Pievienot darbus Atzīmētie0
Darbs ir veiksmīgi atzīmēts!

Atzīmētie darbi

Skatītie0

Skatītie darbi

Grozs0
Darbs ir sekmīgi pievienots grozam!

Grozs

Reģistrēties

interneta bibliotēka
Atlants.lv bibliotēka
9,99 € Ielikt grozā
Gribi lētāk?
Identifikators:669207
 
Vērtējums:
Publicēts: 07.05.2009.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Augstskolas
Literatūras saraksts: Nav
Atsauces: Nav
Darba fragmentsAizvērt

1.Civiltiesības tiesību sistēmā: civiltiesiskās regulēšanas priekšmets, metode, funkcijas, principi.
Civiltiesības ir viena no tiesību nozarēm. No Romiešu tiesībām ir saglabājies iedalījums privātajās un publiskajās tiesībās. Pie privātajām pieder civiltiesības, komerctiesības un Starptautiskās privāttiesības. CT ir normu kopums, kas regulē tās mantiskās un nemantiskās attiecības starp fiziskajām un juridiskajām personām, kas šajās attiecībās piedalās kā neatkarīgi un patstāvīgi tiesību subjekti. CT ir atsevišķa tiesību nozare. CT ir pati plašākā un svarīgākā privāto tiesību daļa.
CT objektīvā nozīmē – ir tiesību normas, subjektīvā nozīmē – ir tiesiskā vara, kas uz objektīvo civiltiesību pamata pieder atsevišķai personai.
CT ir tiesību normu kopums, kas regulē noteikta veida sabiedriskās attiecības, kuras ir civiltiesību priekšmets. CT priekšmetu veido 2 sabiedrisko attiecību grupas: mantiskās attiecības un personiskās nemantiskās attiecības.
Mantiskās attiecības ir pēc nozīmes un apjoma pats svarīgākais sabiedrisko attiecību loks, ko regulē civiltiesību normas. To nosaka preču, naudas apmaiņa sabiedrībā. Mantiskās attiecības var būt arī bez atlīdzības rakstura (dāvinājums). Mantiskās attiecībās svarīgas ir: īpašuma tiesības un citas lietu tiesiskās attiecības (ķīlas, servitūti), saistību tiesības – materiālu labumu dinamika, lietu tiesības, mantošanas attiecības.
Personiskās nemantiskās attiecības rodas sakarā ar nemateriālajiem labumiem, tās var būt divējādas: tādas, kas saistītas ar mantiskajām attiecībā (autortiesības) un tādas, kas nav saistītas ar mantiskajām attiecībā. Attiecības, kas rodas ar personas godu, cieņu (nemateriāls labums).
CT regulēšanas Metode tie ir tie tiesiskie paņēmieni un veidi kādus valsts lieto personisko mantisko un personisko nemantisko attiecību regulēšanai. Metodes pazīmes:
*CT attiecību dalībnieku tiesiski vienlīdzīgais stāvoklis. Lielākā daļa attiecību rodas vienošanās ceļā;
*CT attiecību dalībniekiem plaša rīcības brīvība, likumdošanas noteiktajos ietvaros izvēlēties savas uzvedības veidu un noteikt tās saturu;
*CT regulēšanas metodei raksturīga īpaša CT strīdu izšķiršanas un civilo tiesību aizstāvēšanas kārtība. Strīdi izšķirami tiesā vai šķīrējtiesā.
CT aizstāvēšana tā stāvokļa atjaunošana kāds bijis līdz tiesību aizskārumam = aizskarto tiesību atjaunošana. Ja nav iespējams aizskartās tiesības atjaunot, tās atlīdzina ar zaudējumu piedzīšanu.
CT funkcijas: * regulējoša funkc.; * aizsargājoša funkc.
CT principi:
*Tiesības izlietojamas un pienākumi izpildāmi pēc labas ticības (lai nebūtu viltus, maldības un spaidu);
*Īpašuma neaizskaramības princips;
*Sabiedrisko interešu cieņas princips;
*CT attiecību dalībnieku līdztiesības princips;
*Subjektīvo tiesību atbilstība juridiskajiem pienākumiem
*CT dalībnieku relatīvās alternatīvas princips, kas izpaužas kā CT attiecību dalībnieku iespēja nodibināt, pārgrozīt un izbeigt CT attiecības;
*Tiesību aizskāruma novēršanas un tiesu aizsardzības princips.
subjektu vienība; - subjekta iniciatīva; - subjektu savstarpēja sadarbība; - godīga subjektīvo tiesību īstenošana.…

Darbu komplekts:
IZDEVĪGI pirkt komplektā ietaupīsi −10,20 €
Materiālu komplekts Nr. 1132083
Parādīt vairāk līdzīgos ...

Atlants

Izvēlies autorizēšanās veidu

E-pasts + parole

E-pasts + parole

Norādīta nepareiza e-pasta adrese vai parole!
Ienākt

Aizmirsi paroli?

Draugiem.pase
Facebook

Neesi reģistrējies?

Reģistrējies un saņem bez maksas!

Lai saņemtu bezmaksas darbus no Atlants.lv, ir nepieciešams reģistrēties. Tas ir vienkārši un aizņems vien dažas sekundes.

Ja Tu jau esi reģistrējies, vari vienkārši un varēsi saņemt bezmaksas darbus.

Atcelt Reģistrēties