Pievienot darbus Atzīmētie0
Darbs ir veiksmīgi atzīmēts!

Atzīmētie darbi

Skatītie0

Skatītie darbi

Grozs0
Darbs ir sekmīgi pievienots grozam!

Grozs

Reģistrēties

interneta bibliotēka
Atlants.lv bibliotēka
3,49 € Ielikt grozā
Gribi lētāk?
Identifikators:372295
 
Autors:
Vērtējums:
Publicēts: 06.11.2012.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Augstskolas
Literatūras saraksts: 6 vienības
Atsauces: Ir
Darba fragmentsAizvērt

Vienīgais celiakijas ārstēšanas veids ir bezglutēna diēta (tabulas ar atļauto/neatļauto produktu nosaukumiem atrodamas pielikumā). Šīs diētas sastādīšanā var palīdzēt dietologs vai uztura speciālists. Šie speciālisti palīdzēs arī atpazīt glutēnu uz pārtikas produktu marķējuma, kā arī dos padomus, kā droši var paēst ārpus mājām. Lielākai daļai cilvēku šīs diētas ievērošana palīdzēs apturēt simptomus, sadzīt zarnu bojājumu vietām un pasargāt no tālākiem zarnu bojājumiem. Rezultāts parādās dažu dienu laikā pēc diētas uzsākšanas. Bērniem tievās zarnas audi parasti sadzīst 3 – 6 mēnešu laikā, bet pieaugušajiem tas var turpināties vairākus gadus. Sadzijušas tievās zarnas bārkstiņas atkal varēs uzsūkt pārtikas produktu uzturvielas asinsritē. Lai saglabātu veselību, cilvēkiem šī diēta ir jāievēro visu mūžu. Apēdot kaut vai pavisam nelielu glutēna daļiņu, tas var bojāt tievo zarnu. Šis bojājums notiek arī cilvēkiem, kam neizpaužas slimības simptomi. Protams, ne visi pavadošie veselības traucējumi pāriet, sevišķi, ja celiakija tika diagnosticēta novēloti. (4)
Dažiem cilvēkiem nepalīdz bezglutēna diēta. Biežākais iemesls tam ir tādu pārtikas produktu lietošana uzturā, kuru sastāvā tomēr ir glutēna daļiņas (ieteikumi, kā pasargāt sevi no nejaušas glutēna uzņemšanas, atrodami pielikumā). Slēptie glutēna avoti bieži vien ir pārtikas piedevas, piemēram, modificētā pārtikas ciete, konservanti, stabilizatori, kas iegūti no graudiem. Arī daudzi kukurūzas un rīsu produkti tomēr satur niecīgas glutēna daļiņas, jo šie produkti parasti tiek ražoti vienā rūpnīcā ar citiem graudu produktiem un var tikt piesārņoti. (4)
Taču vissvarīgākais, ko atcerēties, ir tas, ka, neskatoties ne uz ko, ar celiakiju ir iespējams veiksmīgi sadzīvot!

Autora komentārsAtvērt
Parādīt vairāk līdzīgos ...

Atlants

Izvēlies autorizēšanās veidu

E-pasts + parole

E-pasts + parole

Norādīta nepareiza e-pasta adrese vai parole!
Ienākt

Aizmirsi paroli?

Draugiem.pase
Facebook

Neesi reģistrējies?

Reģistrējies un saņem bez maksas!

Lai saņemtu bezmaksas darbus no Atlants.lv, ir nepieciešams reģistrēties. Tas ir vienkārši un aizņems vien dažas sekundes.

Ja Tu jau esi reģistrējies, vari vienkārši un varēsi saņemt bezmaksas darbus.

Atcelt Reģistrēties