskatu ārpus literatūras mācību grāmatas. Galvenais tēls Vinstons tika ieslodzīts cietumā, par savu mīlestību pret sievieti Džūliju, mīlestība šajā despotiskajā valdībā, Okeānijā, bija aizliegta. Par likuma pārkāpumu Patiesības ministrijas darbinieks kopā ar savas mīļotās tika mocīti, ar šādu rīcību valdība centās panākt cilvēka domāšanas apturēšanu, abiem diviem bija jāatsakās no saviem uzskatiem, kuri neatbilst noteiktām sabiedrības normām. Rezultātā bija arī jāpieņem tikai viena mīlestība un tā bija jāveic pret Lielo Brāli. Līdz pēdējam Vinstons centās cīnīties un turēt savu iemīlu pret Džūliju, līdz viņš nepiedzīvoja visbriesmīgāko spīdzināšanu ar žurkām, no kurām viņam bija paniskas bailes. Tika sasniegta pilna Smita pakļautība valdošai varai, viņš kļuva par disciplinēto Okeānijas pilsoni, kas darīja visu kā pienākas. Nākotnē satiekot Džūliju viņš vairs neizjuta pret viņas neko, viņa ir mainījusies tik pat kā viņš, pagātni viņš uztver kā nepatiesību, tic partijai, līksmo par kariem un patiesi iemīl Lielo Brāli.

Autora komentārsAtvērt
Darbu komplekts:
IZDEVĪGI pirkt komplektā ietaupīsi −2,48 €
Materiālu komplekts Nr. 1390672
Parādīt vairāk līdzīgos ...

Atlants

Izvēlies autorizēšanās veidu

E-pasts + parole

E-pasts + parole

Norādīta nepareiza e-pasta adrese vai parole!
Ienākt

Aizmirsi paroli?

Draugiem.pase
Facebook

Neesi reģistrējies?

Reģistrējies un saņem bez maksas!

Lai saņemtu bezmaksas darbus no Atlants.lv, ir nepieciešams reģistrēties. Tas ir vienkārši un aizņems vien dažas sekundes.

Ja Tu jau esi reģistrējies, vari vienkārši un varēsi saņemt bezmaksas darbus.

Atcelt Reģistrēties