Pievienot darbus Atzīmētie0
Darbs ir veiksmīgi atzīmēts!

Atzīmētie darbi

Skatītie0

Skatītie darbi

Grozs0
Darbs ir sekmīgi pievienots grozam!

Grozs

Reģistrēties

interneta bibliotēka
Atlants.lv bibliotēka
2,49 € Ielikt grozā
Gribi lētāk?
Identifikators:990933
 
Vērtējums:
Publicēts: 19.08.2015.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Augstskolas
Literatūras saraksts: Nav
Atsauces: Ir
Darba fragmentsAizvērt

CITES konvencijas uzbūve un darbības principi
CITES konvencija sastāv no pamatteksta un I, II un III pielikumiem, kuros uzskaitītas apdraudētās savvaļas dzīvnieku un augu sugas. Katrā no pielikumiem noteiktā sistēmā uzskaitītie dzīvnieku un augu īpatņi pakļauti atšķirīgām regulēšanas pakāpēm, tas ir:
I Pielikumā – tiek iekļautas visas tās sugas, kurām draud iznīkšana un kurām tirdzniecība kaitē vai var nodarīt kaitējumu. Tirdzniecība ar šo sugu īpatņiem pakļauta īpaši stingrai kontrolei, lai turpmāk neapdraudētu to izdzīvošanu, un ir atļauta tikai izņēmuma gadījumos. CITES I pielikumā iekļautas vairāk nekā 932 dzīvnieku un augu sugu (307 zīdītāju, 165 putnu, 86 rāpuļu, 15 zivju, 16 abinieku, 66 bezmugurkaulnieku un 298 augu sugu). Šajā pielikumā ietvertas dažādas primātu (lemuri, mērkaķi, giboni, šimpanzes, gorillas, orangutani u.c.), vaļveidīgo, lāču, ūdru, savvaļas kaķu (oceloti, tīģerkaķi, meža kaķi, leopardi, jaguāri, tīģeri, Āzijas lauvas, pumas u.c.), ziloņu, degunradžu, muskusbriežu, goralu, dzērvju, papagaiļveidīgo (amazones, aras, kakadu u.c.), sauszemes bruņurupuču, mīkstbruņurupuču, krokodilu, varānu, gliemeņu, kaktusu, eiforbiju, alveju un orhideju sugas, kā arī daudzas endēmas sugas.
Šo sugu tirdzniecība pakļauta ļoti stingrai kontrolei. To komerciāla izmantošana faktiski ir aizliegta un tikai izņēmuma gadījumos, piemēram, zinātniskos nolūkos, atļauta I pielikuma sugu pārvietošana un tirdzniecība. Jebkura I pielikuma sugas īpatņa imports, eksports vai reeksports atļauts gadījumos, ja saņemtas CITES importa un eksporta atļaujas. Tas nozīmē, ka gadījumos, kad nepieciešams pārvietot kādu no I Pielikumā iekļautajām dzīvnieku un augu sugām, pirms šo darbību veikšanas jāsaņem atļaujas gan izvešanas (eksporta), gan ievešanas (importa) valstī. Ja I pielikuma īpatņi tiek audzēti nebrīvē un domāti komerciāliem mērķiem, tiem tiek piemēroti II pielikumā iekļauto sugu īpatņiem noteiktās prasības.

Autora komentārsAtvērt
Parādīt vairāk līdzīgos ...

Atlants

Izvēlies autorizēšanās veidu

E-pasts + parole

E-pasts + parole

Norādīta nepareiza e-pasta adrese vai parole!
Ienākt

Aizmirsi paroli?

Draugiem.pase
Facebook

Neesi reģistrējies?

Reģistrējies un saņem bez maksas!

Lai saņemtu bezmaksas darbus no Atlants.lv, ir nepieciešams reģistrēties. Tas ir vienkārši un aizņems vien dažas sekundes.

Ja Tu jau esi reģistrējies, vari vienkārši un varēsi saņemt bezmaksas darbus.

Atcelt Reģistrēties