Pievienot darbus Atzīmētie0
Darbs ir veiksmīgi atzīmēts!

Atzīmētie darbi

Skatītie0

Skatītie darbi

Grozs0
Darbs ir sekmīgi pievienots grozam!

Grozs

Reģistrēties

interneta bibliotēka
Atlants.lv bibliotēka
14,20 € Ielikt grozā
Gribi lētāk?
Identifikators:805664
 
Autors:
Vērtējums:
Publicēts: 17.11.2005.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Augstskolas
Literatūras saraksts: Nav
Atsauces: Nav
Darba fragmentsAizvērt

1. Līguma saistošais spēks. Izņēmumi, kad var nepildīt līgumu.
Līgums ir visplašāk lietotais saistību nodibināšanas veids. Līgums plašākā nozīmē ir ik katra vairāku personu savstarpējā vienošanās par kādu tiesisko attiecību nodibināšanu, pārgrozīšanu vai izbeigšanu.
Vienpusējs apsolījums, kuru vēl nav pieņēmusi otra puse, nenodibina nekādu saistību.
Ja kāds darbodamies atklāti cita vārdā kā likumisks vai līgumisks pārstāvis noslēdz līgumu atvietojamā vārdā nepārkāpjot pilnvarojuma robežas, tad līgums tiklab kā tiesību kā arī pienākumu ziņā saista tieši pašu atvietojamo.
Ja vietnieks gan noslēdz līgumu atvietojamā vietā, bet ne viņa vārdā, tad līgums saista tā noslēdzēju, bet atvietojamo tikai tad, ja kad līgums uz atvietojamo pārvests ar viņa piekrišanu.
No līguma izrietošās tiesības un saistības, ciktāl tās nav tīri personiskas pāriet uz līdzēja mantiniekiem un pēcmantiniekiem, ja likumā nav paredzēti izņēmumi. Tīri personiskas saistības un nepāriet.
Līgums par labu trešajai personai, to nesaista, viņa var nepieņemt izpildījumu, bet trešās personas tiesība, kas izriet no līguma kļūst pastāvīga, kad trešā persona pievienojas līgumam un izsaka gribu patstāvīgi realizēt prasījuma tiesības.
Tiesīgi noslēgts līgums uzliek līdzējiem pienākumu izpildīt apsolīto, un nedarījuma sevišķais smagums, ne vēlāk radušās grūtības nedod vienai pusei tiesību atkāpties no līguma. Izņēmumi, kad var nepildīt līgumu ir ļoti reti.
Līgumus ar defektiem iedala spēkā neesošos un apstrīdamos. Atkarībā no konstatētiem faktiem līgumu var atzīt par spēkā neesošu no noslēgšanas brīža vai par tādu, kas pārtraucams turpmāk, no tiesas sprieduma spēkā stāšanās dienas.
Jāpilda tikai tiesīgi noslēgti līgumi. Nevar uzskatīt par tiesīgi noslēgtiem līgumus, kas noslēgti viltus vai spaidu ietekmē. Arī maldība var ietekmēt līguma spēku. Tomēr strīda gadījumā viltus, spaidi vai maldība, kas atceļ līguma spēku, jāpierāda tam, kas uz to atsaucas. Nav jāpilda līgumi, kas vērsti uz pretlikumisku, netikumisku un negodīgu mērķi.
Likums par apstākli, kas atbrīvo no atbildības par līguma nepildīšanu atzīst nepārvaramu varu.
Bez tam pusēm pašām līgumā ir iespēja noteikt citus apstākļus, kuriem iestājoties līgums nav jāpilda.
Vienpusēja atkāpšanās no līguma pielaižama, ja tā pamatota ar paša līguma raksturu, piemēram, kreditors nerada līgumā vai likumā noteiktus priekšnoteikumus parādnieka darbībai. Atkāpties no līguma var, ja zināmos apstākļos to atļauj likums, piemēram, izbeigt to pirms termiņa patapinātājam atprasot patapināto lietu saskaņā ar patapinājuma līgumu, pasūtītājam konstatējot, ka uzņēmēja iepriekšējie aprēķini ir pārāk zemi, vai uzņēmējs patvaļīgi pārgrozījis plānu uzņēmēja līgumā.
Atsevišķi jārunā par tiesībām prasīt līguma atcelšanu pārmērīgu zaudējumu gadījumos.
Pārmērīgu zaudējumu kā līguma spēku ietekmējošu faktoru CL atzīst pirkuma līgumā kā arī īres un nomas līgumā un arī tikai tad, ja pretējā puse darbojusies ļaunprātīgi.
Pirkuma līgumu var prasīt atcelt pircējs, ja pirkuma maksa vairāk kā divkārt pārsniedz lietas īsto vērtību. pārdevējs var prasīt atcelt pirkuma līgumu, ja pirkuma pirkuma maksa nesasniedz ne pusi no lietas parastās vērtības. Tādi paši noteikumi attiecas uz nomas līgumu.

Autora komentārsAtvērt
Darbu komplekts:
IZDEVĪGI pirkt komplektā ietaupīsi −10,70 €
Materiālu komplekts Nr. 1205221
Parādīt vairāk līdzīgos ...

Atlants

Izvēlies autorizēšanās veidu

E-pasts + parole

E-pasts + parole

Norādīta nepareiza e-pasta adrese vai parole!
Ienākt

Aizmirsi paroli?

Draugiem.pase
Facebook

Neesi reģistrējies?

Reģistrējies un saņem bez maksas!

Lai saņemtu bezmaksas darbus no Atlants.lv, ir nepieciešams reģistrēties. Tas ir vienkārši un aizņems vien dažas sekundes.

Ja Tu jau esi reģistrējies, vari vienkārši un varēsi saņemt bezmaksas darbus.

Atcelt Reģistrēties