Pievienot darbus Atzīmētie0
Darbs ir veiksmīgi atzīmēts!

Atzīmētie darbi

Skatītie0

Skatītie darbi

Grozs0
Darbs ir sekmīgi pievienots grozam!

Grozs

Reģistrēties

interneta bibliotēka
Atlants.lv bibliotēka
14,20 € Ielikt grozā
Gribi lētāk?
Identifikators:951991
 
Autors:
Vērtējums:
Publicēts: 07.04.2009.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Augstskolas
Literatūras saraksts: Nav
Atsauces: Nav
Darba fragmentsAizvērt

Sacīkstes princips un tā realizēšana civilprocesuālajā tiesvedība
Regulē likums „Par tiesu varu” 25.p., CPL 10.p. (1)Puses realizē savas procesuālās tiesības sacīkstes formā. (2) Sacīkstes notiek, pusēm dodot paskaidrojumus, iesniedzot pierādījumus, tiesai adresētus pieteikumus, piedaloties liecinieku un ekspertu nopratināšanā, citu pierādījumu pārbaudē un novērtēšanā, piedaloties tiesu debatēs un veicot citas procesuālās darbības.
Sacīkstes principa izpratne civilprocesā. Pušu sacīkstes civilprocesā – prasības tiesvedības pamatprincips civillietās, saskaņā ar kuru katra puse pierāda tiesai savu prasījumu, pretprasījumu un iebildumu pamatotību. Pušu sacīkstes civilprocesā notiek, pusēm vācot un iesniedzot pierādījumus, piedaloties to pārbaudē un novērtēšanā, dodot tiesai mutvārdu un rakstveida paskaidrojumus, sniedzot tai savus argumentus un apsvērumus par lietas būtību un atsevišķiem procesuāliem jautājumiem, iesniedzot tiesai adresētus pieteikumus un lūgumus, apstrīdot otras puses prasījumus un iebildumus, pieteikumus un lūgumus, argumentus vai apsvērumus vai ceļot iebildumus pret tiem, piedaloties tiesu debatēs, izvēloties, pamatojot un aizstāvot savu tiesisko pozīciju lietā un veicot citas likumā paredzētās procesuālās darbības, kas vērstas uz faktisko lietas apstākļu noskaidrošanu un atbilstošu tiesību normu piemērošanu tiem. Lai garantētu taisnīgu pušu sacīksti, likums pusēm piešķir vienlīdzīgas procesuālās tiesības. Tiesa nodrošina pusēm vienlīdzīgas iespējas izmantot tām piešķirtās tiesības savu interešu aizsardzībai.
Sacīkstes nolūkos puses var pielietot ne tikai savas tiesības, bet arī procesuālos pienākumus. Piemēram, pierādījumi jāiesniedz ne vēlāk kā 7 dienas pirms tiesas sēdes, ja tiesnesis nav noteicis citu termiņu. Laikus iesniedzot pierādījumus, puse nonāk izdevīgākā stāvoklī attiecībā pret otru pusi, ja tā ir nokavējusi pierādījumu iesniegšanu. Tiesa var atteikties pieņemt pierādījumus, ja ties tiek iesniegti pēc termiņa izbeigšanās.
Pušu sacīkstes civillietās klasiskā izpratnē nozīmē, ka strīdā pušu tiesiskās attiecības tiesa izspriež tikai uz pierādījuma pamata, kurus iesniegušas puses. Mūsdienu civilprocesā pušu sacīkstē iesaistās arī tiesa un citi lietas dalībnieki ( trešās personas, pārstāvji, valsts vai pašvaldību iestādes un personas, kuras piedalās procesā, prokurors). Ja lietas dalībniekiem nav iespējams saņemt nepieciešanos pierādījumus, tiesa pēc viņa motivētā lūguma tos izprasa pati. Tiesas un citu lietas dalībnieku iniciatīva un aktivitāte līdzās pušu sacīkstei ir pieļaujama tiktāl, ciktāl tas ir nepieciešams patiesības noskaidrošanai lietā, laika un procesuālo līdzekļu ekonomijas nolūkos tiesvedības paātrināšanai lietā. Tā nolūkā pienācīgi un laikus sagatavot lietu iztiesāšanai virkni jautājumu tiesnesis izlemj pats pēc savas iniciatīvas, nepieaicinot puses un citus lietas dalībniekus. Lietas sagatavošanas stadijā tiesnesis var noteiktos termiņos pieprasīt no pusēm un citiem lietas dalībniekiem rakstveida paskaidrojumu un pierādījumu iesniegšanu, uzaicināt ierasties tiesā, kā arī noteikt sagatavošanas sēdi, aicinot uz to puses un trešās personas.
Sacīkstes principa:
1)plusi – mudina puses pielikt maksimālas pūles, lai savāktu pierādījumus savai nostājai, no kā tiesa gūst vispusīgu informāciju par lietas apstākļiem.
2)mīnusi – tas nenodrošina faktisku pušu vienlīdzību un tāpēc ne vienmēr noved pie taisnīga sprieduma, ne vienmēr puses ir vienādi izglītotas, kompetentas, materiāli nodrošinātas, lai iegūtu pierādījumus vai saņemtu juridisku palīdzību.…

Autora komentārsAtvērt
Darbu komplekts:
IZDEVĪGI pirkt komplektā ietaupīsi −13,41 €
Materiālu komplekts Nr. 1134193
Parādīt vairāk līdzīgos ...

Atlants

Izvēlies autorizēšanās veidu

E-pasts + parole

E-pasts + parole

Norādīta nepareiza e-pasta adrese vai parole!
Ienākt

Aizmirsi paroli?

Draugiem.pase
Facebook

Neesi reģistrējies?

Reģistrējies un saņem bez maksas!

Lai saņemtu bezmaksas darbus no Atlants.lv, ir nepieciešams reģistrēties. Tas ir vienkārši un aizņems vien dažas sekundes.

Ja Tu jau esi reģistrējies, vari vienkārši un varēsi saņemt bezmaksas darbus.

Atcelt Reģistrēties