Pievienot darbus Atzīmētie0
Darbs ir veiksmīgi atzīmēts!

Atzīmētie darbi

Skatītie0

Skatītie darbi

Grozs0
Darbs ir sekmīgi pievienots grozam!

Grozs

Reģistrēties

interneta bibliotēka
Atlants.lv bibliotēka
5,49 € Ielikt grozā
Gribi lētāk?
Identifikators:568743
 
Vērtējums:
Publicēts: 28.01.2021.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Augstskolas
Literatūras saraksts: Nav
Atsauces: Nav
Darba fragmentsAizvērt

4. Vidusjūras tipa tropi
Mūžzaļo cietlapju meži un krūmāji atrodas lielākoties Eirāzijas dienvidrietumu daļā, t.i., visa Vidusjūras rietumu, ziemeļu un austrumu piekraste, kā arī Melnās jūras dienvidu piekraste. Vislielākā teritorija, kur atrodas mūžzaļie cietlapji, ir Portugāle un Spānija, tad seko Itālija, Grieķija, Turcija, Sīrija, Kipra, Malta un Libāna. Nedaudz arī atrodas Melnās jūras piekrastes valstīs, kā Abhāzijas, Krievijas un Ukrainas piekrastēs. Visas šis valsts atrodas tropu joslā.
Šim reģionam raksturīgas siltas un mitras ziemas. Janvāra vidējā temperatūra ir +8 oC. Vasaras ir ļoti sausas un karstas. Jūlija vidējā temperatūra ir 24 oC - 30 oC un pat vairāk. Gada vidējā temperatūra šeit ir 14 °C līdz 21 °C. Nokrišņu daudzums gadā ir 400 līdz pat 1000 mm. Veģetācijas perioda ilgums gadā vairāk nekā 180 dienas.
Mūžzaļo cietlapju mežu un krūmāju zonā aug akmensozoli, korķozoli, citrusi, olīvkoki, mandeļkoki, platānas, oleandri, kastaņas, vīģes, dažādas palmu sugas, magnolijas, mirtes, pistācijas un lauri. Lauksaimniecībā audzē vīnogas, olīvas, citrusaugus un rīsus. Augiem tur ir cietas, spīdīgas lapas, kas karstumā nesažūst, piemēram, citrusi – mūžzaļi vai ziemzaļi, līdz 10m augsti koki un krūmi ar ērkšķainiem dzinumiem.
5. Tundra
atrodas subarktiskajā joslā. Ziema ir ļoti gara, tumša un auksta (8 mēneši). Vasaras ir īsas, gaišas un vēsas. Vasarā daudzgadīgā sasaluma augsne nespēj atkust. Tāpēc tundrā neaug koki, bet tikai puskrūmi, ķērpji un sūnas. Tundrā dzīvo ziemeļbrieži.
6. Taiga
skuju koku mežs. Skujkoki sāk augt vietās, kur vasaras ir tik siltas, ka spēj izkust daudzgadīgā sasaluma slānis augsnē. Tas parasti novērojams tad, ja gada siltākajā mēnesī vidējā temperatūra ir virs + 10 °C. Ziemas var būt ļoti bargas. Ziemeļu puslodē taiga atrodas uz dienvidiem no tundras, mērenās joslas ziemeļu daļā. Trūdvielu slānis augsnē ir tikai dažus centimetrus biezs, jo trūkst zaļo augu masas, kas ietekmē tā veidošanos. Dienvidu puslodē skujkoki gandrīz nav sastopami, jo attiecīgajos platuma grādos ir okeāns un nav sauszemes. Izplatītākie koki taigā ir egles, priedes, baltegles, lapegles. Tās ir izturīgas pret ziemas salu.

Autora komentārsAtvērt
Darbu komplekts:
IZDEVĪGI pirkt komplektā ietaupīsi −6,98 €
Materiālu komplekts Nr. 1383645
Parādīt vairāk līdzīgos ...

Atlants

Izvēlies autorizēšanās veidu

E-pasts + parole

E-pasts + parole

Norādīta nepareiza e-pasta adrese vai parole!
Ienākt

Aizmirsi paroli?

Draugiem.pase
Facebook

Neesi reģistrējies?

Reģistrējies un saņem bez maksas!

Lai saņemtu bezmaksas darbus no Atlants.lv, ir nepieciešams reģistrēties. Tas ir vienkārši un aizņems vien dažas sekundes.

Ja Tu jau esi reģistrējies, vari vienkārši un varēsi saņemt bezmaksas darbus.

Atcelt Reģistrēties