Pievienot darbus Atzīmētie0
Darbs ir veiksmīgi atzīmēts!

Atzīmētie darbi

Skatītie0

Skatītie darbi

Grozs0
Darbs ir sekmīgi pievienots grozam!

Grozs

Reģistrēties

interneta bibliotēka
Atlants.lv bibliotēka
0,99 € Ielikt grozā
Gribi lētāk?
Identifikators:370833
 
Autors:
Vērtējums:
Publicēts: 03.11.2004.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Vidusskolas
Literatūras saraksts: Nav
Atsauces: Nav
Darba fragmentsAizvērt

1. Darba tiesības. Jēdziens, nozīme un vieta tiesību sistēmā.
DT ir tiesību normu kopums, kas regulē sabiedriskās attiecības, kas rodas strādā-jot uz DL pamata. Ir jomas, kurās strādā, bet ne uz DL pamata, tajos gadījumos DL nepiemēro. Tur ir speciāla likum-došana (valsts ierēdņi, iekšlietu sistēma, deputāti u.t.t).D,ties.normas reglamentē d. apmaksas un strīdu jautājumus, nosaka dažādu darba apvien.darbu, to līdzdalību darba reglamentēšanā, kā arī regulē darba attiecības uzņēmumos.Viens no DT svarīgākajiem uzdevumiem ir panākt dziļu praktisko un ekonomisko faktoru līdzsvaru. Ar praktisko faktoru saprotot gandrīz visu indivīdu nepieciešamību uzturēt savu eksistenci, pateicoties darba vietas saglabāšanai, bet ar ekonomisko faktoru- visumā neapstrīdamo darba devēja pārākumu pār darba vietas lūdzēju un algotni. dT ir 3 neatņemamas sastāv-daļas:*darba devējs-juridiska vai fiz.pers. vai tiesībspējīga personāl-sab-ba, kas uz d.līguma pamata nodarbina vismaz l fizis pers. Fiz.pers.kā d.dev.var slēgt d.līg.no 18 g.vecuma.;*d/ņ-js- fiz.pers, kas uz d.līguma pamata par nolīgto darba sa-maksu veic noteiktu darbu d.dev.vadī-bā.;*DL- rakstveida vienošanās starp darbinieku un d.dev., saskaņa ar kuru darbinieks apņemas veikt noteiktu darbu, pakļaujoties noteiktai darba kārtībai un d.dev.rīkojumiem. Savukārt d.dev.apņe-mas maksāt nolīgto d.samaksu un nodrošināt taisnīgus, drošus un veselībai nekaitīgus d.apstākļus.
7. DL puses. DL nosacījumu kvalifikācija.
Darba tiesisko attiecību pamatā ir DL:
divpusējs; konsensuāls; atlīdzības.
Ar DL viena puse uzņemas otrai strādāt darbu par atlīdzību. Ietver publiski tiesiskos elementus.
Definīcija likumā:
DLK 14.pants. Darba līguma puses un saturs
DL ir tāda rakstveida vienošanās starp darbinieku un darba devēju, saskaņā ar kuru darbinieks apņemas veikt noteiktu darbu, pakļaujoties iekšējai darba kārtībai vai darba devēja rīkojumiem, bet darba devējs apņemas nodrošināt darba samaksu un darba apstākļus, kas paredzēti likumdošanas aktos, darba koplīgumā un pusēm vienojoties.
Darbinieks ir tiesīgs slēgt darba līgumu ar vairākiem darba devējiem, ja tas nav pretrunā ar likumiem, darba koplīgumu un pušu vienošanos.
Darba līguma abas puses uzņemas 2 pienākumus. Darbinieks apņemas nodot savu darba spēku darba devēja rīcībā. Tā ir pozitīva darbība, kas nesīs labumu darba devējam.
Radniecīgi līgumi ir graudniecības un uzņēmuma līgums.
Kad 2 subjekti noslēdz Darba līgumu, tie: iegūst darbinieka un darba devēja statusu; abiem subjektiem rodas tiesību normās paredzētās tiesības un pienākumi. Izveidojas darba tiesiskās attiecības.

Autora komentārsAtvērt
Darbu komplekts:
IZDEVĪGI pirkt komplektā ietaupīsi −7,98 €
Materiālu komplekts Nr. 1341542
Parādīt vairāk līdzīgos ...

Atlants

Izvēlies autorizēšanās veidu

E-pasts + parole

E-pasts + parole

Norādīta nepareiza e-pasta adrese vai parole!
Ienākt

Aizmirsi paroli?

Draugiem.pase
Facebook

Neesi reģistrējies?

Reģistrējies un saņem bez maksas!

Lai saņemtu bezmaksas darbus no Atlants.lv, ir nepieciešams reģistrēties. Tas ir vienkārši un aizņems vien dažas sekundes.

Ja Tu jau esi reģistrējies, vari vienkārši un varēsi saņemt bezmaksas darbus.

Atcelt Reģistrēties