Pievienot darbus Atzīmētie0
Darbs ir veiksmīgi atzīmēts!

Atzīmētie darbi

Skatītie0

Skatītie darbi

Grozs0
Darbs ir sekmīgi pievienots grozam!

Grozs

Reģistrēties

interneta bibliotēka
Atlants.lv bibliotēka
4,49 € Ielikt grozā
Gribi lētāk?
Identifikators:196519
 
Autors:
Vērtējums:
Publicēts: 11.10.2010.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Augstskolas
Literatūras saraksts: 4 vienības
Atsauces: Nav
Laikposms: 2000. - 2010. g.
SatursAizvērt
Nr. Sadaļas nosaukums  Lpp.
  Civilās tiesvedības jēdziens, uzdevums un veidi    4
  Prasības tiesvedība    5
  Sevišķā tiesāšanās kārtība    7
  Tiesvedība bezstrīdus gadījumā    10
  Civilprocesa stadijas    11
  LR Civilprocesa uzdevumi    12
Darba fragmentsAizvērt

Civilās tiesvedības jēdziens, uzdevumi un veidi
Jēdzienu tiesvedība tieslietu sistēmā mēs saprotam kā procesu, kurā cenšamies izzināt lietas apstākļus. Tiesvedību civillietās mēs saprotam ar jēdzienu civilprocess. Civilprocesam juridiskajā zinātnē un praksē ir vairākas nozīmes. To lieto kā civilprocesuālo tiesību nozares, civilprocesa zinātnes, mācību disciplīnas, konkrētas civillietas tiesvedības apzīmējumu tiesā. Civilprocess ir visu likumā noteikto procesuālo darbību kopums, kāds vien iespējams civillietās sākot ar to ierosināšanu, lietu skatīšanas kārtību tiesās, beidzot - ar tiesas sprieduma izpildi. Civilprocess ir civilprocesuālo tiesisko attiecību subjektu – tiesas un tiesas dalībnieku darbība, realizējot civilprocesuālās tiesības un izpildot civilprocesuālos pienākumus. Civilprocesuālo darbību izpildē lielākā nozīme ir tiesai, jo tā atbilstoši savam procesuālo tiesību un pienākumu apjomam virza visas darbības tiesas procesā. Tiesas procesu ved tiesnesis.
Civilprocesa uzdevums ir nodrošināt pareizu un ātru civillietu izskatīšanu. CP uzdevumu sekmīga izpildes priekšnoteikums ir civillietas kvalitatīva un savlaicīga sagatavošana iztiesāšanai, pareizi un ātri izskatīt un izprast civillietu, aizstāvēt fizisko un juridisko personu tiesības un ar likumu aizsargātās intereses, ievērojot civilprocesa principus.
CP iedala šādos tiesvedības veidos:
1)prasības tiesvedība - prasības tiesvedība tiek uzsākta uz prasības pamata ko iesniedzis prasītājs pret atbildētāju. Prasītāji un atbildētāji abās pusēs var būt vairāki un tos sauc par līdzdalībniekiem.
2) sevišķas tiesāšanas kārtība - sevišķā tiesāšanas kārtība ir vajadzīga tikai tad, kad šo lietu nevar atrisināt administratīvā kārtībā un prasās tiesas spriedums.
3) saistību izpildīšana bezstrīdus kārtībā - bezstrīdus kārtība ir maksimāli vienkāršota, tiesas sēde nenotiek, lieta tiek, izskatīta uz dokumentu pamata un uz šo dokumentu pamata arī tiek taisīts lēmums. Ja lietu neizdodas atrisināt bezstrīdus kārtībā, tad tiesnesim jāraksta lēmums par to ka lietas izskatīšana bezstrīdus kārtībā nav iespējama un pieteikums atstāts bez izskatīšanas un tad lieta jāskata no jauna prasības kārtībā.

Autora komentārsAtvērt
Darbu komplekts:
IZDEVĪGI pirkt komplektā ietaupīsi −1,70 €
Materiālu komplekts Nr. 1232856
Parādīt vairāk līdzīgos ...

Atlants

Izvēlies autorizēšanās veidu

E-pasts + parole

E-pasts + parole

Norādīta nepareiza e-pasta adrese vai parole!
Ienākt

Aizmirsi paroli?

Draugiem.pase
Facebook

Neesi reģistrējies?

Reģistrējies un saņem bez maksas!

Lai saņemtu bezmaksas darbus no Atlants.lv, ir nepieciešams reģistrēties. Tas ir vienkārši un aizņems vien dažas sekundes.

Ja Tu jau esi reģistrējies, vari vienkārši un varēsi saņemt bezmaksas darbus.

Atcelt Reģistrēties